Westerlo krijgt met AS Eupen, RS Waasland-Beveren en KV Oostende drie stevige tweedeklassers voorgeschoteld. Het zal geen lachertje worden voor Jan Ceulemans en co om hun verblijf op het hoogste niveau te verlengen.
Dennis van Wijk loodste in tweede klasse Charleroi naar de titel en telde bij de eindafrekening een mooie voorsprong op zijn dichtste achtervolgers. Maar in navolging van Hamdi Harbaoui en Jordan Remacle beschikken ook AS Eupen, RS Waasland-Beveren en KV Oostende zeker over een aantal talentvolle voetballers, die probleemloos de overstap kunnen maken naar de Jupiler Pro League. Wat is de kracht van elke ploeg afzonderlijk en welke smaakmakers moeten we straks in het oog houden? Overigens, Jan Ceulemans zit straks tijdens de eindronde voor de vijfhonderdste keer op de bank als trainer …
AS Eupen: discipline en organisatie
De Duitse coach Wolfgang Frank beschikt over een jonge technische groep, een mix van Zuid-Amerikaanse, Duitse en Belgische invloeden. Organisatie en discipline staan voorop, iedereen loopt netjes in het gareel. Nadeel is wel dat de kern niet echt breed is, waardoor Frank slechts kan terugvallen op dertien tot veertien volwaardige spelers. Vooral thuis kan het team uitpakken met een stevige reputatie, want alleen kampioen Charleroi slaagde erin om bij de Oostkantonners de drie punten te pakken. Een mentaal veerkrachtig gezelschap dus, dat in het eigen Kehrwegstadion tegen Lommel United een 0-2-achterstand omzette naar een 3-2-zege en tegen Eendracht Aalst 0-3 achter kwam, om nog spectaculair terug te komen tot 3-3.
Enes Saglik is op het middenveld samen met Flavien Le Postollec en spelmaker Ioannis Masmanidis zeker de bepalende speler, terwijl ChristianSantos de voetballer is die weinig aan de bal komt maar met zijn infiltraties en kopbalsterkte heel gemakkelijk scoort. Saglik is nog maar 21, maar enkele Turkse clubs wilden afgelopen winter al 400.000 euro neertellen voor deze polyvalente pocketvoetballer. Ook KV Kortrijk en OH Leuven tonen interesse. Deze linksvoetige middenvelder kan zowel offensief als defensief worden uitgespeeld, is iemand die zelf de ruimte opzoekt om de bal op te eisen en daardoor als motor van het team fungeert. Fysiek heel sterk, durft de duels aan te gaan en beschikt over een groot loopvermogen in combinatie met overzicht.
RS Waasland-Beveren: veel ervaring
De ploeg van Dirk Geeraerd is meer dan het koningskoppel Jurgen Cavens– Tomasz Radzinski voorin. Door de grote rijkdom aan goede voetballers maakt Waasland-Beveren zeker kans om te promoveren. Gezien de ruime kern bestaan er veel wisselmogelijkheden. Vooral offensief is de weelde groot, waardoor Hervé Onana (ex-STVV) niet altijd speelt, Kristof Snelders veelal op de flank wordt geposteerd en de snelle Nigeriaanse rechtermiddenvelder Emmanuel Sarki (ex-Westerlo) vaak op de bank vertoeft. De Franse spits Sébastien Didier, overgenomen van Turnhout vorige zomer, is eindelijk hersteld van een blessure en kan een joker worden voor eventuele powerplay. Vanop links toont Mickael Seoudi zijn lichamelijke sterkte en technische klasse met vinnige acties.
Vooral Cavens weet met zijn routine de zwakte van de tegenstander te vinden en offensief heel verstandig de zaken te organiseren. Hij maakt ruimte voor explosieve types als Radzinski, Snelders of Onana. Naast het feit dat de Waaslanders met Ibrahim Diallo (ex-Charleroi, speelde ook met Guinee de Afrika Cup) en Michael Clepkens (zeer alert op de weinige ballen die hij moet pakken, goede coaching, sterke reflexen) misschien over de beste linksachter en doelman van tweede klasse beschikken, is er ook plaats voor jeugdig talent. De middenvelders Laurens Paulussen en Joachim Van Damme trekken beiden komend seizoen naar YR KV Mechelen en hebben veel potentieel. Van Damme is een amper twintigjarige linksvoetige controlerende middenvelder, die alleen voor de verdediging kan opereren door zijn perfecte positiespel en duelkracht.
De defensie vormde lange tijd de achilleshiel, door de wisselende vormcurve van rechtsachter Jan Masureel (ex-Cercle) – waar Paulussen goed depanneerde – en centrale verdediger Kassim Doumbia (ex-AA Gent). Maar vooral laatstgenoemde herpakte zich op tijd en verbeterde merkelijk zijn voetballend vermogen van achteruit.
KV Oostende: outsider
Een beetje de grote onbekende, maar een elftal met een pak spelers die top zijn voor tweede klasse door hun grote engagement en werkkracht. Qua voetballende bagage intrinsiek de minst sterke ploeg, maar dat wordt – naar het beeld van trainer Frederik Vanderbiest – ruimschoots gecompenseerd door een ongeziene hardnekkigheid, inzet en veel enthousiasme in de duels. Een echte tweedeklasser, vooral qua fysieke présence. Dat komt vooral tot uiting in de verdediging, die bijzonder weinig tegendoelpunten toestaat. Daby Gueye en Frédéric Brillant, een Franse laatbloeier die volgend seizoen naar Beerschot AC verhuist en offensief sterk is op stilstaande fasen, zijn atletisch en heel (kopbal)sterk. Met een onverzettelijke aanvoerder Lars Wallaeys als breekijzer voor de defensie beschikt Oostende over een moeilijk manoeuvreerbaar geheel en een stevig fundament.
Toch is er plaats voor elegantie. Jamaique Vandamme sukkelde bij het Nederlandse Roda JC van de ene in de andere blessure, was te duur voor FCV Dender maar bevestigde al het goeds uit het verleden bij SV Roeselare: heel opportunistisch, een hoge snelheid op de eerste meters en maximaal profiterend van het beukwerk van collega-spits Mama Dissa, die meer als targetman fungeert. Vandamme wijkt op de juiste momenten uit naar de flank, om uit het duel te spelen. Yohan Brouckaert werd van verdediger/middenvelder omgevormd tot aanvallende flankspeler en verbaast daar in aangename zin door zijn acties en efficiëntie voor doel.
DOOR DIEDERIK GEYPEN & FRÉDÉRIC VANHEULE