‘Indrukwekkender dan Ogunsoto en Tchité’, ‘een schitterende voetballer’, ‘een vriendelijke jongen’. Niks dan lof weerklinkt als verdedigers die François Sterchele onlangs voor zich kregen, getuigen over de Waalse speerpunt van Germinal Beerschot.

Vorig seizoen verteerde Fran- çois Sterchele bij Charleroi de overgang van de derde naar de eerste klasse probleemloos. Hij groeide er uit tot een van de revelaties van de competitie. Zijn goede prestaties bij de Zebra’s leverden hem een transfer naar Germinal Beerschot op. En ook op het Kiel gaat het hem nu voor de wind. Al vijf competitiegoals voegde hij dit seizoen toe aan zijn conto. Bovendien blijken zijn tegenstanders ook nog eens hun petje voor hem af te doen. Wat kan een spits zich nog meer wensen ?

Het belang van Mathijssen

Nicky Hayen (Sint-Truiden ) : “Toen Sterchele nog bij Charleroi voetbalde, heb ik twee keer tegen hem gespeeld, eens in de beker en eens in de competitie. Hij toonde zich toen al iemand met een neus voor doelpunten, een aanvaller die op de juiste momenten de zestien meter binnenduikt. Ik vond dat je totaal niet kon merken dat hij het seizoen voordien in de derde klasse gespeeld had, hij bleek al volledig geïntegreerd in de ploeg. Niet onbelangrijk was ook dat hij in het begin van vorig seizoen het geluk gekend had om enkele goals te maken. Die schonken hem enorm veel vertrouwen, waardoor hij op de ingeslagen weg verder kon gaan.

“En natuurlijk had Sterchele ook het geweldige voordeel om bij Charleroi iemand als Jacky Mathijssen tegen het lijf te lopen. Dat is een heel goede trainer op het tactische vlak. Die man weet waar- over hij praat en kan jongens als Sterchele perfect begeleiden. Ik heb Mathijssen zelf ook meegemaakt als coach en ervaarde dat die de gave bezit om de juiste spelers op de juiste plaats te zetten. En als hij dan iemand op een bepaalde positie geposteerd heeft, die jongen honderd procent doet wat hij vraagt en als dat rendeert, dan maakt hij die speler nog beter door hem nog meer bij het spel te betrekken. Zo is het volgens mij ook bij Sterchele gelopen. Mathijssens inbreng vormt ongetwijfeld een stuk van de puzzel. Maar dat Sterchele de weg van Oud-Heverlee Leuven naar Germinal Beerschot probleemloos heeft kunnen afleggen, duidt ook op een groot doorzettingsvermogen bij de speler.

“Sterchele is vrij snel en vinnig. Hij is niet iemand die tachtig minuten niet aan het spel deelneemt en de bal vervolgens tegen de netten prikt. Nee, je moet hem constant in het oog houden. Sterchele tracht je met schijnbewegingen altijd op het verkeerde been te zetten en probeert je keer op keer de pas af te snijden door gekruist te lopen.”

Volwassen geworden

Stef Wils (Westerlo ) : “Vorig jaar, net na zijn overstap naar de hoogste afdeling, zag je nog dat hij licht ontvlambaar was. Voor de kleinste fout die er op hem gemaakt werd, schoot hij uit zijn krammen. Ik vind dat hij dat nu veel meer onder controle heeft. Hij toont zich rustiger en dat wijst erop dat hij daar volwassen in geworden is. Ik ben er trouwens van overtuigd dat de derde klasse voor hem een goede leerschool is geweest, dat hij daar dankzij de bikkelharde verdedigers die er rondlopen, gehard is.

“In de wedstrijd van Germinal Beerschot tegen ons maakte Sterchele een heel sterke indruk. Hij is bijzonder beweeglijk, technisch heel vaardig en sterk als hij met zijn rug naar het doel staat. Supersnel zou ik hem niet noemen, maar je moet toch je best doen om hem bij te benen. Bovendien is Sterchele een aanvaller die vereist dat je als verdediger negentig minuten aan een stuk geconcentreerd bent.

“Hij heeft op mij nu nog een diepere indruk gelaten dan tijdens de wedstrijden die ik vorig seizoen tegen hem afwerkte. Toen speelde hij ook nog op de flank bij Charleroi. Nu voetbalt hij echt centraal, is hij het aanspeelpunt. Ik denk dat dat hem nog beter ligt. Dan kan hij kiezen tussen in het midden blijven of naar de flank uitwijken. Er zijn meer opties en dat laat hem toe zijn beweeglijkheid nog beter uit te buiten. Op de flank zit je altijd onmiddellijk tegen die lijn aan.

“Ik had een redelijk goed contact met hem tijdens de match. Hij blijkt een vriendelijke jongen. Als hij een fout heeft gemaakt, excuseert hij zich meestal en na de match komt hij ook nog iets zeggen. Een toffe jongen.

“Ik denk dat hij alle kwaliteiten in zich draagt om het te maken als topspits. Als hij de lijn van de laatste jaren doortrekt, zie ik hem dat zeker worden. Volgens mij kan hij nog beter dan wat hij nu laat zien. Een minpunt ? Met de beste wil van de wereld, ik vind er geen.”

Goed voor zijn ontwikkeling

Daré Nibombe(Bergen) : “Germinal Beerschot heeft een goede zaak gedaan. Sterchele is een voortreffelijke aanvaller die alle defensies in België pijn kan doen. Hij is een vrij complete speler, iemand die alles in zich draagt wat een aanvaller nodig heeft.

“Volgens mij is het voor hem wel heel anders om in Vlaanderen te spelen. Zeker als je van een Waalse ploeg komt, lijkt me dat een overgang die kan tellen. Bij jullie ondervindt hij, denk ik, meer concurrentie en meer druk. Je moet in Vlaanderen constant presteren om je te bewijzen. Het is er voor Sterchele waarschijnlijk een pak moeilijker dan bij Charleroi. Er heerst in Vlaanderen ook die strengheid. Je dient er veel meer karakter aan de dag te leggen, het is er harder werken, er wordt veel meer gevraagd van spelers. Je moet je er echt in het spel gooien, bikkelen. Pas op, niet dat dat in Wallonië niet gebeurt, maar in Vlaanderen gaan spelers toch altijd nog dat tikkeltje gretiger in duel.

“Volgens mij is het perfect dat Sterchele nu in een dergelijke omgeving zit. Zo wint hij aan maturiteit en het kan zijn ontwikkeling alleen maar ten goede komen.”

Aangedikt vertrouwen

Birger Maertens(Club Brugge) : “Ik heb twee keer tegen Sterchele gespeeld, eens tegen Charleroi en eens tegen Germinal Beerschot. Ik zal niet zeggen dat hij echt een superlastige voetballer is om tegen te verdedigen, maar wel een vrij goede, iemand die constant druk zet op een verdediging, er altijd voor blijft gaan, steeds blijft werken. Tegen ons stond hij wel alleen in de spits en dan is het voor een dergelijke jongen toch een pak moeilijker.

“Vorig jaar, toen hij nog bij Charleroi zat, kende niemand hem. Bij zo’n jongen die van de derde klasse komt, merk je wel dat er dan een mentaliteit is van : laat die maar wat los, dat kan geen kwaad. Maar je zag eigenlijk tamelijk vlug dat hij heel goed was, vrij beweeglijk en sterk. Nu stel ik vast dat hij in zijn tweede jaar in de hoogste afdeling al iets meer ervaring heeft. Als er bijvoorbeeld een diepe pass gegeven wordt en dat is een verloren bal, zie je dat hij zich daarbij neerlegt en rustig blijft. Bij Charleroi enerveerden zulke zaken hem dikwijls en liep hij echt achter alle ballen, ook al had dat totaal geen zin meer. Zo verspil je vaak krachten en dat bekoop je dikwijls op het einde van de wedstrijd. Nu pakt hij dat verstandiger aan. Hij speelt dan ook in een ploeg met enkele ervaren jongens, die hem daar ongetwijfeld op wijzen. Daarnaast is Brys ook wel een trainer die oog heeft voor dat soort dingen. Sterchele toont tegenwoordig op de grasmat bovendien meer vertrouwen. Ik heb hem dit seizoen al enkele acties zien maken die hij een jaar geleden nog niet toonde.

“Ik vind dat hij alles heeft. Hij is sterk, kan zijn mannetje staan in de duels, is goed met het hoofd, beschikt over een degelijke techniek en een goede snelheid. Kortom, een perfecte speler om in je ploeg te hebben. En ik denk dat hij nog beter kan.”

Voetjes op de grond

Daan Van Gijseghem(Moeskroen) : “Toen we vorig jaar tegen Charleroi speelden, zat ik op de bank en zei hij mij niet direct iets. Maar dat was niet dezelfde Sterchele als nu. Dit seizoen is hij de beste die ik al tegenover mij gehad heb. Ogunsoto van Westerlo en zelfs Tchité van Ander- lecht waren niet zo indrukwekkend als hij. Ofwel beleefde hij toevallig net een schitterende dag, ofwel is hij gewoon zo. Alles wat ik over hem kan zeggen, is positief. En ik heb de indruk dat hij progressie blijft boeken. Hij is kopbalsterk, zijn snelheid is prima, hij is technisch heel vaardig en denkt altijd na over wat goed is voor de ploeg. Centrale verdedigers zijn doorgaans niet zo wendbaar en daar profiteert hij optimaal van.

“Hij heeft fantastische flitsen in huis. Tegen ons legde hij een paar schitterende acties op de mat. Ik heb het hem zelfs nog gezegd tijdens de match, dat het knap was wat hij toonde. En hij apprecieerde dat. Een vriendelijke gast. Na de wedstrijd kwam hij bij mij en zei hij : ‘Goede match gespeeld.’ Dat is iets wat je bij verscheidene andere jongens niet moet verwachten. Sterchele blijft met beide voetjes op de grond en dat is positief.

“Op dit moment merk je er absoluut niks meer van dat hij twee jaar geleden nog in de derde klasse voetbalde. Hij heeft nog een mooie carrière voor zich als hij voortdoet zoals hij nu bezig is. Nog een stapje hoger zetten mag voor hem absoluut geen probleem vormen. Zwakkere kanten kan ik niet aanhalen, al kan iedere speler in alles altijd nog dat tikkeltje beter worden.

“Met Jurgen Cavens erbij beschikken de Ratten vooraan over een goede mix. Cavens vraagt de bal vaak in de voet en kan met zijn grotere lengte het leer goed afschermen en bijhouden, terwijl Sterchele regelmatig in de diepte spurt. Een complementair duo heet zoiets.”

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content