Met fris en onbevangen voetbal is de competitie afgelopen weekend uit de startblokken geschoten. Geen negativisme, geen ingewikkelde tactische vondsten, geen spelbederf, het lijkt erop dat een aantal trainers tijdens het tussenseizoen een hersenspoeling heeft ondergaan. Het valt te hopen dat die tendens zich de komende maanden doorzet. Voor het eerst sinds jaren is er geen sprake van een kwalitatieve achteruitgang en hebben de meeste clubs zich binnen hun mogelijkheden op een verstandige manier versterkt. Het hertekende voetbalcontract geeft de verenigingen wat financiële ademruimte.

Met meer spektakel kan het voetbal zich eindelijk weer positief in de etalage plaatsen. Dat het voetbalaanbod op televisie ruimer is dan ooit te voren en de wedstrijden met evenveel camera’s in beeld worden gebracht als in het buitenland, is daarbij een niet onbelangrijke locomotief. In een poging om zich zo goed mogelijk te verkopen, doen clubs er goed aan zich in de toekomst ook te beraden over hun accommodaties. Daarbij moet de overheid worden bewerkt. Zelfs de voetbalarena’s van die stadions die vijf jaar geleden met het oog op het EK werden gerenoveerd, zijn aan vernieuwing toe. Hoe belangrijk comfort in de stadions is, blijkt in Nederland, waar de toeschouwersaantallen de afgelopen jaren op een spectaculaire manier stegen. Hoe essentieel het is dat de voetballerij baadt in een sfeer van enthousiasme werd vorig weekend duidelijk bij de start van de Duitse Bundesliga. Terwijl heel het land haast euforisch leeft op het ritme van het WK kwamen er tegen de 400.000 toeschouwers naar de negen competitiewedstrijden. En dat ofschoon de absolute publiekstrekker, Borussia Dortmund (vorig seizoen gemiddeld 70.500 toeschouwers), niet thuis speelde.

Met vlotte overwinningen onderstreepten Club Brugge, Anderlecht en Standard hun status van titelfavoriet. Na een heel lauwe voorbereidingsperiode krikte de kampioen afgelopen vrijdag tegen Moeskroen eindelijk het vertrouwen op. Het probeerde verzorgd te combineren en etaleerde met de vaak aan de bal komende Sven Vermant en Ivan Leko meer technisch vernuft op het middenveld. Dat Geert Broeckaert, de trainer van Moeskroen, het aandurfde om met twee spitsen te spelen en daarbij op het middenveld een mannetje tekortkwam tegen de Brugse driehoek, vergemakkelijkte de opgave van blauw-zwart, dat inmiddels in het Noorse Valerengen al een eerste serieuze test achter de rug heeft.

Anderlecht snuift woensdagavond tegen Slavia Praag Europese lucht en hield tegen La Louvière een uitstekende generale repetitie. Frank Vercauteren verbaasde eerder in de week door tegen het nietige Bakoe met vijf man achteraan te spelen, maar nu raasden de Brusselaars met orkaankracht over de tamme Wolven. Daarbij bewees Serhat Akin voor het eerst dat hij met zijn dartelheid en snelheid een meerwaarde kan zijn voor het paars-witte bolwerk. Met dit surplus aan talent komt het er voor Vercauteren alleen op aan de concentratie intact te houden en het vaak opborrelend egocentrisme te bannen. Als assistent van Hugo Broos stelde Vercauteren vorig seizoen geregeld vast dat spelers hun opdrachten niet uitvoerden en constateerde hij soms een gelatenheid die vorige week ook in Azerbeidzjan te zien viel.

Standard kende na een voorbereiding vol rust en sereniteit vorige week wat intern gekrakeel toen Milan Rapaic zijn vertrek aankondigde. Het had geen uitwerking op de prestaties van het elftal. De Rouches, die vorig seizoen zwak verdedigden, zijn uitgegroeid tot een hecht bolwerk dat zichzelf alleen in zijn ongeduld niet moet voorbijhollen.

Precies honderd buitenlanders kwamen er bij de start van de competitie aan de aftrap. De nieuwelingen Zulte Waregem en Roeselare stelden de meeste Belgen op. Dat haalde het niveau niet naar beneden. Zulte Waregem zorgde in Gent voor de verrassing van de eerste speeldag en maakt zich nu op voor de kraker tegen Standard. Roeselare lag kwalitatief geen moment onder op Sint-Truiden.

Talent is er in de lagere afdelingen nog altijd voldoende. Lokeren plukte tijdens het tussenseizoen bij derdeklasser Nieuwkerken de Marokkaanse Belg Hakim Bouchouari weg. Hij was zaterdag met zijn techniek en snelheid bij momenten een gesel voor de verdediging van RC Genk. Opmerkelijk : Bouchouari wordt volgende maand zevenentwintig. Dat doet vragen rijzen over het scoutingsysteem van clubs.

Jacques Sys

Vercauteren moet vooral de concentratie intact houden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content