Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Arsenal davert op zijn grondvesten.

In 1983 deed David Dein (63) zijn intrede bij Arsenal. De man, heel actief in de Londense Joodse gemeenschap, kocht toen 16,6 procent van de clubaandelen. Voetbal had een slecht imago, met veel geweld, maar Dein zag mogelijkheden. “Verloren geld”, lachte voorzitter Peter Hill-Wood toen, “maar sommige rijke mensen kopen auto’s en jachten, deze man heeft liefde voor Arsenal.” Een jaar later was Dein al vicevoorzitter en geleidelijk haalde hij meer en meer macht naar zich toe. Zeker toen in 1995 bleek dat manager George Graham de zijne misbruikte bij transfers.

Halverwege de jaren negentig stelde Dein Arsène Wenger aan. Te midden van veel controverse, want manager Bruce Rioch werd vijf dagen voor de competitiestart ontslagen en Wenger kon zich pas eind september vrijmaken. Maar Dein dreef door. De Franse manager maakte van Arsenal opnieuw een topclub, met vrijwel elk jaar een prijs. Alleen de voorbije twee seizoenen moest het de rol lossen, bezig als het was met de uitbouw van een nieuw geldverslindend stadion. En dus keek Dein, inmiddels ook voorzitter van de G14 en vicevoorzitter van de Engelse FA, verder naar kapitaal. In de VS vond Dein een investeerder met Stan Kroenke, die begin maart aandelen begon te kopen en nu 9,9 procent van de club heeft.

Blijkbaar zorgde die inbreng voor veel interne discussie. Want nadat voorzitter Hill-Wood (71) vorige week woensdag in The Guardian liet verstaan dat Kroenke niet aan verdere investeringen moest denken, kwam een paar uur later het bericht dat Dein de club verliet. Dat sloeg in als een bom. Dein was immers graag gezien. Hij onderhield nauwe contacten met Wenger, kwam na elke wedstrijd in de kleedkamer en kende naar verluidt elk jeugdtalent. Een voetbaldier, wiens zoon Darren nog getuige was bij het huwelijk van Thierry Henry en bemiddelde bij diens contractverlenging. Dein bezit op dit moment nog 14,5 procent van de clubaandelen. Destijds investeerde hij zo’n half miljoen euro. De waarde ervan wordt 24 jaar later op 90 miljoen euro geschat. Verloren geld ?

Ole Gunnar Solskjaer (34) ligt nog een jaar onder contract bij Manchester United. De Noor wil na volgend seizoen stoppen. Solskjaer is bezig aan zijn elfde seizoen, maar was goed drie jaar out met knieproblemen.

De spelersbus van Chelsea kreeg een steen tegen het raam bij het bezoek aan Upton Park vorige week woensdag. Chelsea won met 1-4 bij West Ham. Voor de Cup Final op Wembley op 19 mei krijgen Manchester United en Chelsea elk maar 25.000 tickets, inclusief sponsors. Haast evenveel kaartjes, 17.000, gaan naar mensen die voor tien jaar een zitje op Wembley kochten, de rest wordt verdeeld over de (inter)nationale voetbalfamilie. Chelsea toonde zich zwaar teleurgesteld. De fans moeten serieus dokken : het goedkoopste ticket is 52 euro.

Julio Baptista, voor een seizoen door Arsenal geleend van Real Madrid, wil terug naar Spanje.

Opmerkelijke uitspraak van David James (Portsmouth). De 37-jarige doelman pleit voor meer prestatiegerichte contracten. De quote kwam er na een 3-0-nederlaag bij Blackburn Rovers, waarbij James vond dat diverse ploegmaats niet hard genoeg hun best hadden gedaan en de fans, die er zes uur reizen voor over hadden, teleurstelden.

Net als in het seizoen 1999/2000 bleef ook dit keer het verblijf van Watford, vorig seizoen gepromoveerd via de play-offs, in de hoogste klasse beperkt tot één jaar.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content