Eerste amateurreeks gratis te volgen via Duits platform

Sporttotal.tv is de website en app waarmee komend seizoen wedstrijden te volgen zullen zijn van Belgische clubs uit eerste amateurklasse.

In Duitsland is het de normaalste zaak online de opwarming te kunnen bekijken van een oefenwedstrijd tussen amateurclub Alemannia Haibach en tweedeklasser SV Darmstadt 98. Binnenkort zal dat ook realiteit zijn in de lagere reeksen van het Belgische voetbal.

Volledig gratis

Daartoe sloot Sporttotal AG, het bedrijf achter het streamingplatform, een overeenkomst met Stéphan Georges, voorzitter van de Belgische amateurliga. Iedereen kan gratis inloggen op de website of app om zijn favoriete ploeg live te volgen. Gratis, omdat het Duitse bedrijf zijn inkomsten haalt uit reclame, die telkens opduikt wanneer je een wedstrijd aanklikt. Daarvan zou ongeveer twintig procent terugvloeien naar de amateurliga, die het dan verdeelt onder de clubs.

Met welke verdeelsleutel is nog niet bekend, want dat hangt af van het aantal clubs dat participeert. Stéphan Georges: ‘Wij sloten een algemene deal, maar de clubs moeten nu elk apart hun akkoord geven want ze beheren zelf hun beeldrechten. RWDM bijvoorbeeld wil zelfs geen deel uitmaken van de liga, dus zij zullen wellicht niet meedoen.’ En, zo voegt Georges eraan toe: ‘Het te verdelen bedrag zal ook afhangen van de sponsors die Sporttotal kan aantrekken voor onze Belgische competitie.’

Positieve balans

‘Het zal om niet meer gaan dan een paar duizend euro per jaar’, denkt Willy Mermans, bestuurder bij Dessel Sport. De Antwerpse club uit eerste amateur fungeerde afgelopen seizoen als proefkonijn voor het project. Net als Virton en Eendracht Aalst. ‘Maar ik denk dat weinig supporters van ons het bestaan van die site kennen’, geeft Mermans toe. De redenering erachter is dat het nog om een onofficiële en niet geremunereerde testfase ging en dat de clubs ook nog een mentale knop moeten omdraaien. Zo’n streamingplatform kan betekenen dat supporters thuisblijven en dat er dus ook inkomsten verloren gaan. ‘Toch helt de balans over naar het positieve’, oordeelt de Desselbestuurder. ‘Omdat het goed is voor de exposure van onze reeks en omdat je op termijn misschien meer geld kan vragen van de sponsors, die ook online visibiliteit krijgen op die manier. Al valt dat nog af te wachten.’

Een andere troef is dat de amateurclubs over tonnen beeldmateriaal zullen beschikken om hun eigen prestaties of die van de tegenstanders te analyseren. Voorheen bestond er ook al een database waarop ze een beroep konden doen, via Soccerlab, maar daarvoor moesten de clubs zelf instaan voor het opnamewerk en dienden ze inschrijfgeld te betalen. ‘Nu komen de mensen van Sporttotal een automatische camera plaatsen in de tribune’, aldus Mermans.

Tegen ten laatste oktober zou een nieuw platform gelanceerd worden waarop mensen wedstrijden (en samenvattingen) kunnen bekijken. Op termijn willen ze hetzelfde doen met de tweede en derde amateur of zelfs provinciale reeksen. Momenteel lopen daarover onderhandelingen met de ACFF, de Waalse voetbalbond.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content