Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Sport is een spiegel van de maatschappij en ontsnapt dan ook niet aan alle excessen die deze samenleving teisteren. Het is verheugend dat het gerecht met een grote gebetenheid en verbetenheid in alle geledingen probeert om uitwassen te bannen. Hoe zwaar de mokerslagen ook zijn die het Belgische voetbal dezer dagen krijgt, hoeveel koppen er de komende dagen ongetwijfeld nog zullen rollen, deze grootschalige zuiveringsactie is absoluut noodzakelijk om de voetbalsport zijn aangetaste geloofwaardigheid terug te geven.

Hoewel de sport groot werd met zeer humane waarden is ze de laatste jaren uitgegroeid tot een bedrijfstak waarin de ethiek steeds gemakkelijker overboord wordt gegooid. Allerhande malafide personen vonden in de sport een afzetgebied voor hun duistere praktijken. Federaties zijn vanuit hun justitiële beperkingen niet bij machte dat probleem grondig aan te pakken. In de wielersport is er al jaren sprake van een maffia die via een parallel circuit dopingproducten in het peloton brengt en die gewetenloos profiteert van die topsporters die bevattelijk zijn voor irrationele overwegingen. Pas toen het in de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Italië tot gerechtelijke invallen kwam, besloot de UCI de strijd tegen doping verder te verfijnen.

Ook de Europese voetbalbond heeft nu maatregelen genomen. Nu blijkt dat het illegale gokcircuit waaronder het Belgische voetbal kreunt, is uitgegroeid tot een Europees probleem beslisten de UEFA en de Europese Unie een commissie op te richten die deze wantoestanden zal onderzoeken.

Dat steekt schril af tegen de verbijsterende passiviteit van de Belgische voetbalbond. In het radioprogramma Wilde geruchten zei voorzitter Jan Peeters vorige week nog dat hij hoopte dat er niets gevonden zou worden. Terwijl de ravage met de dag groter werd, weerklonk er niet één krachtig signaal. Maar een snelle besluitvorming is nooit het grootste wapen geweest van een federatie die er zelfs niet in slaagt tijdig een assistent aan te stellen voor René Vandereycken.

De komende dagen dreigt het Belgische voetbal nog meer schade te worden toegebracht en zullen er nog meer figuren van hun voetstuk tuimelen. De manier waarop sommigen eerst staalhard logen en vervolgens toch door de knieën gingen, was onthutsend om zien. Het is symptomatisch voor een wereldje dat zich wentelt in hypocrisie en waarin alle middelen goed zijn om het vege lijf te redden. Dat bijvoorbeeld Paul Put eerst de martelaar uithing en vervolgens de sentimentele toer opging en in zijn val Lierse-voorzitter Leo Theyskens probeerde mee te sleuren, was de pijnlijkheid ten top. Ook al zal nog moeten blijken of Theyskens echt die witte ridder is waarvoor hij zich nu uitgeeft. Onduidelijk is en blijft waarom hij het contract van Put verlengde nadat er eerder al fricties waren ontstaan omdat Put in de wedstrijd tegen RC Genk een B-elftal had opgesteld.

Maar deze hele zaak barst van de ongerijmdheden en van de aanvankelijke laksheid op alle niveaus. Al op 6 juli van vorig jaar pakte dit blad uit met een dossier over de praktijken van Zheyun Ye. Er werd toen van hogerhand geen enkel onderzoek ingesteld. Pas vier maanden later ging de bal aan het rollen. Intussen kon het kankergezwel verder groeien.

Hoewel er hier en daar stoere taal wordt gesproken, zijn er nogal wat mensen die de komende dagen met angst en beven het verdere gerechtelijk onderzoek afwachten. Natuurlijk zijn zij in deze hele affaire maar kleine garnalen, immorele lieden die zich laten verblinden door de glinstering van het geld. En uiteraard moet het probleem bij de wortel worden aangepakt : bij de opdrachtgevers, bij de tussenpersonen die rommelen in de schermerzone. Maar dat voetballers en trainers de ethiek van hun sport zo verkrachten en de supporters die hen (mee) betalen bedriegen, is de totale aberratie. Los van het gegeven dat private omkoping is opgenomen in het strafrecht, kan en mag er geen enkel middel bedacht worden om hen amnestie te verlenen.

JACQUES SYS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content