“Technisch goed, snel, een sterke rechtse voet en een speler die goed de diepte opzoekt”, zo luidt het korte maar krachtige oordeel van Etienne Delangre over Grégory Dufer (23), die vorige week een vierjarig contract ondertekende bij Club Brugge. Delangre werkte drie seizoenen geleden samen met de publiekslieveling van Charleroi. “Het is voor mij moeilijk om te beoordelen of hij afgelopen seizoen goed doorgroeide, want ik zag hem nooit spelen bij Caen. Maar één ding is zeker : Grégory is een groot talent, die de grote doorbraak zelf zal moeten bewerkstelligen. Club Brugge is alleszins een stap in de goede richting, want het buitenland was te vroeg voor hem. Vooral mentaal was hij daar nog niet klaar voor.”

Delangre is toch ook kritisch in zijn beoordeling voor de rechterflankspeler. “Toen ik hem trainde, waren zijn kopspel en zijn flankvoorzetten voor verbetering vatbaar. Links of rechts naar doel trappen, vormde geen enkel probleem. Daar kreeg je te maken met kracht en precisie. Alleen moest hij zorgvuldiger omspringen met zijn voorzetten. Daarmee bedoel ik : goed aansnijden, sterk concentreren en ervoor zorgen dat minstens zeven tot acht van de tien ballen perfect aankomen.”

Delangre benadrukt dat hij bij Charleroi niet de echte Dufer aan het werk zag. “Hij raakte toen immers geblesseerd, was een tijdje out met een spierscheur”, herinnert de huidige trainer van Sprimont zich. “Maar Grégory is een speler die ruimte nodig heeft, die beter rendeert in een 4-4-2 dan een 4-3-3. De vervanging van Trond Sollied door Jan Ceulemans is dus voor hem een goede zaak. Alleen zal hij moeten leren omgaan met de grotere concurrentie. Gert Verheyen speel je niet zomaar uit de ploeg, hein. Hij moet zijn tijd nemen en mag zeker niet te ongeduldig worden als hij in het begin weinig aan spelen toekomt.”

Patrick Remy werkte afgelopen seizoen samen met Dufer bij Caen. “Dufer speelde een goede heenronde, maar had daarna de pech geblesseerd te geraken. Dat vormde een serieuze handicap voor de rest van zijn wedstrijden”, zegt de oud-trainer van AA Gent. “Ik zie hem vooral als een vleugelspeler, die gemakkelijk de individuele duels opzoekt. Met zijn snelheid en techniek kan hij een mannetje passeren. Maar Greg is heel polyvalent : hij kan ook centraal of vanaf links worden uitgespeeld, waardoor hij naar binnen kan komen om te schieten vanop afstand. Mentaal moet hij echter nog wat sterker worden. Bij Charleroi was hij zeker van zijn plaats, in Caen moest hij daarvoor vechten. Bij Brugge zal het niet anders zijn.” (FV)

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content