Zoals het een nieuwe trainer betaamt, opende ook Gilbert Bodart (43) een vat vol clichés bij zijn aanstelling tot sportieve baas van het zieltogende La Louvière. “Ik ben blij als een klein kind. Het is alsof ik net de Lotto heb gewonnen. We moeten hier zo snel mogelijk weer een blok op het veld krijgen. Ik wil mijn spelers bevrijden van hun kwelgeesten. Met de juiste mentaliteit en veel inzet zijn mirakels mogelijk in het voetbal. Ik ga deze job met hart en ziel doen. La Louvière móet in eerste blijven. Het is bij de supporters een beetje oorlog. Die moet ik zien te stoppen.”

Zijn eerste optreden miste alvast zijn effect niet, want door een 1-0-overwinning tegen een zwak Lierse gaf La Louvière de rode lantaarn door aan Germinal Beerschot. Wat maakt Bodart nu zo sterk of zwak als trainer ? Waaraan mag Filippo Gaone zich de komende maanden verwachten ? “Een heel gedreven coach, die slecht tegen zijn verlies kan, maar enorm veel vertrouwen geeft aan zijn groep”, zegt Chris Van Geem, die onder Bodart werkte bij Eendracht Aalst. “Hij is een voetbaldier, iemand die zijn enthousiasme – dat er af druipt – en motivatie gemakkelijk kan overzetten. Bij ons kwam hij in een zinkend schip terecht, een ploeg die niemand nog kon redden.” De verdediger vreest dat La Louvière opnieuw een zware opdracht wordt. “Een vergiftigd geschenk. Ze missen toch kwaliteit. Voordeel is wel dat Bo-dart in Wallonië nog altijd bijzonder populair is, waardoor hij misschien iets meer krediet krijgt.”

Lars Wallaeys werkte bij KV Oostende samen met Bodart. “Als persoon staat hij erg dicht bij zijn spelers. Een toffe en speciale kerel. Een ploeg in moeilijkheden kan hij sterk motiveren. Zijn overtuigingskracht is groot. Positief denken, staat voorop. Hij zal nooit straftrainingen geven. Maar hij besteedde iets te weinig aandacht aan standaardfases, terwijl ook tactiek, bijvoorbeeld videoanalyse, hem weinig interesseerde. Als voetballer is het toch belangrijk om met je fouten te worden geconfronteerd.”

Edin Ramcic is wat verbitterd als hij terugdenkt aan Bodart. “Hij is soms te veel bezig met de randzaken, dingen buiten het veld die niets met voetbal te maken hebben. Die manipulatie van sponsors en bestuur zorgden ervoor dat hij niet altijd met zijn beste ploeg speelde. Ook disciplinair kwam hij wat te kort. Toen er bij KV Oostende problemen waren met Bob Cousin en Alexandre Lecomte moesten wij als groep ingrijpen. Dat vond ik erg.”

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content