Dit seizoen geven vijf media-watchers beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM), Marc Delire (RTBf-tv) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Gui Polspoel aan de beurt.

Club Brugge en Anderlecht verliezen in de voorronde van de Champions League. Wat dacht je ?

Gui Polspoel : “Dat dit weer slecht is voor de Belgische coëfficiënt. Ik was in Benfica, Anderlecht heeft daar de kans laten liggen om minstens een gelijkspel weg te halen. Ze verdienden dat, maar verknoeiden de kansen en nu komen ze met een bijzonder tricky resultaat terug. Eén-nul lijkt mooi, maar het is misschien wel de moeilijkste uitslag.

“Brugge is een ander verhaal. De manier waarop zij de boot ingingen, bezorgde me, net als Marc Degryse, een déjâ vu. Het is toch jammer dat een ploeg als Club Brugge een wedstrijd niet dood kan maken wanneer dat moet. Bal in de ploeg houden, tegenstander er even achteraan laten lopen. We hebben al een paar keer gezien dat dit dan afgestraft wordt, en dan denk ik vooral aan Lyon.”

Is dit nu een verloren zaak voor Club ?

“Het verleden leert ons dat het er soms kan spoken, dat er mirakels kunnen gebeuren. Dat hebben ze wel nodig. Shakhtar Donetsk is het Chelsea van Oekraïne : zakken vol geld, spelers aantrekken en mee willen doen in Europa. Ik denk dat we van langsom meer zullen opschrikken van ploegen uit de voormalige Oostbloklanden waar geld getoverd wordt. Waar dát dan vandaan komt, is een ander verhaal.”

Deel jij het optimisme waarmee Anderlecht uit Lissabon is teruggekeerd ?

“Voor de wedstrijd zei ik : vijftig procent, en dat zeg ik nu nog altijd. Maar optimistisch ? Ik denk dat hun optimisme meer opluchting was na de pandoering tegen Moeskroen. Op de uitslag na loopt dit heel goed af, want zeker in de tweede helft speelden ze daar een hele goede wedstrijd. Als je ziet dat het balbezit ongeveer fifty-fifty was, dan héb je daar gestaan. Daaruit putten zij moed, maar die uitslag staat daar en die is tricky.”

Verbaast het je dat zowel Anderlecht als Brugge zo moeizaam aan het seizoen begonnen zijn ?

“Toch wat de competitie betreft. De opdrachten waren niet zo indrukwekkend : Moeskroen, dat vier sterkhouders had moeten laten gaan en een nieuwe trainer heeft, en Beveren, waar ze met drie man en een paardenkop hadden getraind. Vooral de manier waarop heeft mij verbaasd, niet de uitslag, want dat kan altijd : dat is het mooie van voetbal.”

En zo komt het dat La Louvière en Germinal Beerschot samen aan de leiding staan.

“Daar zou ik niet te veel conclusies aan vastknopen. Tegen Charleroi kwam La Louvière voor met een strafschop die er geen was, ze komen tegen tien man te staan en moeten Charleroi nog tot 1-2 en 2-3 laten terugkomen : zo overtuigend was dat allemaal niet. Ik denk dat je pas na een wedstrijd of tien krachtsverhoudingen zult zien. Dan pas zul je clubs als Lokeren en AA Gent, die toch altijd worden getipt als verrassing en waar zoveel gebeurd is in het tussenseizoen, op hun volle rendement zien komen.”

Waar we wel van opkijken, is Tosin Dosunmu, die al met vijf doelpunten achter zijn naam staat.

“Ja, die trui doet blijkbaar wonderen. Ik herinner mij dat ik Aad de Mos zag enkele jaren geleden, toen nog bij KV Mechelen aan het roer, dat hij in de wolken was en zei : ‘Daar ga je nog van horen.’ Het was bijna alsof hij een tweede Aruna aankondigde. Blijkbaar zet Dosunmu elk seizoen toch een stapje vooruit. Een hele kwieke, explosieve jongen. Wat ik niet begrijp, is dat zijn trainer aankondigde dat hij het erg moeilijk zou hebben bij de start van het seizoen. ‘Vakantie is om de batterijen op te laden,’ zei Jan Ceulemans, ‘maar Dosunmu is zijn batterijen thuis vergéten.’ En kijk : vijf goals. Ik vind wel dat hij zich ontwikkelt, maar waar de grens ligt, is moeilijk in te schatten. Soms gebeuren er de vreemdste dingen. Als je ziet welke ontwikkeling Jan Koller hier in België heeft doorgemaakt.”

Standard…

“Ja… Ik vrees dat ik nog eens hetzelfde zal moeten zeggen. We hadden op Canal + evengoed een wedstrijd van vorig jaar kunnen uitzenden. Er zijn wel wat nieuwe namen, maar de lacunes zijn dezelfde gebleven. Moreira wordt er dan afgehaald, maar als je van achteruit al die ballen in de as van het veld door de lucht naar voren knalt, dan heb je aan zo’n jongen natuurlijk niks. Ik begrijp niet, en dat was vorig jaar al de conclusie, dat als je jongens als Kaklamanos en Bangoura haalt, dat er dan niks van de vleugels komt. Of zoals Raymond Goethals dat zo mooi zegt : ‘Ze moeten eten krijgen.’ Maar dat blijft maar door het centrum gaan en er is niks zo gemakkelijk te verdedigen. Ze hébben ook geen vleugelspelers.”

Moeten we ons dan de vraag beginnen stellen : waar zit het voetbalverstand op Standard ?

“Tja, dat zou bij Michel Preud’homme moeten zitten zeker ? Dan moet je je afvragen of Preud’homme wel meer is dan een decoratieve figuur. Als hij echt een sportief directeur met bevoegdheden is, dan acht ik hem toch verstandig genoeg om dat allemaal te zien en het bij te sturen. Die Sergio Conceicao, dat zou hem kunnen zijn, want dat is een echte vleugelspeler. Maar dan denk ik : die jongen komt van Porto, Porto dat de Champions League heeft gewonnen en sindsdien zijn hele ploeg verkocht heeft, en daar is die jongen dan overbodig ? Daar heb ik bedenkingen bij. Dan vraag ik me af of je niet aan een nieuw Prosinecki-verhaal bezig bent.”

Dus op Standard zetten we maar weer niet in.

“Nee. Ik had van het weekend weer medelijden met die supporters. Als je supporter bent, blijf je er natuurlijk in geloven. Maar als je die hoed even afzet, dan wéét je dat het dit jaar ook weer niks wordt. En dat na twee speeldagen. De supporters van Standard verdienen veel, veel beter. Maar ik vrees dat het weer voor een ander jaar zal zijn.”

België-Noorwegen vanavond, laatste oefengalop voor het serieuze werk : wat moeten we in het oog houden ?

Aimé Anthuenis heeft heel veel geëxperimenteerd, heel veel jongens erbij gehaald, maar blijkbaar heeft hij nu toch zijn groep gevonden. Hij heeft zijn keuzes gemaakt. Nu is de tijd van de evaluatie daar : hoever kan je met deze groep gaan ? Daar zou Noorwegen een eerste aanwijzing toe moeten zijn.”

Met Lemmens of Peersman tussen de palen ?

“Ik weet dat niet. Ik volg de Spaanse competitie wel, maar vorig seizoen bijvoorbeeld hebben wij die Lemmens gewoon niet in beeld gezien. Zo’n zwak kampioenschap heeft zijn ploeg gedraaid. Ik weet wel dat als je in de Primera División een vaste stek hebt, je wel wat te betekenen hebt. Maar om nu te zeggen : hij is beter dan Peersman, dat zou ik niet weten.”

Terecht dat Peersman erbij is ?

“Wie anders als De Vlieger geblesseerd is ? Toch weer Herpoel, van wie we de talenten kennen maar onderhand ook de beperkingen ? En de tijd van het experimenteren is voorbij. De vraag is : wat als die Peersman bij Anderlecht op de bank blijft zitten ? Het is een moeilijke situatie natuurlijk als een trainer zegt, vooraleer hij zijn keuze heeft gemaakt : ‘Wie het niet is, ik zal hem niet kunnen zeggen waarom.’ Dat vind ik raar. De woede van Peersman is waarschijnlijk ook een beetje dat in die keuze Munaron natuurlijk een woordje heeft gehad, en dat is ook de keeperstrainer van de nationale ploeg. Ik denk dat dát heel hoog zit bij hem. Maar ik begrijp hem niet, nadat hij Anderlecht een maand geleden op zijn blote knieën dankte omdat het hem twee jaar lang altijd keurig heeft uitbetaald, terwijl zijn rendement voor de ploeg nul was. Olivier Van Impe, een andere grote belofte van het Belgische voetbal, staat op de ziekenkas bij AA Gent, hé.”

door Jan Hauspie

‘We moeten ons stilaan afvragen of Preud’homme wel meer is dan een decoratieve figuur.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content