Charleroi zorgde voor een eerste stunt in de Euroliga.

De Spirous versloegen vorige week woensdag de Europese topper Efes Istanbul, en dat zowaar op Turks grondgebied. Vooraf had sportief directeur Jacques Stas al duidelijk gemaakt dat elke zege een stunt zou zijn in deze groep des doods in de Euroliga.

Coach Giovanni Bozzi was uiteraard in zijn nopjes na de 79-80-winst, met Justin Hamilton als uitblinker in de razend spannende slotfase van de partij. “Ik kan me niet herinneren dat we ooit eerder op verplaatsing konden winnen in de Euroliga”, glunderde hij. “Of er nog zeges volgen, kunnen we nu onmogelijk zeggen, maar dit zorgt toch al voor een serieuze mentale boost. We zijn de wedstrijd zeer goed gestart, tegen een Efes Istanbul dat vrij laks begon. Wat me pleziert, is dat we durfden initiatief te nemen en onze pogingen lukten. Gaandeweg kwamen we onder serieuze druk te staan, maar we toonden ons weerbaar. Hetgeen me ook geruststelt, is dat ik het gevoel heb dat we nog beter kunnen. We speelden al veel beter dan in onze openingsmatch tegen Real Madrid ( 76-100 thuis, nvdr), toch was het verre van perfect. Er waren bijvoorbeeld nog te veel balverliezen.”

Bozzi waarschuwt echter. “We mogen niet beginnen te zweven”, weet hij, “en zeker niet gaan verkondigen dat we nu een plaats in de Final 16 moeten ambiëren. Dit blijft een groep van zeer hoog niveau. Dat Efes Istanbul bij Partizan ging winnen met elf punten verschil betekent niet dat wij automatisch zullen zegevieren in Belgrado. Voor de start van de Euroliga had je misschien kunnen stellen dat Partizan de meest haalbare kaart was. Door de lock-out in de NBA konden ze nog snel wat internationale kleppers strikken, zoals Nikola Pekovic, een van de beste Europese pivots. Om zijn aanwezigheid te counteren wordt het vanavond ( donderdag 3/11, nvdr) in Belgrado vooral zaak om de ruimte onder de ring af te schermen. Er zal daardoor wel gelegenheid komen voor het schot van buitenaf. Dat moet dan maar. Voor versterking hebben wijzelf helaas niet het budget.”

Hij blijft strijdvaardig. “Na de nederlaag tegen Real Madrid heb ik gezegd dat er nog negen wedstrijden overbleven om te groeien in deze Euroliga. Met de bedoeling om het onze tegenstanders lastig te maken en vooral het respect van de ULEB af te dwingen”, aldus Bozzi.

door Daniel Devos & Matthias Stockmans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content