Eveline Hoste woont samen met Björn De Wilde (Lierse), Vanessa D’hooghe is gehuwd met en zwanger van Carl Hoefkens (Lommel), en Joke van de Velde is de ex van Emile Mpenza (Schalke 04) en Ahmed Hossam (Ajax). Over voetballers en voetballersvrouwen.

In de omgang

Eveline Hoste (21) : “Het was nochtans niet mijn droom om een voetballer binnen te doen ( lacht). Mijn ervaring met spelers tot dan was dat ze zeer opdringerig waren. Sommigen zegden zelfs bijna letterlijk : gij zijt Miss Belgian Beauty, ik ben voetballer, dus ik kan u krijgen. Degoutant. Maar Björn bewees mij het tegendeel. Ik leerde hem kennen in de Sunset in Gent, ik wist niet eens dat hij voetbalde. Hij heeft er ook niet over opgeschept, anders was ik daar misschien op afgeknapt.”

Vanessa Hoefkens (28) : “Ik werkte in La Rocca, waar wel eens voetballers kwamen, en ik had daar dezelfde ervaring en hetzelfde vooroordeel als Eveline : alle voetballers zijn macho’s die denken dat ze iedereen kunnen krijgen. Die waren echt geforceerd, vielen echt op, vaak met champagne en zo ook. Tot ik Carl tegenkwam. Die stond daar stillekes in een hoekje een cola light te drinken, wat in La Rocca best uitzonderlijk is. Ik wist niet dat hij voetbalde, ik wist zelfs niet dat Lierse een voetbalploeg had.”

Joke van de Velde (23) : “Het voetbalspel op zich heeft mij nooit geïnteresseerd, ook niet in de tijd dat ik die relatie had met die twee jongens. Ik vind ook : elk zijn job. Voorheen had ik nooit een voetballer gehad. Die ene jongen heb ik leren kennen in de Sunset. Ik ga daar sedert ik in 2000 Miss België ben geweest, omdat die man toen enorm veel voor mij heeft gedaan. Ik ga daar niet voor de voetballers, maar misschien dat de voetballers er wel komen voor ons ( lacht). Die andere jongen had mij uitgenodigd voor een interview met Sport/Voetbal Magazine in de Holiday Inn in Gent, maar van een interview heb ik niets gemerkt ( lacht). Ik was dus niet op zoek naar een voetballer, maar ik had ook geen vooroordelen, ik had niet iets van : die jongens zijn dikkenekken. Van ons zeggen ze dat ook, dat is zo als je in de spotlights staat. Voetballers verdienen goed hun boterham, leven redelijk streng en hebben groot gelijk dat ze van het leven genieten.”

Eveline : “Waarschijnlijk zijn er wel vrouwen die per se een voetballer willen, maar zo’n vrouwen hebben dan wel een verkeerd beeld. Ik vind het leuk om met Björn te zijn; niet met de voetballer Björn, want die heeft geen tijd voor mij.”

Vanessa : “Plus altijd die stress.”

Eveline : “Dat Björn voetballer is, is een bijkomstigheid, maar je wordt er wel elke dag mee geconfronteerd. Die jongens zijn daar alle dagen mee bezig, dus ben ik ook met voetbal bezig. Hij is ook geïnteresseerd in wat ik doe, maar we scheiden dat zoveel mogelijk. Op het voetbal ben ik niet Miss Belgian Beauty 2001 of de Gouden Cup, maar de vriendin van Björn. In mijn wereldje is hij mijn vriend, niet de voetballer.”

Vanessa : “Had ik enkel Carl als voetballer gekend, ik zou nooit op hem zijn gevallen. Als voetballer is hij een moeilijk persoon. Zeer gestresst. Een voetballer moet je niet alleen voor de fun pakken, je moet er ook de nadelen bijnemen. Dat vergeten de mensen allemaal. Dan heb je eens afgesproken om te gaan eten, maar zegt hij opeens : we gaan niet, ik heb slecht gespeeld, ik kruip in mijn bed. Een voetballer biedt veel voordelen, maar ook heel veel nadelen waar je als vrouw mee moet kunnen leven. Wij hebben het voordeel dat wij als model, als BV zeg maar, ook in de media komen en leuke dingen kunnen doen, maar als gewone spelersvrouw word je altijd weggecijferd. Nu ik zwanger ben, werk ik wel niet meer, ook niet meer voor VT4, neen.”

Eveline : “Een andere illusie is dat alle voetballers veel geld verdienen. Als vrouwen om een dergelijke reden iets met een voetballer beginnen, blijft dat niet duren. Dat ballonnetje wordt snel doorprikt.”

Joke : “Ik zou ook niet graag hebben dat er mij iemand zou nemen omdat ik Miss België ben geweest. Dat vind ik kleingeestige en kleinzielige mensen. Ik heb ook nooit samengewoond met een voetballer en ik zou er zeker nooit mijn werk voor opgeven. Ik ben zelfstandige, doe modellenwerk, presentaties en geef les aan Lingua, een school voor mannequinopleiding. Dat is voor mij enorm belangrijk.”

Eveline : “Ik studeer rechten, tweede kandidatuur, ik doe actes de précense, modellenwerk, defilés en de PR voor een nieuw bedrijf. Maar als de mijne morgen naar het buitenland vertrekt, ben ik mee.”

Vanessa : “In het voetbal moet je je kans grijpen. Als je als vrouw dan niet meegaat, vergeet je relatie dan maar.”

Eveline : “Ik ben een vrij zelfstandige vrouw, dan zoek ik gewoon in het buitenland werk en zet ik daar mijn studies verder.”

Vanessa : “Ik heb altijd gezegd : tot zijn 35ste geniet Carl een beetje voorrang, tot het voetbal gedaan is geef ik een stuk leven op. Daarna kan ik misschien iets anders uitbouwen.”

In het huishouden

Eveline : “Voetballersvrouwen doen het meeste in het huishouden. Björn heeft gewoon weinig tijd. Zolang ik geen slaafje word, heb ik daar geen probleem mee. Ik ben weliswaar een vrijgevochten vrouw, maar ik wil ook wel zorg dragen voor mijn vent. Superfeministische vrouwen overleven in deze wereld ook niet, hoor. Vergeet het. Dat werkt niet.”

Vanessa : “Carl is zeker niet van slechte wil, maar ik weet ook : hij doet het niet graag en hij kan het ook niet. Als ik er niet ben, zal hij naast de deur bij mijn schoonouders gaan eten; en moest ik een week weg zijn, dan komt zijn moeder kuisen. Hij maakt het zich gemakkelijk.”

Eveline : “Dan moet je het zelf opleggen ! Björn zal ook niet beginnen dweilen, maar als wij gegeten hebben ruimt hij wel altijd de tafel af.”

Joke : “Ik heb thuis geleerd dat dat in evenwicht moet zijn. Mijn vader en moeder doen evenveel en ik verwacht dat ook wel.”

Eveline : “Maar Björn komt pas om zeven uur ’s avonds thuis. De dag dat ik een hele dag ga werken, zal ik ook niet meer kuisen, hoor. Dan zal ik mij een kuisvrouw nemen, versta je. Je moet je leven een beetje aangenaam opbouwen, vind ik.”

Vanessa : “Carl heeft thuis ook nooit iets moeten doen.”

Eveline : “Zo zijn voetballers, opgevoed met : voetballen, voetballen, voetballen.

Vanessa : “Die weten niets van het huishouden af, niets van financiën. Die hebben absoluut geen benul van wat iets kost. Die weten gewoon niéts, omdat ze echt beschermd zijn, omdat die het van kleins af dat voetbal ingestampt zijn. Ook van zijn manager mag Carl zich enkel met voetbal bezighouden. Als vrouw van een voetballer moet je gewoon heel veel regelen.”

Joke : “Misschien daarom dat het bij mij niet lukt met een voetballer. Misschien verwacht ik te veel. Ik heb het voor iemand die zelfstandig is, want anders word jij ook afhankelijk van hem.”

Eveline : “Wij wonen samen, maar ik heb Björn niet nodig om te overleven. We trakteren elkaar wel eens, maar hij moet geen frank inbrengen. Ik kan zonder hem bestaan.”

Vanessa : “Alles is samen bij ons : niks is van hem, niks van mij.”

Eveline : “Een luxe vind ik wel dat alle kledij op de club wordt gewassen. Mijn meter zegt dat ook : gij hebt chance dat ge die was niet moet doen zoals ik vroeger, die truikes en die schoenen vol modder. Mijn pépé speelde tot de Uefa’s bij AA Gent, weet je.”

Vanessa : “Carl is wel slordig, maar er zijn dingen die mij meer irriteren.”

Evelien : “Onder spelersvrouwen hoor je vaak dat je moet zeggen : ben je je schoenen niet vergeten, ben je dit, ben je dat niet vergeten ?”

Vanessa : “Carl kent nooit zijn programma. Soms moet ik ’s avonds een andere spelersvrouw bellen om te weten wanneer er ’s anderendaags training is. Sleutels die zoek raken, dat is ook zoiets. Vroeger verloor hij één keer per maand zijn portemonnee, hoor ik, terwijl het nu toch al anderhalf jaar geleden is. Ach, er zijn ergere dingen. Ik ben blij dat ik niet moet stressen omdat mijn man bijvoorbeeld iedere avond op stap zou gaan.”

Eveline : “Ik hoor dat vrouwen van wielrenners veel meer aan de haard staan en boterhammekes klaarmaken en wassen en plassen. Logisch ook. Achter elke sterke sportman staat een sterke vrouw. Ik denk dat dat klopt. Veel belangrijker vind ik dat Björn af en toe vraagt : wat heb je vandaag gedaan ? Dat hij geïnteresseerd is in mij, niet van : bon, ik ben de voetballer en ik ben hier de enige die telt. Wij praten over elkaars job.”

Joke : “Ik vind dat het niet allemaal van één kant zou mogen komen. Van die ene jongen moest ik bijvoorbeeld met de manager gaan praten en dat was dan in het Duits. Ik moest er dan ook maar mijn plan mee trekken, terwijl hij er dan gewoon zat. Al vind ik ook : iedereen heeft zijn minpunten en de één kan iets beter dan de ander. Je moet elkaar aanvullen, zodat het evenwichtig blijft.”

Met de fans

Vanessa : “Carl krijgt wel eens mails of sms’jes van meisjes die hij niet kent, zo van : ik heb u zien trainen, o gij zijt een knappe. Kusjes, kusjes. Kunnen we eens afspreken ? Daar ben ik niet jaloers op, ik zou me eerder zorgen maken als het iemand is die hij kent.”

Eveline : “Het gebeurt ook dat ik zo’n voorstellen krijg, maar een goeie relatie zet je niet zomaar op het spel als je weet wat je aan elkaar hebt. Als ik voel dat een man meer wil, laat ik in vijf zinnen tien keer de naam van Björn vallen. Dat is mijn manier om te zeggen : er is maar één man in mijn leven en dat is Björn. Zo doet Björn het ook. Wij zijn niet jaloers op elkaars fans. Verliefd kan je alle dagen worden, zeg ik altijd, maar dat heeft niks met fans te maken. Bij ons is het dus ook niet zo dat Björn voetbalt en meer kans maakt om vreemd te gaan. Integendeel. Hij heeft heel veel te vrezen bij mij, want ik kom in mijn job veel meer op café en op feestjes dan hij. Há, dat is nog een nadeeltje van bij een voetballer te zijn die leeft voor zijn sport : ik moet vaak alleen naar feesten en evenementen waarop ik word uitgenodigd, dan ben ik een beetje de weduwe ( lacht).”

Vanessa : “Toegeven zullen ze het niet doen, maar wees gerust dat ze jaloers zijn.”

Eveline : “Björn zegt ook : ik ben niet jaloers… tot op het moment… ( lacht).”

Vanessa : “Carl is iemand die opeens zegt : ha, vanavond ga ik eens langs bij mijn vriend van de fitness. Dan zeg ik : kan je niet thuisblijven, of kon je dat niet eerder zeggen ? Want moest ik dat doen, hij zou kwaad zijn. Dat oude rolmodel zit er een beetje ingestampt en dat krijg je er moeilijk uit. Gelukkig maak ik mij daar niet zo druk over. Ik denk : ach, doe maar. Ik heb wel al spelersvrouwen gesproken die zich zorgen maken over die fans, maar waarom is dat ? De man staat in de belangstelling en de vrouw niet. Dan is het een heel stuk moeilijker.”

Evelien : “Niet altijd. De vrouw van Marc Schaessens bijvoorbeeld heeft een sterke job, dat is echt een supersterke vrouw die zich helemaal niet minder voelt dan Marc. Maar ik denk dat heel veel vrouwen die niet echt iets van zichzelf hebben, zich minder voelen.”

Vanessa : “Sommige vrouwen gaan echt wel ver, hoor, met sms’jes. Als je dan een paar keer terugtikt, wat Carl wel eens doet, ja… dan is dat natuurlijk precies wat ze willen, hé.”

Eveline : “Vrouwen zijn daar nog erger in dan mannen, hé (lacht).”

Vanessa : “Als je twee keer niet antwoordt op de berichtjes van een man die het met u ziet zitten, is hij in zijn trots gekrenkt en stopt hij, maar een vrouw blijft voortdoen.”

Eveline : “De meeste vrouwen die zo’n berichtje sturen zijn ook meer rechtuit, denk ik. Vrouwen zeggen gewoon : uw poster hangt boven mijn bed en ik geil op u. Als een man zoiets schrijft, is het onmiddellijk een sexist, hé. Je hebt er dan ook nog weinig die meteen komen zeggen : ik wil met u naar bed. Een man zal vlugger vragen : hoe is het met u ? Ik moet toegeven dat de dag dat ik wist dat ik iets met Björn wou, ik ook op hem ben toegestapt en gewoon heb gezegd : ik zie dat gewoon zitten met u.”

In bed

Joke : “Leuk en aantrekkelijk aan voetballers vind ik wel hun sportiviteit.”

Eveline : “En hun discipline. Björn mag nog zo laat in bed zijn gekropen zijn, hij zal ’s morgens altijd vroeg opstaan om met zijn hond te gaan wandelen. Ik vind dat wel bewonderenswaardig voor zo’n jonge gast.”

Vanessa : “Die zijn dan ook gewoon vroeg in de volwassen…”

Eveline : “…wereld gesmeten. Als ik Björn vergelijk met andere, veel oudere vrienden van mij, dan vind ik Björn veel volwassener. Dat is zoals ook wij. Ik was 19 toen ik miss werd. Als je dan ineens in een wereldje wordt gesmeten waar het om geld, uiterlijk en om jobs – jij of ik – gaat, dan word je ook wel sneller volwassen. Aan een voetballer vind ik ook wel dat hij veel ambitie heeft. Ik heb dat nodig in iemand.”

Vanessa : “Voetballers hebben natuurlijk ook meestal een schoon lichaam.”

Eveline : “Atletisch gebouwd. Gespierde benen en billen, geen billekes. Dat spreekt mij wel aan. Ik zie niet graag bodybuilders, maar ook niet graag slap en smal en al zeker niet een buikje. Ik vind het toch wel fijn dat ze een stevig lichaam hebben dat in goeie conditie is. Sportmannen hebben een groot uithoudingsvermogen en zijn meestal wel iets virieler ( lacht).”

Vanessa : “Prestatiegericht, hé. Opgefokt. Ik denk dat er iets in het bloed is.”

Eveline : “Meer adrenaline, altijd gedreven. Ik vind dat wel een pluspunt, moet ik zeggen ( lacht). Ik heb zelf ook veel energie en ik seks graag. Niet dat het alle dagen gebeurt, want Björn is vaak moe van het trainen, maar als het gebeurt, is het niet afgelopen na twee minuten, begrijp je.”

Vanessa : “Ik denk dat het lichaam van topsporters anders werkt dan dat van een normale man. Ze moeten ontladen, hoor je vaak.”

Joke : “Ik denk dat het toch afhangt van persoon tot persoon. Het is niet omdat het een voetballer is…”

Eveline : “Op de dag van de wedstrijd moet er natuurlijk energie gespaard worden en is er trouwens ook meestal geen tijd om te seksen.”

Vanessa : “Wij doen het toch dikwijls voor de wedstrijd, zeker als daarna de wedstrijd gewonnen wordt. Voetballers willen dan hetzelfde ritueel aanhouden, hé.”

Joke : “Ik ben twee jaar bij een jongen geweest die gewoon van negen tot vijf gaat werken, géén voetballer, en ik ben sedertdien nooit nog zo’n energieke jongen tegengekomen. Wat ik wel geloof, is dat voetballers er meer dan andere mannen over praten.”

Vanessa : “Ze blazen het meer op. Uiterlijk is het natuurlijk wel een machowereldje, hé. Thuis ligt hij tegen jou en als er vrienden bij zijn, moet hij direct een beetje stoer doen, dan is hij meteen iets afstandelijker.”

Eveline : “Het is een mannenwereld waarin, vertelt Björn af en toe, heel veel opgeschept wordt over vrouwen en soms ook overdreven wordt.”

Vanessa : “Dan hoor je die vrouwen en weet je dat het niet waar is.”

Eveline : “Ik vind het niet erg. Een vent is tenslotte een vent. In mijn ogen is een man die niet over seks praat abnormaal. Een man moet niet elke dag achter zijn stofzuiger staan, want dat vind ik absoluut niet mannelijk.”

Met Valentijn

Eveline : “Valentijn vind ik altijd wel een leuke dag, maar Björn is iemand die mij tussendoor wel eens verrast met de kleinste dingen en dat vind ik nog leuker. Zo heeft hij mijn bed al eens vol gelegd met rozen.”

Vanessa : “Verleden jaar was Carl Valentijn vergeten. Wat het nu wordt, weet ik niet. Als dit verhaal verschijnt, heeft hij nog twee dagen, zeker ( lacht) ? Carl is zo slecht in cadeaus, weet je. Hij weet ook nooit wat hij mij moet geven voor mijn verjaardag. Met de kerst kreeg ik een zwaar pak. Zo zwaar, ik dacht : wat zit dáár in ?! Terwijl ik het aan het openmaken was, zei hij : ’t is niks romantisch, hoor, ’t is iets praktisch. Hij excuseerde zich bijna. Een nieuwe badkraan ! Ik vond het wel lief. De bedoeling was toch goed.”

Joke : “Ik ben het romantische type. Het mooiste geschenk vind ik gewoon ergens met twee genieten van elkaars gezelschap.”

door Christian Vandenabeele en Frédéric Vanheule

‘Voetballers weten gewoon niéts omdat ze van kleins af beschermd zijn.’ (Vanessa)

‘In mijn ogen is een man die niet over seks praat abnormaal.’ (Eveline)

‘Ik zou nooit mijn job opgeven voor een voetballer.’ (Joke)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content