Ondanks de komst van zeven nieuwe spelers, die het elftal een nieuwe impuls moesten geven, kende NAC een dramatische eerste seizoenshelft. Daar werd coach Ton Lokhoff het slachtoffer van. Met Cees Lok (ex-NEC) als nieuwe sterke man hoopt de club uit Breda op een ommekeer. Het zijn echter niet alleen sportieve problemen waar het voetbalbolwerk mee kampt. Ook in de bestuurskamer dondert het.

Bestuurslid Jacques Visschers en algemeen directeur Theo Mommers namen Cees Lok onder de arm en stelden de rest van het bestuur daarmee voor een voldongen feit. Toen Lokhoff en assistent Nico Van Zoghel vlak na Nieuwjaar ontslagen werden, stapten ook fysiotherapeut en looptrainer Laurens Ebben op. “NAC heeft op dit moment geen eigen gezicht. Dat moet snel veranderen”, beseft keeperstrainer en oud-speler John Karelse. “Steeds weer zitten er andere mensen op bepaalde plaatsen. Je moet soms gewoon vragen wat iemand eigenlijk precies doet voor de club. NAC kan een van de mooiste clubs van Nederland zijn, maar ik stel me vragen bij de manier waarop we ons momenteel naar buiten toe presenteren.”

Zelfs de liefdevol in de armen gesloten Pierre van Hooijdonk (36) kon de ploeg nog niet vooruithelpen. Met vijf goals in zeventien duels kon de oud-international niet overtuigen. De uiterst dominante spits werd door zijn vriend Lokhoff overgehaald om zijn loopbaan bij NAC af te sluiten en de innige band tussen beide zorgde voor ongemakkelijke situaties in de kleedkamer. Sommige spelers durfden zelfs binnen vier muren hun mening niet geven, uit angst dat hun aanvoerder de opmerkingen zou doorspelen. Van Hooijdonk klaagde ook over de veel te negatieve houding van een deel van de eigen aanhang. “Het pannetje kookt al over vanaf het begin van het seizoen”, omschreef hij de stand van zaken.

Vorige week raakte bekend dat Van Hooijdonk per direct weg mag. Buitenlandse clubs kunnen hem, net als Ajax, AZ, Feyenoord, Heerenveen of PSV, transfervrij overnemen. Andere ploegen moeten zijn contract, dat loopt tot de zomer, afkopen.

Feyenoord leende Timothy Derijck (18) voor de rest van het seizoen uit aan NAC.

Stijn Vreven stapt naar de rechter, nadat hij door Vitesse uit de A-kern werd verbannen. Via een arbitragezaak wil de Limburgse rechterverdediger te weten komen onder welke voorwaarden hij eventueel weg mag. Het Griekse AEK Athene wil hem graag, maar alleen als er geen afkoopsom moet worden betaald.

Davy De Fauw (24), aanvoerder van Sparta, zet zijn loopbaan vanaf volgend seizoen verder bij Roda JC. De rechterverdediger tekende voor drie jaar.

Patrick Lodewijks plakt er nog een jaar aan vast bij Feyenoord. De 38-jarige doelman tekende een nieuw contract, net zoals keeperstrainer Pim Doesburg. Dit betekent dat er geen toekomst meer is voor Gábor Babos en Maikel Aerts. De optie in het contract van de Zweedse rechterverdediger Alexander Östlund werd niet gelicht.

Nourdin Boukhari (25) is bezig aan zijn laatste maanden bij Ajax. De linksbuiten kon niet uitgroeien tot een vaste waarde, waardoor werd beslist zijn aflopende contract niet te verlengen.

RKC kan een tijdje geen beroep doen op aanvoerder Patrick van Diemen (ex-Ander-lecht), die uitviel met een kaakbeenbreuk.

NEC zal het seizoen volmaken met het duo Ron de Groot en Wilfried Brookhuis, die na het vertrek van Cees Lok naar NAC zijn taken overnamen. Zowel het bestuur als de spelersgroep spraken hun vertrouwen uit.

Heerenveen verlengde de overeenkomst met trainer Gert- jan Verbeek met twee jaar.

VOLGENDE SPEELDAG

27/01 Roda – AZ 28/01 RBC – Heerenveen, Sparta – Twente, Willem II – NEC 29/01 Groningen – NAC, Ajax – Utrecht, Heracles – Feyenoord, RKC – Vitesse, Den Haag – PSV

TOPSCHUTTERS

1. Huntelaar (Heerenveen/Ajax) 17 goals ; 2. Kuijt (Feyenoord), Arveladze (AZ) 14 goals ; 4. Hoogendorp (RKC) 12 goals ; 5. Farfán (PSV) 11 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content