Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Salou Ibrahim, 26, spits van Zulte Waregem : aanspeelpunt, breekijzer en rustbrenger. Manu Ferrera, zijn ex-coach bij KV Kortrijk, getuigt.

Manu Ferrera : “Drie jaar geleden zag ik hem bij KV Turnhout aan het werk en ik was meteen verkocht. Salou Ibrahim was het type dat we zochten en dat je maar zelden vindt : groot, sterk en toch technisch begaafd. Voor iemand van zijn lengte kan hij enorm goed uit de voeten : op training zag je hem wel eens op de korte ruimte drie of vier man dribbelen, dingen die je normaal enkel van pocketspitsen verwacht. Salou is ook voldoende snel om op hoog niveau mee te kunnen. Bovendien beschikt hij over een uitstekende mentaliteit. Dat ene jaar dat we hem bij Kortrijk hadden, kwam hij nooit te laat, was hij nooit afwezig en nooit te betrappen op buitensporig gedrag. Hij drinkt bijvoorbeeld al geen alcohol. Ik vind trouwens dat er over het algemeen te veel met de vinger gewezen wordt naar Afrikanen, want het zijn evenzeer Belgen of andere Europeanen die soms te laat op training verschijnen of zich aan onprofessioneel gedrag bezondigen. Salou is op dat vlak een modelprof, iemand die weet wat hij wil en zich honderd procent verzorgt. Daarom staat hij nu op dit niveau. Nu ja, het helpt waarschijnlijk dat hij met een Belgische getrouwd is. Ik denk dat Salou daardoor al sterk ingeburgerd is in onze samenleving en onze gewoonten heeft overgenomen. Ik ken Salou ook als een intelligente jongen. Hij spreekt bijvoorbeeld ook verschillende talen : Frans, Nederlands en zelfs Duits.

“Kortrijk bracht hij precies bij wat we van hem verlangden : hij gaf onze ploeg meer diepte en kracht in de aanval. Niet dat het een scoremachine was, want ik denk dat hij maar tien keer raak trof voor ons. Maar Salou is iemand die de rest van het team beter doet spelen en ánderen doelpunten laat maken. Exact hetzelfde zie je nu bij Zulte Waregem, waar zowat iedereen voor de goal verschijnt. Salou zal er zelf ook altijd wel een paar binnentikken, maar zijn voornaamste functie is dat hij steevast twee verdedigers op zich trekt en zo meer ruimte creëert voor anderen. Hij heeft er ook de fysiek en de lengte voor, om twee man af te houden. Zonder overtreding valt hij moeilijk van de bal te zetten, hoor. Door zijn gave techniek en uitstekende controles, plus dan zijn sterke lichaam, raak je slechts zelden aan zijn bal. In dat opzicht valt hij te vergelijken met Jan Koller, alleen kon die niet op de korte ruimte wat Salou wél kan.

“Daarom vergelijk ik hem liever met John Carew, die kan ook dribbelen als het moet.

“Volgens mij kan Salou zeker bij een topclub of in een sterkere competitie mee, maar dan moet hij wel op alle gebied nog progressie boeken. Logisch ook, want hij is pas op zijn 26ste in eerste klasse beland. Eigenlijk is dat veel te laat. Het blijft echter voetbal.

Talent is het belangrijkste en dat bezit hij zeker. Er worden vraagtekens geplaatst bij zijn kopspel, maar ik verzeker u dat daar niets mis mee is. Alleen gebruikt hij het zelden. Van een grote targetman verwacht men inderdaad dat hij ballen doorkopt, maar net door zijn technische bagage vraagt Salou de bal liever in de voet. Maar als het nodig blijkt, zal hij wel koppen.

“Voor de nationale ploeg zou het een goede zaak zijn als Ibrahim Salou (van origine een Ghanees, nvdr) Rode Duivel wordt. Ik heb hem dat vorig jaar nog gezegd, toen hij pas zijn naturalisatieaanvraag had ingediend : ‘Jij wordt nog Rode Duivel.’ Hij lachte eens, maar uiteindelijk zal ik nog gelijk krijgen. België heeft nood aan een grote targetman als hij, want zo lopen er hier tegenwoordig geen rond. Vroeger was er nog Bob Peeters, maar die is sinds zijn blessure geen top meer. Ik zal je eens wat zeggen : als Salou bij Anderlecht had gespeeld, was hij nu al Belgisch international.”l

MATTHIAS STOCKMANS

‘ZONDER OVERTREDING IS HIJ MOEILIJK VAN DE BAL TE ZETTEN.’ MANU FERRERA

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content