Dat STVV in play-off 3 zou terechtkomen, was voor de aanvang van het seizoen een certitude, als je je twee beste spelers, Denis Odoi en Ibrahima Sidibe, verkoopt. Het jaar voordien ook al Simon Mignolet. Dat Roland Duchâtelet een neus voor zaken heeft, maar geen kennis van voetbal, wisten ze al in Sint-Truiden. Eerst zorgt hij voor een eigen stadion, waar huurgeld van STVV naartoe gaat, terwijl je eerst moet zorgen voor een degelijk elftal en dan een stadion bouwt. Terecht voelde Duchâtelet (op de RTBF) zich schuldig voor de degradatie van STVV.

Met Standard gaat hij dezelfde weg op. Hij koopt de ploeg voor 42 miljoen en recupereert dat voor twee derde door Standard te ontmantelen met de verkoop van Witsel, Defour, Carcela en Mangala. Zijn vervangende aankopen zijn geen spelbepalende figuren: Buyens, Belhocine, Mujangi Bia, Bjarnason … Zo heb je een ploeg voor de vijfde plaats.

Men klaagt over de voorlijn, maar die is toevallig op hetzelfde moment out. Tchité, Cyriac en Batshuayi zijn van de betere aanvallers. Het probleem zit in de verdediging: Ciman was niet goed genoeg voor Club Brugge, Goreux te traag, Felipe had niet eens zijn plaats ten tijde van Onyewu en Sarr, Moris is geen betrouwbare keeper (waarom Henkinet geen kans geven, bij STVV was hij zo goed?). Kijk naar de vele tegendoelpunten: Genk speelde met hen kat en muis.

Beter had Duchâtelet drie goede spelers aangekocht ( Gorius, Tshimanga en Brüls) in plaats van een zestal meelopers. Dan speelde Standard mee voor de eerste en tweede plaats. Genk en Gent zijn veel slimmer in hun aankopen. Geregeld lees ik dat de beste jeugdspelers verkassen naar Anderlecht of Genk. Geef hen een goed contract. Het zal lonen.

Voor het volgende seizoen zou men het best een knap centraal middenduo kopen. Christoph Daum zegt terecht:”Een goede ploeg start in de verdediging.” Maar ja, Duchâtelet houdt de knip op de beurs. Zoals hij STVV hielp degraderen, zo sloopt hij Standard. Beter waren we af met D’Onofrio. Duchâtelet, quousque tandem abutere patientia nostra, hoelang zul je ons geduld op de proef stellen?

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom

bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te

weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Valeer Dessein, Moorslede

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content