‘Je hoeft geen grote voetballer te zijn om een goede trainer te worden’, is een stelling die perfect opgaat voor Francky Dury, die nooit hoger voetbalde dan tweede provinciale, maar met SV Zulte Waregem uitgroeit tot dé revelatie in eerste klasse.

Weet je, ik was nooit een uitblinker op een voetbalveld. Echt uitmuntend kon je mijn spel niet noemen.” Het is de boodschap die de 48-jarige Francky Dury ons al meermaals meegaf. “Een simpel amateurke, die tussen zijn 12de en 25ste aangesloten was bij Hulste Sport. Ik was één van de elf, niks meer. Aangezien ik vanaf mijn achttiende vier jaar politieschool volgde in Brussel, kon ik zelden of nooit trainen, waardoor ik op zondagvoormiddag mijn matchke speelde met de invallers of beloften. Want wie niet trainde, kon ook niet in de eerste ploeg raken. Een logische redenering. Ik draaide misschien hooguit een drietal jaar mee in tweede provinciale. Te verwaarlozen, dus.”

Onverzettelijk

Een visie die wordt bijgetreden door Robert Bohez, die Dury trainde bij de jeugd van Hulste Sport. “Ik vermoed dat hij toen veertien was. Als voetballer was Francky, om het zacht uit te drukken, geen fenomeen. Technisch niet de meest begaafde speler, maar wel iemand die uitblonk door zijn onverzettelijkheid. Je kon hem recht door een muur doen lopen. Hij lag goed in de groep, was iemand met persoonlijkheid. Francky had zijn eigen idee en durfde opkomen voor zijn mening, maar tactisch was er wat schaafwerk nodig. Op jonge leeftijd had hij al leiderscapaciteiten. Ne goeien gast, met een ongelofelijke ambitie. Op een verantwoorde manier probeerde hij als speler mee te denken, zonder zich verwaand te gedragen.”

Dat Dury het zo ver schopte als trainer, vindt Bohez knap. “Het doet me wel iets. Francky probeert aanvallend voetbal te brengen, hoor ik, iets waar ik vroeger ook constant op hamerde. Ik was nen Braziliaan. Voor mij is voetbal techniek : een hoge snelheid van uitvoering, vlug denken en handelen. Met andere woorden : dribbelen, spelen met vleugels en gebruikmaken van schijnbewegingen. Dat zie je, jammer genoeg, nu niet meer.”

Bohez merkt dat Dury een goede communicator is. “Hij kan zijn boodschap alleszins goed overbrengen. Een groep kunnen samenhouden is tegenwoordig heel moeilijk. Alles wordt complexer. Het is bijna fenomenaal dat Francky al meer dan tien jaar bij dezelfde club zit. Hij is geen verloper, hé, maar een honkvaste persoon. Als Francky zich ergens goed voelt, zal hij niet te snel veranderen.”

Rechtlijnig

Henk Coucke speelde samen met Dury bij de eerste ploeg van Hulste en is nog altijd een goede vriend. “Francky was een sobere rechtsback die streefde naar de gemakkelijkste oplossing. Voerde altijd zijn opdrachten uit op het veld, maar was zeker niet de sterkhouder. Francky bleek een stille werker, die niet zo veel stuurde of corrigeerde. Daarvoor hadden we op het middenveld kalibers rondlopen met Patrick Den Blauwen en Julien Van- denbroecke. Zijn positiespel was goed en hij zag het spel, maar je kon al snel merken dat hij nooit een topper zou worden. Maar dat besefte Francky zelf ook vrij snel. Ik vind het dan ook bijzonder knap dat hij nu aantoont dat je geen grote voetballer moet zijn geweest om een goede trainer te worden.”

Hij bleef de carrière van Dury volgen. “Omdat ik wist dat Francky een ongelofelijke passie had voor voetbal. Ik was een spits, die nog van de gouden jaren kon profiteren. Toen ik bij KSK Ronse voetbalde, was Francky net als trainer begonnen bij Beveren-Leie. Wat me direct opviel, was dat er lijn in zat en dat de organisatie op punt stond. Op dat vlak is Francky een freak. De burgemeester van Ronse, Orphale Crucke, vroeg me of ik geen goede coach kende. Al lachend liet ik de naam van Francky vallen. Ik voegde er nog aan toe dat ik voor hem zelfs mijn maandwedde wilde opofferen. Eén of twee seizoenen later hebben ze hem dan genomen, maar ik was ondertussen al vertrokken naar Zwevegem (lacht). Ik was geen goedkope voetballer. Het is nooit gelukt om nog samen te werken.”

Volgens Coucke is Dury een man van principes. “Rechtlijnigheid acht hij belangrijk. Daarin is hij, terecht, bikkelhard. Francky zal ook nooit zijn job, zijn tweede passie, opgeven voor de onzekerheid van het voetbal. Mocht hij ooit naar een topclub of het buitenland vertrekken, dan zal er veel zekerheid tegenover moeten staan. Hij beseft heel goed dat hoe hoger je gaat, des te dieper je kan vallen. Loze beloften moet je Francky niet maken. Hij kent het nationale voetbal even goed als het provinciale. Wie eenmaal op zijn tenen probeert te staan, heeft afgedaan. Correct zijn staat voorop. Een afspraak is een afspraak.”

Geen zwever

Freddy Qvick was de eerste leraar van Dury aan de Heizelschool. “Ik zag een heel geïnteresseerde student, die perfect wist waarmee hij bezig was en zich enorm bijwerkte. Vooral zijn zelfbewustzijn viel me op : Francky besefte dat hij nooit bij een topclub had gevoetbald, waardoor hij zich ook wat anders moest oriënteren. Gelukkig is Francky een mens met veel praktisch verstand en intelligentie. Die achterstand maakte hij probleemloos ongedaan. Hij blinkt uit door zijn nuchtere visie, die hij altijd en overal tracht te behouden. Als trainer is Francky zeker nog niet aan het einde van zijn Latijn, omdat hij baanbrekend werk levert. De manier waarop hij SV Zulte Waregem organiseert, met bijna allemaal jongens die halftijds werken, verdient alleen maar bewondering.”

Hij zag Dury lichtjes evolueren als trainer. “Maar de eenvoud in de begeleiding blijft zijn grootste kenmerk. In België bestaat nogal veel de neiging het tactisch iets té moeilijk te maken. Francky streeft naar duidelijkheid en heeft er het goede oog voor. Hij maakt het verschil door zijn inzicht, visie en het feit dat hij zich constant wil verrijken. Techniek staat voorop, spelers mogen een keer iets proberen en hun intuïtie volgen : het spontane van het voetbal komt er nog uit, ook al zijn ze gebonden aan heel strikte opdrachten.”

De toekomst oogt mooi, beseft Qvick. “Met zijn theoretische kennis en diplomatische aanpak kan Francky probleemloos een ploeg uit de eerste zes leiden. Binnen dit en drie seizoenen zal hij praktisch zodanig veel ervaring hebben opgedaan in eerste klasse, dat hij bekwaam moet worden geacht om een topper te coachen. Vooral zijn soberheid kan daarbij een sterke troef worden. Hij is geen zweverstype, houdt altijd beide voeten op de grond. Francky zal je zelden op uitbundige euforie betrappen. Ik weet dat hij over een geweldig kennersoog beschikt. Anders speel je geen kampioen in tweede, derde en vierde klasse. Het is gemakkelijker een organisatie op poten te zetten op het hoogste niveau, waar de bereidwilligheid en de middelen veel groter zijn, dan zelf iets te moeten opbouwen. Hij heeft het allemaal gedaan. Die bagage is onbetaalbaar.”

Bezeten

Dirk Thomas was spits bij KSK Ronse, de tweede ploeg die Dury onder zijn hoede had. Toen speelde de huidige tweedeklasser nog in tweede provinciale Oost-Vlaanderen. “Ik maakte 33 en 17 doelpunten. Als ik hem nu op tv bezig zie, dan merk ik dat Francky niets veranderde. Diezelfde bezetenheid, dat fanatisme druipt er nog altijd af. Het was al voetbal wat de klok sloeg, hij is er dag en nacht mee bezig. Francky is een echte winnaar, hé. Die professionele instelling probeerde hij over te zetten naar zijn spelers. Wij werden aangezien als de dikke nekken, want wij deden onze verplaatsingen met een bus en verzamelden bij een thuiswedstrijd twee uur vooraf, waarbij we een uitgebreide analyse van de tegenstander kregen. Wij werden in de watten gelegd, kregen vooraf eten en drinken. Kwestie van ons optimaal voor te bereiden. Dat was duidelijk de stempel die Francky drukte. Alles was tot in de details geregeld en berekend, niets werd aan het toeval overgelaten.”

Omdat er geen assistent-trainer noch een doelmannentrainer was, zorgde Dury zelf voor de oplossing. “Hij kwam gewoon een uur vroeger om de keepers specifiek op te warmen. Zijn trainingen vond ik bijzonder boeiend en leerrijk. Francky was een van de weinige trainers die vooraf altijd uitlegde waarom we bepaalde oefeningen zouden doen. Er zat altijd een idee achter. Wat ik enorm fel apprecieerde, was zijn luisterbereidheid. Hij stond open voor sommige variaties of aanpassingen, hield van de interactie met zijn spelers. Voor mij blijft hij door zijn duidelijkheid en menselijke aanpak een van de beste trainers met wie ik ooit samenwerkte.”

Dury hecht veel belang aan de waarde van een goede groepssfeer, waarbij zijn aanvoerder als klankbord dient. “Aangezien ik de oudste van de ploeg was, werd ik tot kapitein gebombardeerd. Elke maandag hingen we, tot ergernis van mijn echtgenote, minstens een uur aan de telefoon. De traditionele nabeschouwing, plus een vooruitblik naar de volgende wedstrijd. Maar ik denk dat we geen twee keer over hetzelfde hebben gepraat. Het was een soort vertrouwensband die er groeide. Francky heeft niet graag dat er iets sluimert. Hij staat dicht bij zijn spelersgroep, maar houdt toch voldoende afstand. Hij wil niet dat zijn aanwezigheid verstikkend werkt. De spelers kwamen op de eerste plaats, ook naar het bestuur toe. Hij beschermde hen altijd, reageerde soms heel heftig als er iets verkeerd liep. Nu is hij iets rustiger geworden, merk ik. Dat heeft met de leeftijd te maken.”

Thomas vindt het fantastisch dat Dury nu een eersteklasser traint. “Ik was er altijd van overtuigd dat hij het veel hoger kon waarmaken. Alleen moest hij daar ooit eens de kans toe krijgen. Toen ik in de krant las dat hij slaagde voor de Pro License, wist ik het zeker : nu is Francky er klaar voor. Ik hoop dat hij ooit bij een topploeg aan de slag kan gaan, want hij verdient dat.”

Respect

Luc Dhaenens is de huidige sportieve manager van SV Zulte Waregem. Hij was destijds manager van Zultse VV en haalde Dury elf seizoenen geleden binnen als trainer. “Als ik me niet vergis, was het op een donderdagavond dat ik hem thuis bezocht. We zochten naar een opvolger voor Julien De Landsheer en probeerden iemand met ongeveer hetzelfde profiel te strikken. Dat betekende : iemand met visie, die wilde bouwen aan een team, veel belang hecht aan scouting en die paste in onze rustige gemoedelijke stijl. Ik raakte bijzonder gecharmeerd door Francky bij RC Doornik. Wat me telkens weer frappeerde, was het verzorgde voetbal dat die ploeg bracht, het stak organisatorisch allemaal goed in elkaar en de coaching zag er perfect uit. Francky durfde verrassende zetten doen, die vaak succes opleverden. Hetzelfde zag ik terug tijdens zijn korte passage bij Evergem. Die goede indruk bleef behouden.”

Dhaenens had toen nog geen zicht op de omgang van Dury met zijn spelers. “Hij leerde daar veel bij, werd rijper inzake mensenkennis. Francky was in het begin iets impulsiever, reageerde sneller. Nu weet hij dat je sommige karakters iets rustiger moet aanpakken.”

Eén keer verliet Dury de club, toen hij in het seizoen 1993/94 naar RC Gent-Zeehaven trok. “Kort, omdat hij bij ons niet meer opschoot met de andere trainers. Toen hadden we de durf om als volwassen mensen te oordelen dat het even tijd was voor iets anders. De voorzitter deed hem de belofte dat hij in de toekomst altijd kon terugkomen. Het siert Francky dat hij toen kalm bleef. Een woord is voor hem een woord. Je kan in alle omstandigheden op hem rekenen.”

Het contract van Dury werd twee weken geleden verlengd tot 2009. “Als signaal van tevredenheid. Wij willen respect tonen voor zijn prestaties. Het moment dat ik, door omstandigheden, mijn functie niet meer kan vervullen, acht ik Francky in staat om als technisch directeur op te treden. Daar heeft hij zeker de capaciteiten voor. Natuurlijk zal hij dan afstand moeten doen van zijn trainersjob, zich moeten tevredenstellen met adviseren in plaats van ageren. Maar nu ruikt Francky nog iets te graag het gras. Laat hem maar verder doen, want ik apprecieer enorm zijn kunde, menselijkheid en affectie voor Essevee. Mocht hij morgen wegvallen, dan heeft SV Zulte Waregem een serieus probleem.” l

FRéDéRIC VANHEULE

‘WIE EENMAAL OP ZIJN TENEN PROBEERT TE STAAN, HEEFT AFGEDAAN. ‘

‘dat fanatisme druipt er nog altijd af.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content