Na een periode bij Le Havre, die afliep op een sisser, stapt een werkloze voetballer in 2003 in Valenciennes van de trein om bij La Louvière een test te gaan afleggen. Dat doet hij samen met Oguchi Onyewu en omdat de armlastige Henegouwse club zich geen twee transfers kan permitteren, kiest toenmalig trainer Ariël Jacobs voor de Amerikaan van Nigeriaanse afkomst die ondertussen het mooie weer maakt bij Standard.

De andere speler was Pascal Chimbonda, die nu op zijn 27ste is opgenomen in de Franse selectie voor het WK. “Na al wat ik heb meegemaakt, vooral in mijn laatste seizoen bij Bastia, blijkt er dus toch nog gerechtigheid te bestaan”, zegt hij. Sinds de test bij la Louvière legde Chimbonda inderdaad een hele weg af, vaak via kronkelige zijpaadjes. Eerst kwam hij dus terecht bij Bastia, waar hij de racistische uitlatingen van de supporters aan de kaak stelde. Hij had er niet zo’n beste reputatie. “De problemen van Chimbonda hadden te maken met zijn gedrag en zijn gebrek aan professionalisme. Als een speler tegen zijn zin komt trainen en andere spelers probeert mee te slepen om niet te werken, dan moet hij eigenlijk gestraft worden”, zegt zijn vroegere teamgenoot Nicolas Penneteau daarover.

Chimbonda speelde echter wel een degelijk seizoen en door het feit dat Bastia naar tweede klasse degradeerde, was hij een vrije speler. Hij trok naar Engeland, en meer bepaald naar het relatief onbekende Wigan dat pas de promotie naar het Premiership, had afgedwongen. Wigan, op een veertigtal kilometer van Manchester, is van oudsher vooral bekend om zijn rugbyploeg, maar dit seizoen ontpopte het voetbalteam zich tot een ware revelatie, vooral tijdens de eerste helft van de competitie. Wigan bereikte ook de finale van de League Cup. Chimbonda was één van de drijvende krachten in de sterke formatie en werd uitgeroepen tot beste rechtsachter in de Engelse hoogste klasse. Vandaar dat hij aanstuurde op een nieuwe transfer, net nadat hij nochtans zijn contract met vier jaar had verlengd. “Pascal heeft eigenlijk met ons de spot gedreven. Hij mag best ambities hebben, maar de manier waarop hij zich tegenover ons heeft gedragen, is verre van fair en bewijst dat hij enkel voor eigen rekening reed”, verklaarde Dave Whelan, de voorzitter van Wigan, aan L’Equipe. Chimbonda, voor wie Wigan 1 miljoen euro betaalde, zou nu zes tot tien keer meer waard zijn. De speler, die oorspronkelijk uit Guadeloupe komt, wil alvast geen tijd meer verliezen. “Ik wil echt andere lucht opsnuiven, want je kan nooit twee seizoenen na elkaar hetzelfde beleven. Ik wil naar de Euaopacup !” De ploegen die kandidaat zijn, kunnen alvast contact met hem opnemen in Duitsland. Of hij daar ook Lilian Thuram uit de ploeg zal kunnen houden, zal nog moeten blijken.

Raymond Domenech kreeg heel wat kritiek voor de manier waarop hij de lijst met de namen van de 23 spelers voor het WK bekendmaakte. Hij las gewoon de namen af, maar verstrekte daarbij niet de minste uitleg en wilde geen enkele vraag beantwoorden.

Auxerre maakte een einde aan het contract met trainer Jacques Santini, die nochtans nog een verbintenis voor een jaar had.

Claude Puel verlengde zijn contract als coach van Rijsel. De club realiseerde ondertussen zijn een eerste transfer. Ze trokken immers de Guineeër Souleymane Youla aan. De vroegere spits van Lokeren en Anderlecht tekende een contract voor vier jaar.

Jérémy Toulalan, de middenvelder van Nantes, tekende een contract voor vier jaar bij Lyon.

Ederson, de Braziliaanse middenvelder van Nice, die was uitgeleend door Juventude, tekende nu voor vier jaar bij de Franse rood-zwarten.

Elie Baup stapt op als coach van Saint-Etienne. Hij keert terug naar Toulouse, de club waar zijn carrière als trainer begon en waarbij hij nu een contract tekende voor drie jaar. Ivan Hasek volgt hem op.

Marseille deed een eerste transfer door verdediger Hassoun Camara aan te trekken. Die speelde bij derdeklasser Noisy-le-sec (CFA). Voorts zal de Argentijnse verdediger Renato Civelli niet overstappen naar Anderlecht, want Marseille lichtte de aankoopoptie bij Banfield.

Nantes bevestigde de komst van vier nieuwe spelers : Nourdin Boukhari(Ajax), Eric Cubilier(Monaco), Vladimir Stojkovic(Rode Ster) en Alioum Saïdou(Galatasaray). Doelman Mickaël Landreaustapt, zoals eerder bekend, over naar PSG.

SVV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content