Een nieuw goudstuk

© belgaimage
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Leon Goretzka is het supertalent van het Duitse voetbal. Iedereen wil de middenvelder van Schalke 04.

Zijn progressie valt niet te overzien: nadat hij heel moeizaam aan het seizoen begon, geeft Leon Goretzka het spel van Schalke 04 een meerwaarde, ook al is hij momenteel enkele weken out met een dijblessure. Hij profileert zich niet alleen op maar ook naast het veld als een sterke persoonlijkheid. Hij is intelligent en zegt waar het op staat, zonder in arrogantie te vervallen. Niet voor niets is Goretzka op 22-jarige leeftijd de viceaanvoerder van zijn club. En, zo wordt verwacht, de toekomstige kapitein van de nationale ploeg, waarvoor hij tot dusver twaalf keer uitkwam.

Leon Goretzka kwam medio 2013 van Vfl Bochum naar Schalke, waar hij een vijfjarig contract tekende. Dat loopt dus straks af. Of Goretzka, die transfervrij mag vertrekken, dat zal verlengen, valt af te wachten. Hij spreekt zich niet uit over zijn toekomst. Geen gebrek aan belangstelling in ieder geval. Real Madrid en FC Barcelona zouden al hebben geïnformeerd, Manchester United ook en uiteraard Bayern München, dat vorige zomer al aan de deur klopte toen Goretzka de absolute uitblinker was van de Duitse nationale ploeg die de Confederations Cup won. Maar die durfde op dat moment de concurrentiestrijd in het rijkelijk gestoffeerd middenveld van de kampioen niet aan.

Schalke 04 wil Leon Goretzka verder aan zich binden. Er zou hem vanaf volgend seizoen een salaris van 10 miljoen euro zijn geboden, een absolute recordsom in de geschiedenis van de club uit het Ruhrgebied. Het zou de bedoeling zijn in die overeenkomst een clausule op te nemen die bepaalt dat Goretzka tussendoor voor 70 miljoen euro mag vertrekken. De doelgerichte en ideeënrijke middenvelder heeft al vaker gezegd dat stilstand voor hem achteruitgang is. En dat hij eerst wil zien of Schalke 04, op dit moment een subtopper, zijn ploeg verder wil versterken en naar de top wil opschuiven. De ontwikkeling van de club is belangrijk voor zijn eigen vooruitgang. Voor Nieuwjaar moet de beslissing vallen. Op dit moment stoort de onduidelijkheid over zijn toekomst de ploeg. Niemand die dat vervelender vindt dan Goretzka zelf.

Jacques Sys

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content