Omgeven door veel scepticisme schiet de hervormde competitie volgende vrijdag uit de startblokken. De nodige vragen zijn er rond de nieuwe formule, een handleiding heb je nodig om je weg te vinden in de doolhof van reglementen. Dat het straks na het eerste luik tot twee play-offs komt, wekt tegenstrijdige gevoelens op. Tot en met midden maart gaat het er vooral om in de eerste zes te finishen en de vijftiende en zestiende stek te ontlopen. Dat kan een aparte dimensie geven aan deze competitie. De ploegen die in de eerste zes eindigen staan voor tien geladen matchen, met veel inkomsten, met spanning en dramatiek, met volle stadions en supporters die toeleven naar deze mogelijk zinderende epiloog. En omdat de punten uit de reguliere competitie worden gehalveerd, kan een ploeg die de laatste twee maanden zijn top bereikt de titel pakken. Het staat wel haaks op de essentie van een competitie die zich over een heel seizoen dient te spreiden.

In de wens van topploegen (Anderlecht voorop) om de competitie af te slanken, zijn er wat dat betreft rare bokkensprongen gemaakt. Zeker wanneer het gaat om de tweede play-off die de teams die tussen plaatsen zeven en veertien eindigden in twee groepen spelen. De inzet is een (halve) kans op een Europees ticket, na een dubbele wedstrijd tegen de nummer vier uit de eerste play-off. Een zeer mager gegeven. De inkomsten dreigen navenant te zijn.

Deze constructie leidt tot een competitie op twee snelheden. De financiële kloof tussen de topclubs en de andere verenigingen zal vergroten. Maar ronduit dramatisch is het voor die verenigingen die op plaatsen vijftien en zestien finishen. De vijftiende moet twee maanden wachten om aan een eindronde met de tweedeklassers te beginnen. In die tijd dient er dus verder getraind en gevoetbald te worden. Vriendschappelijk. Maar tegen welke ploegen? En wat valt er te zeggen van het nummer zestien, dat in het weekend van 12/13 maart 2010 zijn laatste match speelt en pas goed vijf maanden later in tweede klasse weer aan de slag moet. Waar wordt het geld gehaald om de spelers verder te betalen? Vreemd dat de clubs daar nauwelijks op reageerden. Omdat ze ervan uitgaan dat ze die twee plaatsen ontlopen. Pas later zal het geklaag de kop opsteken.

Weinig verandering is er dit seizoen aan de top. Maar hier en daar doemen wel wat vragen op. Bij Standard gaf Laszlo Bölöni de indruk mokkend door de zomer te stappen. Hij wil nog vier versterkingen, in iedere linie één. Het is een subtiele manier om iedereen scherp te houden. Vorig seizoen verdreef Bölöni na de eerste trainingen de roes van de euforie die na de titel nog over de ploeg hing door te debiteren dat hij te weinig klasse aantrof. Om een kwaliteitsinjectie schreeuwt ook Adrie Koster na een sliert nederlagen in de voorbereidingsperiode. Nochtans had Koster geroepen dat hij Club Brugge met zijn methode in zes weken aan het voetballen zou krijgen. Bij Anderlecht gaf Ariël Jacobs de indruk de defensie te willen hertimmeren maar de gewenste versterkingen zijn er niet gekomen, terwijl RC Genk opleeft onder het enthousiasme van Hein Vanhaezebrouck. Benieuwd of het in de Cristal Arena zo rustig blijft als het alweer gegroeide verwachtingspatroon niet wordt ingevuld.

Veel opflakkerende ambitie is er ook bij AA Gent waar Michel Preud’homme voor een grote uitdaging staat: de zo getalenteerde Stijn De Smet via de juiste omgangsvormen aan het voetballen krijgen. Vakmanschap zal er ook gevraagd worden van Georges Leekens: geen club die zo’n chirurgische ingreep deed als KV Kortrijk.

Tot zondagavond waren er 79 transfers gerealiseerd. Dat zijn er – met zestien in plaats van achttien clubs – 60 minder dan vorig seizoen op hetzelfde tijdstip, al begon de competitie toen twee weken later. Verkeerde calculaties kunnen straks nog worden rechtgezet. Veel meer dan in januari. Want welk nut hebben wintertransfers nog als er tegen dan 24 van de 30 matchen zijn gespeeld? Of wordt er juist wel nog geïnvesteerd, in een soort wanhoopspoging, vooral dan door die ploegen die onderaan bengelen, met de hakbijl boven het hoofd?

Een nieuwe competitie, een andere manier van denken. Iedereen zal zijn weg moeten vinden in dit hertekende voetballandschap.

door JACQUES SYS

“De titelstrijd krijgt zeker een geladen karakter.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content