Bij KV Kortrijk is er heel veel veranderd: een nieuwe eigenaar, zes nieuwe bestuurders, een nieuwe technische staf en acht nieuwe spelers. Hoofdtrainer Vanderhaeghe trok naar KV Oostende en nam Custovic (T2), Caen (fysiektrainer), Deman (keeperstrainer) en Capon (rechtsachter) mee. Santini (spits) werd verkocht aan Standard en Henkinet (doelman) aan Waasland-Beveren, Matton (offensieve middenvelder) vertrok transfervrij naar AA Gent, Mulemo (linksachter) en Ragolle (verdedigende middenvelder) kregen geen nieuw contract.

Met Walem (43) koos KV Kortrijk voor een beloftevolle T1 zonder ervaring als coach van een eerste elftal. T2 Belhocine is een debutant in het trainersvak. Dehaeseleer verdiende als fysiektrainer zijn strepen in de atletiek en bij Anderlecht. Berthelin begon zijn carrière als keeperstrainer vorig jaar in Oostende.

Nieuw in de spelerskern zijn de verdedigers Gigot (21) en Boyer (24), linkerflankspeler D’Haene (25), de centrale middenvelders Verstraete (21) en Rolland (26) en de aanvallers Papazoglou (27), Lallemand (22) en Camara (20).

VERDEDIGING

Keet is in principe eerste doelman. Pillot is eindelijk weer fit en moet de Zuid-Afrikaan scherp houden. Een derde keeper moet nog aangeworven worden.

Uit de basisverdediging Capon-Poulain-Chanot-Tomasevic verdween rechtsachter Capon. Van Loo is een waardige vervanger. Ook Chanot werd in de voorbereiding al op rechts uitgespeeld, een positie waar de Luxemburgse international bij Beerschot al eens stond. Claeys (rechtsvoetig), Gigot en Boyer (beiden linksvoetig) zijn jonge centrale verdedigers. Boyer is ook een defensieve optie voor links achterin, Ulens en D’Haene zijn daar offensieve opties. Overigens is Tomasevic van opleiding een centrumverdediger, en dat is hij in de nationale ploeg van Montenegro nog altijd.

MIDDENVELD

Voor de verdediging vormen Pavlovic en De Mets al jaren de ruggengraat van de ploeg. Zij zijn niet toevallig aanvoerder en viceaanvoerder. Pavlovic sukkelde een hele tijd met de hamstrings, maar trad vorige week herop in de oefenwedstrijd tegen Antwerp. Eind vorig seizoen werd hij er vervangen door Van Eenoo of Klaasen, andere types: goeie linksvoetigen, maar kleiner van gestalte en minder krachtig. Met Rolland werd er een defensief sterker type aangetrokken en met Verstraete een veelbelovend talent op die positie. Allebei lieten ze in de voorbereiding een prima indruk. Op tien stond vorig seizoen Santini, een targetspits die heel veel werk verrichtte op het middenveld en belangrijk was voor het rendement van de explosieve diepe spits Chevalier. De Smet rendeert er goed, maar viel in de voorbereiding uit met een barstje in de enkel. Ook Van Eenoo is er inzetbaar. Beiden kunnen ook vanaf de flank spelen, net als D’Haene. Op rechts is de Montenegrijnse international Marusic een atletische flankspeler met diepgang. Mahau (21) is een vinnige rechtsvoetige middenvelder uit de eigen jeugd.

AANVAL

Als vervanger voor Santini, die de voorbije twee jaar telkens topscorer was met vijftien doelpunten, trok KV Kortrijk de Griek Papazoglou (27) aan. Die liet in de voorbereiding zien dat hij kan voetballen en niet traag is voor zijn grootte, maar een killer is hij tot nu toe nog niet gebleken. Walem speelde hem in de spits al samen uit met Chevalier, maar vooralsnog niet met groot succes. Lallemand is een beweeglijke, meevoetballende spits; Camara liet al zien dat hij explosief en doelgericht is.

CONCLUSIE

Met Capon, Matton en Santini vertrokken drie niet onbelangrijke basisspelers. De acht aanwinsten maken de groep sterker in de breedte, maar het is nog afwachten wie van hen zich tot een constante meerwaarde kan opwerpen. De A-kern is rijk aan centrale spelers; het aantal echte flankspelers is beperkt. Walem toonde zich alvast een tactisch flexibele coach: hij probeerde al veel verschillende systemen en bezettingen uit. Dat is in deze omstandigheden een voordeel.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content