Vanavond begint de competitie in de tweede klasse. Sportleider Lorenzo Staelens, trainer Hein Vanhaezebrouck en commercieel directeur Frank Buyse willen met KV Kortrijk weg uit de anonimiteit om de eerste klasse nog meer West-Vlaams te kleuren.

Honger ? Dan moet u vanavond naar KV Kortrijk-Union. Daar krijgt u voor elk doelpunt dat KVK scoort, bij McDonald’s een hamburger gratis. Om de prijs van een ticket terug te winnen rekent trainer Hein Vanhaezebrouck snel uit, moet zijn ploeg vijf keer scoren : de goedkoopste tickets op Kortrijk kosten namelijk acht euro. Met dat soort acties wil Kortrijk meer volk naar het stadion lokken. De aanwezigheid van oud-spelers Lorenzo Staelens, Vanhaezebrouck en geboren Kortrijkzaan Frank Buyse moet daarbij helpen.

“Vroeger”, zegt Staelens met weemoed in de stem, “zat hier in de eerste klasse soms 14.000 man op de tribune. Het stadion is nog niet veranderd, de mensen die er toen werkten, zijn er nog. Maar nu zit er nog 1000 man op de tribunes. Elk jaar in tweede is een verloren jaar. Je mag daar niet te lang blijven.”

Frank Buyse, ex-jeugdspeler bij KVK, voormalig hoofdredacteur van Het Nieuwsblad en voorheen onder meer journalist voor Sport/Voetbalmagazine, ziet bij Roeselare wat het verschil tussen tweede en eerste maakt : “Het laatste jaar in tweede voetbalden die gemiddeld voor 700 man, nu zijn dat er 5000. Dit jaar zitten ze al aan 4000 abonnementen. Ook bij Kortrijk zat het laatste jaar in eerste in 1998/99 bij topmatchen nog 6000 man. Kortrijk zal altijd 1000 kijkers trekken. Met goeie prestaties kan je dat hooguit verdubbelen, maar zolang je niet in eerste zit, is dat het maximaal haalbare.”

Als sportleider moet Staelens na een paar mislukte ervaringen als trainer (“Bij Moeskroen werd het project waar ik voor gevraagd was stopgezet, Aalst was een verkeerde keuze, zo blijkt als je ziet waar ze nu staan”) een budget beheren en de sportieve lijnen uitzetten. “Ik heb de keuze gemaakt om niet meer op het veld te staan. Ik krijg een budget, trek daarmee spelers aan en ga me niet bemoeien met het werk van de trainer.”

Het is niet, waarschuwt Staelens, omdat hij er werkt, dat Kortrijk titelkandidaat is. “Door omstandigheden is het sportief budget even hoog als vorig seizoen, maar dit jaar legt de club de lat wel hoger. Ik hou die druk liever weg. We zijn één van de kandidaten voor een eindrondeticket, maar resoluut zeggen dat we voor de titel gaan, vind ik overdreven.” Hij haalt drie redenen aan om die bewering te staven : “Gebrek aan ervaring is één beperking op de ambitie, de afwezigheid van een killer vooraan die de ploeg moet toelaten hoger te spelen een tweede, de beperkte kern een derde. Vorig jaar moest men spelers uit de beloften halen om aan genoeg spelers te raken.”

Als trainer koos hij bewust voor Hein Vanhaezebrouck : “Omdat die op een verantwoorde manier een systeem kan overzetten op een groep tot het erin geslepen is. Hij springt niet van de hak op de tak als het wat minder gaat. Want hier zit een voetbalidee achter. Bedoeling is hoger voetballen dan vorig jaar, veel meer aanvallend voetbal brengen, met een verzorgde opbouw over de flanken. In tweede heb je nog veel counterploegen. Het makkelijkste is je daarbij aansluiten, maar op die manier ga je niet vooruit.”

Hein Vanhaezebrouck : “De eerste vraag was : hoe willen we spelen ? Dan pas zijn we posities gaan invullen. Alles moet budgettair passen. Er zijn – laat dat duidelijk zijn – ploegen met meer middelen dan wij. Op dit moment zijn we niet goed genoeg gewapend om voluit de titelstrijd aan te gaan.”

Kortrijk Sportstad

Welk budget hanteert Kortrijk ?

Frank Buyse : “Met een budget van één miljoen euro zitten we in de subtop van tweede. United heeft ongeveer 1,5 miljoen euro. Dat is niet eens de helft van het budget van Roeselare. Stijgen we morgen naar eerste, verdubbelen we meteen ons budget, alleen al door de televisierechten.”

Hein Vanhaezebrouck : “Tussen de eerste en de tweede klasse gaapt geen zee, maar een oceaan van verschil. We kunnen nu proberen meer mensen en sponsors aan ons te binden, maar de grote doorbraak maak je pas in de eerste klasse. Ik ben ervan overtuigd dat we dit jaar nooit 4000 man in ons stadion krijgen. Antwerp en KV Mechelen krijgen dat wel.”

Waarom ?

Hein Vanhaezebrouck : “Omdat zij Europese bekerfinales speelden, nationale prijzen wonnen. Dat maakt supporters voor het leven, desnoods in de derde klasse. Kortrijk heeft wel in de eerste klasse gevoetbald, maar nooit een prijs gepakt. Die 14.000 toeschouwers kwamen alleen maar wanneer Club of Anderlecht op bezoek kwamen. Op Lokeren wil Roger Lambrecht meer volk. Ik heb hem gezegd : ‘Dan moet je eerst een prijs pakken.’ Zoals Genk, dat bekers en titels won. Ook als wij dit jaar stunten, krijgen we nooit 4000 man in ons stadion. Misschien verdubbelen we het huidige aantal, maar dan niet van 3000 naar 6000 zoals Antwerp, maar van 1000 naar 2000. Pas in de eerste klasse trek je de neutrale toeschouwers uit de randgemeenten, die nu in Roeselare een middag eerste klasse kunnen meemaken.”

Frank Buyse : “Eerst moet Kortrijk af van het imagoprobleem waar het al twintig jaar mee sukkelt. Dat zwart randje moet eraf, om straks het product voetbal in Kortrijk beter te verkopen. Nu zijn we aan het praten met de stad die eigenaar is van het stadion. Dat is een eerste stap. De mentaliteit in Kortrijk vergelijk ik met die in Antwerpen : het mag niet grijs zijn. KVK wordt van dichtbij gevolgd in de stad, maar men komt daarom niet naar het stadion. Vroeger was de slogan ‘Kortrijk sportstad’, nu ‘Kortrijk cultuurstad’.”

Hoeveel nieuwe sponsors heb je al binnengehaald ?

Frank Buyse : “Een paar, maar dat is een nuloperatie omdat andere afhaakten. Bij elk groot bedrijf dat ik bezoek, is de boodschap duidelijk : ‘Vanaf eerste klasse zijn we geïnteresseerd.’ Mijn vraag is : ‘Help ons dan in eerste klasse te raken.’ De mensen in de streek zijn ook argwanend geworden, na het verdwijnen van SV Waregem, van Harelbeke, het faillissement van KVK. Die staan niet meer enthousiast te springen om te mogen sponsoren, die zeggen : bewijs eerst maar eens dat jullie het anders aanpakken. Op korte termijn heeft tweede aan sponsors weinig return. Behalve op de regionale tv komt die reeks helemaal niet aan bod in de media. Wij hebben een restaurant waar zakenmensen contact kunnen leggen, maar dat kunnen ze ook in Roeselare en Waregem, in de schijnwerpers van de eerste klasse. Daar betalen ze graag meer voor. Wij contacteerden de ex-hoofdsponsor van Zulte-Waregem, Molecule, maar die betalen liever meer om op de broekjes te staan bij Roeselare.”

Hein Vanhaezebrouck : “De tweede klasse is een grijze afdeling, met alleen maar grijze muizen. Daar moet je zo snel mogelijk uit. De beste troeven daarvoor hebben de ploegen waar de stad zich achter schaart. Bergen was daar een mooi voorbeeld van, OH Leuven wil ook met de hulp van de stad naar de eerste klasse. Eerste is het walhalla van het voetbal. Als je ambitie hebt, kan je geen tien jaar in tweede blijven. Het gevaar bestaat dat je op de duur zo’n risico neemt dat, als de promotie niet lukt, je failliet gaat en riskeert in de eerste provinciale te belanden in plaats van in de eerste klasse.”

Frank Buyse : “We moeten wel opletten dat we onszelf niet nodeloos naar beneden halen, Hein. Als iedereen blijft herhalen dat tweede niets voorstelt, moet je ook niet klagen dat iedereen zich afkeert van die reeks. Is er nu niets positiefs te melden ?”

Hein Vanhaezebrouck (denkt even na) : “Behalve op Mechelen en Antwerp waar het altijd feest is, vallen de belangstelling en de entourage tegen, maar het spelniveau valt eigenlijk best mee. Je ziet ook goeie wedstrijden en uitstekende voetballers in tweede.”

Gapend gat

Zitten er in tweede veel voetballers die in eerste zouden meekunnen ?

Hein Vanhaezebrouck : “Ik ben overtuigd dat in tweede, maar ook in derde en vierde nog talent zit dat mee kan in de eerste klasse. Zo hoog is het niveau in eerste nu ook weer niet. Het probleem is dat het scoutingapparaat van de eersteklassers vaak niet optimaal functioneert. Alles komt neer op geld. Zonder geld moet men terugvallen op mensen die het bijna gratis willen doen, maar misschien niet de juiste feeling hebben. Het is heel moeilijk om na één of twee wedstrijden een talent te ontdekken waarvan je weet dat hij het gaat maken. Ik had bij Lauwe twee jonge gasten met het potentieel voor tweede. Eén zit hier, de andere koos voor een reeks lager omdat hij daar meer kan verdienen. Goede spelers moet je jong halen, wanneer ze nog sportieve ambities hebben. Als ze wat ouder worden, kiezen ze sneller voor een goed betalende derdeklasser waar ze nog wat extra geld toegestopt krijgen. Daarom is het verschil tussen derde en tweede zo klein : omdat in derde veel spelers rondlopen die in eerste of in tweede hadden kunnen spelen, maar die meer verdienen in derde.”

Welk soort spelers kies jij ?

Hein Vanhaezebrouck : “Als ik moet kiezen tussen ervaren spelers en gedreven jonge gasten, kies ik voor de tweede groep. Liefst uit eigen streek. Waarom ver gaan zoeken als ze hier in de regio rondlopen ? Wij haalden weinig buitenlanders, hoewel die tegenwoordig bijna net zo goedkoop zijn als Belgen. Daarom ook trekken zo veel eersteklassers buitenlanders aan. Wij maken nu een andere keuze. Er lopen er hier genoeg rond die voldoende talent en ambitie hebben om naar het hoogste niveau te groeien. Het grote probleem bij Kortrijk is dat er na de kern een gat gaapt in de opleiding. Door het faillissement is de tussengeneratie van zestien tot achttien verdwenen. De beloften werden net niet laatste. OH Leuven werd kampioen met de beloften. Als zij wat kwetsuren hebben, kunnen ze uit die mannen putten. Daardoor is onze kern te beperkt om de doelstellingen hard te maken.”

Frank Buyse : “Als enige tweedeklasser kregen wij qua jeugdopleiding wel de Dexiaprijs. Binnen twee jaar is men hier ook op dat vlak klaar. We mogen niet vergeten waar we vandaan komen. Vijf jaar geleden stond deze club na de licentie eigenlijk in de vierde klasse. Alleen door de eindronde te winnen mocht Kortrijk in derde blijven. Nu zijn we financieel gezond, haalden als eerste tweedeklasser de licentie. Vijf jaar geleden had men de bijkomende spits die we nodig hebben wel even gehaald, hopend dat men onderweg de nodige centen zou vinden om hem te betalen. Nu doet men zulke dingen niet meer.”

Aanvallend zonder spitsen

Wordt in de tweede klasse vooral verdedigend gevoetbald ?

Hein Vanhaezebrouck : “Ja. Heel veel colle-ga’s kiezen voor defensief voetbal. Dat was vier jaar geleden ook al zo.”

Waarom ? Zo veel druk is er niet ? Vorig seizoen promoveerde er maar één ploeg en zakte niemand. Dan kan je toch lekker vrijuit voetballen ?

Hein Vanhaezebrouck : “Vraag mijn collega’s waarom ze het anders aanpakten. Ook Kortrijk had met het materiaal van vorig seizoen op een heel andere manier kunnen voetballen, minder behoudend. Vorig jaar had ik bij Lauwe geen echte spitsen, maar ik voetbalde wél aanvallend. Dat gaan we hier ook doen.”

Als je voor promotie gaat, zou je het jezelf toch makkelijker maken om ook lekker te gaan counteren ?

Hein Vanhaezebrouck : “Dat doe ik niet omdat dat niet beantwoordt aan mijn visie op voetbal. Door niet elke minuut te praten over de tegenstander geef je jouw spelers vertrouwen in eigen kunnen. Als je altijd maar praat over de tegenstander, vragen jouw spelers zich af : ‘Wat kunnen wij eigenlijk zelf ?’ Uitgaand van eigen kracht, voetballend vermogen, maar zo realistisch dat we niet meer op het mes van de counter gaan lopen, halen we straks gegarandeerd evenveel punten als met een behoudende aanpak. Bovendien gaan we vaak optornen tegen dubbel versterkte linies, die tegen ons willen stunten. Als je dan het spel niet kan maken, pak je geen kleinere tegenstanders in.”

Waar eindigt Kortrijk ?

Frank Buyse : “We mikken op de eindronde, niet op de linkerkolom. Er is toch niets grijzer dan mikken op de linkerkolom ? In de mail naar alle abonnees staat : we kunnen niet garanderen dat we kampioen spelen of de eindronde halen. We garanderen wél dat het hier plezant wordt op zondagmiddag. Ook tijdens de negentig minuten !”

Wat gebeurt er als Kortrijk niet promoveert ?

Frank Buyse : “Dan proberen we komend seizoen opnieuw. Maar niet meer door gekke dingen te doen. Vijf jaar geleden was deze club dood. Opnieuw raken waar we nu staan, kostte zoveel bloed, zweet en tranen dat hier nooit meer onverantwoorde risico’s genomen zullen worden.”

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content