De Wase fusieploeg wilde na de promotie vorig seizoen de kat uit de boom kijken. Er werden vooral kortetermijncontracten en huurdeals afgesloten. Dat pakte goed uit: Waasland-Beveren wist zich – weliswaar na een trainerswissel – al bij al makkelijk staande te houden in de Jupiler Pro League. Het nadeel van die politiek is wel dat er deze zomer een pak transferwerk voor de boeg stond. Door de beperkte kapitaalkracht zag het Wase bestuur zich niet in staat de ploeg bijeen te houden, tot grote spijt van coach De Boeck, die verkondigde dat de accenten die hij vorig seizoen in de ploeg probeerde te slijpen weer volledig vanaf nul te herdoen zijn. Met een heel pak nieuwe gezichten in de kern hoeft er geen tekening bij dat de voorbereiding volledig in het teken stond van experimenteren met posities en systemen. En het huiswerk is nog niet af…

VERDEDIGING

In doel beschikt De Boeck met Coosemans, nieuwkomer Steppe en ook nog Clepkens over drie keepers van eersteklasseniveau. Coosemans werd, na zijn geslaagde uitleenbeurt vorig seizoen, definitief van Club Brugge overgenomen. Dat is niet om op de bank plaats te nemen. Clepkens mocht weg maar vond geen club en raakte bovendien geblesseerd tijdens de voorbereiding.

Achterin wordt met vier in lijn gespeeld. Zonedekking, hoog opschuiven en durven uitvoetballen zijn essentieel in de voetbalvisie van De Boeck. In die optiek moet de aanwerving van Gershon gezien worden. Naast hem wordt wellicht geopteerd voor de ervaring van Belhocine, wendbaarder ook dan de nogal log ogende Bojovic. Op de flanken zijn D’Ulivo en Cale certitudes. Enkel Cale kan op de linksback eventueel nog concurrentie vrezen van Blondelle. Doumbia is back-up voor zowel de links- als de rechtsachter.

MIDDENVELD

Maric, die zich bij Lokeren niet kon doorzetten, krijgt bij Waasland-Beveren de kans om zich als leidersfiguur te manifesteren. Ook op standaardsituaties kan de middenvelder een troef betekenen. Niet onbelangrijk voor een ploeg waarvan verwacht wordt dat ze hard voor de punten zal moeten strijden. Sibum, vorig seizoen weleens gebruikt als centrale verdediger, wordt de stofzuiger voor de verdediging. Hij moet voor organisatie in het elftal zorgen en bepalen wanneer er druk gezet wordt. De positie naast hem is nog vacant. Henkens heeft de beste papieren, met zijn voetballend vermogen kan hij de ideale verbindingsman op het middenveld zijn. Ook Ladrière, voor wie De Boeck een zwak heeft, staat dicht bij een plek in het elftal. Al kan de Waalse linkspoot nog niet altijd zijn trainingskwaliteit omzetten naar wedstrijdniveau. Andere valabele opties zijn Sterckx (definitief overgenomen van Anderlecht) en de revaliderende Rowell. Als ze volledig fit zijn, kunnen ze Henkens of zelfs Sibum uit de basis verdringen.

AANVAL

Met Demjan werd de topschutter van de Poolse competitie (veertien goals) in huis gehaald. In de voorbereiding toonde de 30-jarige Slovaak alvast zijn opportunisme voor doel. Toch blijft het aanvallende compartiment een zorgenkind. De Boeck speelt graag in 4-3-3, waarbij een cruciale rol is weggelegd voor de flankaanvallers. In de voorbereiding bleek al hoe onmondig de ploeg op dat vlak is. Waasland-Beveren zag de kandidaten (Berrier, Chavarría en Nong) voor die postjes een voor een afhaken. Voorlopig kregen Lebbihi, Sterckx, Luyckx en Santos hun kans. Maar in aflopende volgorde konden zij niet bijzonder overtuigen en bewezen ze vooral een versterking in de breedte te zijn. De zoektocht naar nog minstens twee witte merels gaat onverminderd voort. Veselinovic (Anderlecht) en Trickovski (Club Brugge) heten de twee recentste targets te zijn. Van Badash werd afscheid genomen omdat hij onvoldoende gedrevenheid toonde.

CONCLUSIE

Achterin en op het middenveld is Waasland-Beveren misschien wel versterkt, dat beaamde De Boeck zelf. Maar dat betekent niet dat de Antwerpse coach helemaal tevreden is. Een moeilijke competitiestart (en seizoen) ligt in het verschiet.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content