De goede klassering is het gevolg van het ernstige werk dat de club al anderhalf jaar verricht, sinds net na de degradatie uit de eerste klasse, zegt Jean-Paul Colonval, de technisch directeur van promovendus RAEC Bergen. “Onze voorzitter, Domi-nique Leone, herstructureerde de club, met betrouwbare mensen op verschillende departementen, zoals in een bedrijf. Transparantie en duidelijkheid staan voorop. Die aanpak loont, want we zijn bezig aan een geruisloze opmars. Dat stemt ons alleen maar tevreden. Onze huidige hoogconjunctuur be-schouw ik dan ook niet als iets toevalligs, het is logisch. Van verliezers maakten we winnaars. Maar we moeten ons ervoor hoeden dat het niet iets normaals of vanzelfsprekends wordt. Alert zijn en scherp reageren op veranderingen, dat is de koers die we moeten blijven volgen. We mogen ons niet laten verleiden tot euforie of pretentieuze neigingen. Die ongelukkige nederlaag tegen Charleroi zette sommige mensen weer met beide voeten op de grond. Onze doelstelling blijft immers dezelfde : zo snel mogelijk het behoud veiligstellen en zorgen dat we een aanwinst betekenen.”

Vooral dat laatste is geen probleem, want Bergen krijgt unaniem lovende commentaren voor zijn speelstijl. Colonval, zelf een amateur van spektakelrijk voetbal, duidt daarbij op de verdienste van trainer José Riga. “Een heel ernstige persoon, maar ook een tactisch brein en een echte voetbalkenner”, spaart hij zijn lof niet. “Vorig seizoen kenden we toch behoorlijk wat problemen om terug te keren op het hoogste niveau. Daarom veranderden we de samenstelling van onze spelerskern in laatste instantie nog behoorlijk. Vergeet niet, alleen AzizEl Khanchaf en Michaël Wiggers, voor wie we twintigduizend euro betaalden, werden niet transfervrij overgenomen. Die aanpak rendeert. De meesten integreerden zich vrij gemakkelijk en zorgen voor een sportieve meerwaarde. Gelukkig maar, want het voetbal lijkt door die grote transfercarrousel alsmaar meer op een circus. Wij spiegelen ons een beetje aan het voorbeeld van Zulte Waregem : met een aanvallende instelling durven het initiatief te nemen en zeker niet voor ons eigen doel terugkruipen.”

Na het duel op Club Brugge kreeg Colonval van voorzitter Michel D’Hooghe uitgebreide gelukwensen voor de open manier van voetballen. Voor Bergen het signaal om op deze ingeslagen weg verder te werken. “We hanteren een nieuwe filosofie, produceren nu ons eigen label”, zegt de man die meer dan vijftien jaar consultant was voor betaalzender Canal +. “In plaats van drie verdedigende middenvelders op te stellen tegen de topploegen, kiezen wij liever voor drie aanvallend ingestelde spelers. Wie schrik heeft, krijgt altijd slaag. Iedereen in België moet Bergen herkennen aan zijn gewaagde en onverschrokken speelstijl, met technisch geschoolde spelers die met veel lef voetballen. Wansi Daniel en Wamberto wegen constant op een verdediging. Opmerkelijk is dat we met ons gedurfd tactisch concept de tegenstander van ons doel weghouden, want tot zondag hadden we de beste defensie van de eerste klasse. ( lacht) Knap hé.”

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content