Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Mohammed Tchité, 21, spits van Standard Luik : explosief, doelgericht, ambitieus. José De Medina, zijn vriend en begeleider, getuigt.

José De Medina : “Mémé Tchité arriveerde drie jaar geleden in België. Ik had al van verschillende mensen telefoons gekregen dat er in Congo een sterke spits rondliep, onder andere van Willy Verhoost. Ik ben dan zelf naar Afrika gereisd en raakte meteen onder de indruk van de mogelijkheden van die jongen : snelheid, explosiviteit en doelgerichtheid. Zeventien was hij toen en hij was er de vedette van de regio. Hij scoorde altijd en overal. Voor zijn ontwikkeling was het best dat hij zo snel mogelijk naar Europa kwam. Hij logeerde twee maanden bij mij in Brussel. Eerst testte hij twee weken bij Charleroi, dan bij Lokeren en uiteindelijk een maand bij Standard, waar hij bij de invallers aan de lopende band scoorde. Na een wedstrijd tegen de invallers van Anderlecht wilde Frank Vercauteren hem meteen laten testen bij paars-wit. Tchité zag dat zelf ook zitten, maar Standard legde hem meteen onder contract.

“Die twee maanden onder één dak vielen zeer goed mee. In het begin was Mémé timide, maar eens hij je wat kent, opent hij zijn hart. Want vergis je niet, hij bezit wel degelijk een sterke persoonlijkheid en is razend ambitieus. Hij praatte aldoor over zijn toekomst en twijfelde niet aan zijn slaagkansen. Speelt hij een slechte wedstrijd of scoort hij niet, dan denk hij gewoon : de volgende match scoor ik wel. Soms moet je hem daardoor wat temperen. Maar een dikke nek is het niet, hoor. Ook nu hij topschutter is, blaast hij helemaal niet hoog van de toren.

“Toen hij in Luik op zijn eentje ging wonen, stokte zijn integratie een beetje. Hij had het moeilijk om zich zelfstandig in onze maatschappij in te passen. Financiën beheren, elke dag gezond eten, op tijd komen op training… Nu eet hij op de club, bij vrienden of op restaurant. De mensen kennen hem nu ook allemaal en hij heeft heel wat vrienden. Eén van hen is Musaba Selemani van Brussels, een vroegere ploeggenoot van hem in Rwanda. Mohammed heeft het nu prima naar zijn zin in België.

“Hij moest ook nee leren zeggen tegen zijn familie. Want zoals vaker bij Afrikanen moet diegene die het in Europa maakt, zijn familie onderhouden, en je weet dat die Afrikaanse families niet klein zijn, hé. Daardoor raakte hij in de problemen met de betaling van facturen. Ondertussen vond hij een goed evenwicht in zijn budgettering. Sinds twee jaar heeft hij ook een vaste vriendin, maar ze wonen nog niet samen. Voetbal komt nog op de eerste plaats.

“Mohammed boekte al veel progressie sinds zijn komst naar België. Zonder zijn knieblessure van vorig seizoen stond hij nog verder. Hij is veel kalmer geworden voor doel. Vroeger wilde hij nog te veel dribbelen in de zestien meter. Bovendien is zijn positiespel veel beter geworden. Hij loopt veel gerichter en gedoseerd, terwijl hij voordien achter elke bal holde. Tchité wordt daarom vaak vergeleken met Emile Mpenza. Hun explosiviteit en diepgang hebben ze gemeen, maar ik zie ook duidelijke verschillen : Mémé is soepeler en technisch meer onderlegd, Emile krachtiger. In het begin vond Mémé die vergelijking nog wel leuk, maar nu wil hij zelf naam maken.

“Mémé heeft het respect van zijn ploegmaats moeten afdwingen. Hij kwam goed overeen met Ivica Dragutinovic. Tegenwoordig is Milan Rapaic zijn beste maatje, omdat die hem vaak zoekt op training. Van sommige andere ploegmaats kan je dat niet zeggen. Dat gebrek aan solidariteit is het probleem van Standard de laatste weken : sommigen weigeren Mémé nog aan te spelen. Geen gezonde situatie.

“In maart volgend jaar woont Mohammed drie jaar in België en komt hij in aanmerking voor een naturalisatieaanvraag. Hijzelf twijfelde, maar een aantal mensen praatte op hem in en ik denk wel dat hij nu overtuigd is om Belg te worden.”l

MATTHIAS STOCKMANS

‘HIJ IS SOEPELER EN TECHNISCH BETER DAN EMILE MPENZA.’ JOSé DE MEDINA

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content