Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Jaja Coelho, 19, spits van Westerlo : atletisch, dribbelvaardig en schotkrachtig. David Paas, zijn tolk en toeverlaat, getuigt.

David Paas : “Jaja Coelho zit al vanaf vorig seizoen bij Westerlo. Hij had een aanpassingsperiode nodig omdat hij vanuit Brazilië rechtstreeks in een land verzeild geraakte waar het op dat moment vroor. Niet zijn ding. Jaja praat enkel Portugees, misschien een beetje Engels en enkele woorden Nederlands. Wanneer er in de kleedkamers gedold wordt, probeert hij zich te behelpen met wat gebarentaal en enkele zinnen. Aan zijn manier van wandelen en zijn gebarentaal merk je dat hij best grappig kan zijn en graag plezier maakt. Hij trekt vooral op met de Afrikanen in de ploeg : Jeffrey Ntuka, Peter Utaka, Michael Modubi, omdat ze allemaal net als hij jong, single en buitenlander zijn. Dat schept automatisch een band. Die jongens profiteren met volle teugen van het leven.

“Jaja is een gezonde jongen én een Braziliaan : die hebben een bepaalde levensvreugde, hij is niet iemand die in een hoekje gaat liggen wegkwijnen. Integendeel : hij amuseert zich graag. Ze gaan wel eens iets drinken of zetten een stapje in de wereld, maar nooit overdreven. Al bij al staat Coelho stevig in zijn schoenen, hij weet perfect waar hij naartoe wil. Zoals alle jonge gasten die goed tegen een bal kunnen trappen, wil hij wel eens denken dat de wereld rond hem draait, maar dat is eerder normaal voor een tiener. Je ziet dat hij veel zelfvertrouwen uitstraalt de laatste maanden, gelukkig leidde dat nog niet tot kapsones. Ik hoor toch nooit slechte dingen over hem op de trainingen. Hij blijft er voor gaan en wil altijd winnen, in feite is hij een echt voorbeeld qua inzet. Zeer atypisch Braziliaans. Hij houdt de voetjes op de grond, maar ik denk dat dat ook te maken heeft met de mentaliteit in Westerlo : hier moet je niet te hoog van de toren blazen.

“Door het taalprobleem begrijpt hij niet altijd waarover er gepraat wordt in de kleedkamer. Op dat gebied merk ik dat hij nog een tiener is, hij toont weinig belangstelling om een nieuwe taal aan te leren. Ik vermoed dat – als hij vijf jaar ouder zou zijn – hij het belang van die meertaligheid wel zou inzien. Hij volgt geen taallessen en misschien zouden we hem daar als club wat meer in moeten stimuleren.

“Jaja woont alleen in een appartement. Eerst deelde hij dat met zijn broer, die twee maanden naar België kwam, en nu woont hij er samen met zijn landgenoot Magrao, die door Feyenoord tot aan de winterstop op stage werd gestuurd naar Westerlo. Daarna leeft hij weer alleen. Zijn familie is één keer afgezakt naar België. Hij eet op de club, wat er daarna gebeurt, daar staat hij zelf voor in. We houden geen handje vast. Ondanks het feit dat hij amper 19 is, is hij enorm zelfstandig. Toen zijn broer er was, deed die de inkopen, kookte en fungeerde als gesprekspartner. Op training redde Jaja zich met gebarentaal. Via Bobsam Elejiko, die een mondje Spaans spreekt, kon hij de aanwijzingen van de trainer mee volgen.

“Naar eten toe is Coelho nog erg Braziliaans. Hij vraagt altijd naar feijao, dat zijn zwarte bonen. En nu de feestdagen er aankomen, steekt heimwee naar zijn familie en vaderland de kop op. Hij telt echt de dagen af om het vliegtuig te kunnen nemen.

“Zijn idolen zijn Ronaldinho, Ronaldo en Rivaldo, omdat die een gelijkaardige stijl heeft : sterk aan de bal, fysieke kwaliteiten en gemakkelijk scorend. Hij bezit een schitterende trap met de linker, ook op vrije trap. Als hij kan uithalen met links, eindigt de bal heel vaak tussen de palen. Hij moet enkel leren aan te voelen wanneer hij de actie kan maken en wanneer niet, daarbuiten moet hij meer aanwezig leren zijn. Dat komt met de ervaring. Je merkt dat hij nu nog niet te veel nadenkt tijdens een wedstrijd en vooral op instinct voetbalt. Maar basiskwaliteiten heeft hij genoeg. Jaja is zeker een van de beste jeugdspelers die ik al bezig zag.” l

MATTHIAS STOCKMANS

‘JE KAN HEM VERGELIJKEN MET RIVALDO : STERK AAN DE BAL EN GEMAKKELIJK SCOREND.’ DAVID PAAS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content