Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Hakim Bouchouari, 27, spits van Lokeren : snel, wendbaar en technisch vaardig. Gunter Van Handenhoven, zijn vriend en ploegmaat, getuigt.

Gunter Van Handenhoven : “Ik ken Hakim al van in mijn jeugdjaren. Hij speelde bij de jeugd van FC Boom en ik bij die van Sint-Niklaas, twee ploegen die vaak tegenover elkaar stonden. Via Tom Peeters, nu KV Mechelen, hadden we een gemeenschappelijke vriend en zo kwamen we soms in contact met elkaar. Enkele jaren later bleken Hakim en ik op een recreatief voetbaltoernooitje tijdens de zomer toevallig in dezelfde ploeg te spelen. Sindsdien zijn we goede vrienden. Afgelopen zomer zijn we nog samen met Tom Peeters op vakantie geweest naar Barcelona. Er was toen al interesse van Lokeren en ik zei : ‘Als Lokeren je vraagt om te testen, doen !’ Ik wist al langer dat hij de kwaliteiten bezit om het in eerste klasse te maken, maar enkele jaren geleden zetten Hakim bewust een stap terug. Hij was destijds met Geel gepromoveerd naar eerste, maar door een zware rugblessure en onenigheid met de trainer (Paul Put,nvdr.) is die eerste kennismaking met het hoogste niveau op een negatieve ervaring uitgedraaid. Om opnieuw plezier te vinden in het voetbal verkoos Hakim wat te zakken. Ik heb veel respect voor die keuze. Er zijn immers genoeg voorbeelden van talentvolle jongeren die geen stap terug willen zetten en dan maar wegkwijnen bij de invallers. Het toont ook dat hij beschikt over de nodige karaktersterkte, anders kom je niet van zo ver terug.

“De voornaamste kwaliteiten van Hakim zijn z’n techniek en z’n onbezonnen manier van voetballen. Die techniek hield hij over aan zijn zaalvoetbalverleden. Het feit dat hij veel en graag in zaal speelde, was wellicht ook één van de redenen waarom hij zo lang in de lagere reeksen bleef hangen. Hakim heeft dat nu nog te veel in zich, die techniek uit de zaal. Hij speelt of controleert de bal vaak met de zool, dat zie je anders zelden op het veld. Op training wees de coach hem er al op dat hij dat moet afleren. Hakim beschikt over de technische kwaliteiten om iemand belachelijk te maken – zoals hij tegen Westerlo balletjes door de benen begon te spelen – maar op training zal hij dat nooit doen. Dat ligt niet in zijn aard. Met dat onbezonnen aspect in zijn manier van voetballen bedoel ik ook niets negatiefs. Hakim is gewoon iemand die in de eerste plaats plezier wil beleven aan het voetbal en die zeer instinctief speelt. Zo is hij ook naast het veld : ongedwongen en spontaan. Pluk de dag, weet je wel. Zo leeft hij en zo ben ik ook, daarom schieten we zo goed op met elkaar. Hakim ligt trouwens goed in de groep, bij jong en oud. Hij wil zich amuseren.

“Hakim is Antwerpenaar en van zodra hij zijn mond opendoet en met dat platte accent begint te praten, moet je glimlachen. Hij is wel in Marokko geboren, maar kwam al zeer jong naar België en groeide hier op. Iedereen aanziet hem als een Belg en ik denk dat hij zich ook zo voelt, ondanks zijn Marokkaans paspoort. Zijn broers komen bijna elke wedstrijd kijken en geloof me : Hakim zal nooit gaan zweven, want die mannen staan altijd klaar met kritische commentaar op zijn prestatie.

“In het begin scoorde hij moeilijk bij Lokeren en dat begon toch op hem te wegen. Ondertussen kwam hij los, bewees hij met die prachtige treffer tegen Germinal Beerschot. Ik had vooraf wel twijfels over zijn fysieke capaciteiten, maar hij verbaasde mij ook op dat vlak. Zijn loopvermogen is enorm, soms draagt hij de aanval op zijn eentje. Zijn minpunt is zijn ochtendhumeur. Als je hem dan wakker maakt, is hij behoorlijk pissed off.

“Zijn toekomst ligt, denk ik, bij Lokeren, waar hij net zijn contract verlengde. Als hij blijft scoren, komt de interesse wel vanzelf. Hakim beseft dat dit zijn laatste kans is. Althans, dat hoop ik. Want het is nu of nooit.”l

MATTHIAS STOCKMANS

‘HIJ HEEFT DE KWALITEITEN OM IEMAND BELACHELIJK TE MAKEN.’ GUNTER VAN HANDENHOVEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content