Tweedeklasser Bree kent andere prioriteiten.

In 2005 werden de Limburgers onder leiding van coach ChrisFinch nog kampioen, maar twee jaar geleden werd de licentie van de club ingetrokken. Bree zakte dan ook naar tweede klasse. Vorig seizoen staken ze er in die afdeling met kop en schouders boven uit, maar de licentiecommissie zette opnieuw niet het licht op groen.

Dit seizoen startte de ploeg met andere prioriteiten. “Het allerbelangrijkste is nu een financiële sanering”, erkent voorzitter RikMonnens. “Als we op dat vlak weer alles op een rijtje hebben, kunnen we eventueel opnieuw een licentie voor eerste klasse aanvragen. Maar we moeten alles op zijn tijd aanpakken.”

De ploeg speelt trouwens opnieuw in het zaaltje dat ook vóór de bouw van de nu veel te grote Expodroom de thuishaven was. Een shirtsponsor is er niet meer. Het team wordt financieel onderhouden door een privépersoon. Dat Bree niet langer aan de leiding prijkt, is op dit ogenblik dan ook niet zo erg. Al blijft het team natuurlijk wel een bepaalde fierheid en traditie uitstralen. YvesDupont, die in 2000 en 2005 bekroond werd als Speler van het Jaar, kwam de ploeg in de loop van het seizoen versterken. “In Antwerpen rekende men niet echt meer op me”, weet de center. “Maar het huidige Bree heeft natuurlijk niets meer te maken met de ploeg waarmee ik in 2005 kampioen werd.”

Bree lijkt trouwens bijna een “Antwerp B”, met ook nog de Amerikaanse spelverdeler EdNorvell, guard/forward ThomasLamot en DukeTshomba in de kern. “We hebben goede spelers,” merkt Dupont op, “maar we zijn collectief onvoldoende sterk om echt competitief te zijn.”

“Het is niet altijd gemakkelijk om een duidelijk doel voorop te stellen, want achter de schermen is nog niet alles duidelijk”, vertelt coach TomJohnson, die vroeger aan de slag was bij Aalst en bij Luik. In zijn huidige team kreeg de Amerikaan ook de zoon van een ex-teamgenoot bij Castors Braine onder zijn hoede. De 22-jarige JustinTrotter heeft een bekende vader, de befaamde KerryTrotter. “Ik ken Justin al van toen hij een peuter was”, zegt Johnson. “Nu is hij volgroeid. Hij heeft net zijn universitaire studies afgerond, terwijl zijn vader coach is bij een college in Florida.”

Johnson heeft naast de coaching van Bree overigens ook nog een andere job als scout voor de Oklahoma City Thunders in de Benelux én Frankrijk.

DOOR daniel devos

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content