Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Vrijdagavond zette het Uitvoerend Comité het licht op groen voor Eddy Snelders. Hij wordt de assistent van bondscoach Aimé Anthuenis. De Antwerpenaar was dat eerder ook van Georges Leekens.

Maar toen die ontslagen werd in de zomer van 1999, stapte jij mee op.

Eddy Snelders: Dat was deels uit loyaliteit tegenover Georges, met wie ik nog steeds goed bevriend ben, maar deels ook om de nieuwe bondscoach de vrijheid te geven zelf zijn assistent te kiezen. Ik deed het werk wel graag. Had Robert Waseige mij gevraagd om terug te keren, ik zou het zeker overwogen hebben, maar hij deed het niet. Ik voel me vereerd dat Aimé Anthuenis aan mij gedacht heeft.

Heb je nog onder hem gewerkt bij Germinal?

Neen. We hadden één gesprek, maar ik heb hem nooit als trainer gehad, omdat ik net die zomer verhuisde naar Lierse. Maar de wereld is klein, zeker de voetbalwereld, en ik sprak of zag hem wel geregeld.

Kan je je vinden in zijn voetbalfilosofie?

Makkelijk. Als ik voor Canal + wedstrijden analyseerde en hij gaf vervolgens zijn mening, dan bleken we vaak dicht bij elkaar te zitten. Ik denk dat dat ook wel moet, want als je een uiteenlopende mening hebt, lijkt het mij moeilijk werken. Tenzij je wil leren uit een confrontatie van ideeën.

Blijf je analist voor Canal +?

Dat is wel de bedoeling, ja. De bond had liever van niet, maar ik heb hun gezegd dat ik door de jaren heen zo’n hechte band met de mensen van Canal heb gekregen, dat ik dat niet wil opgeven. Ik zal alles wel veel beperkter moeten doen en ik besef dat het delicaat is. Dinsdag ( gisteren, nvdr) praten we daarover. Als analist moet je je mening geven, correct en objectief, en dus zal ik voor een international niet altijd positief kunnen zijn. Dat kan ik niet ontlopen, want de internationals spelen in de topclubs en hun wedstrijden wil Canal op tv wegens de kijkcijfers. Maar goed, het is anderen ook gelukt en ik zit niet alleen met bepaalde banden. GunterJacob begeleidt spelers, WimDe Coninck en HeinVanhaezebrouck leverden ook commentaar toen ze trainer waren.

Wat ga je precies doen als assistent?

Scouting en trainingswerk tijdens de voorbereiding op een wedstrijd. Donderdag ( morgen, nvdr) gaan we met het hele team rond de tafel zitten. In principe doe ik vooral binnenlandse scouting, voor het buitenland hebben we genoeg bekwame mensen.

Heb je het WK gevolgd?

Ja, vooral de wedstrijden van België. Jammer was opnieuw de poeha die er toch altijd op zo’n toernooi is, en die dit keer gericht was op één persoon. De voorbereiding vond ik vrij chaotisch, de eerste twee wedstrijden matig van niveau, maar de laatste twee dan weer goed. Gelukkig maar. Het doel was bereikt, maar om helemaal tevreden te zijn, vond ik het jammer van de eerste twee matchen.

Jullie moeten nu bouwen aan een nieuwe ploeg.

Wil Aimé de afhakers terughalen? Neen? Dat vind ik goed, als je ziet wat wij destijds met EnzoScifo meemaakten. Walem stond niet elke keer in de ploeg, maar met Wilmots en Verheyen verdwijnen wel twee sterkhouders. Het wordt kort dag om voor hen vervangers te vinden. Op 7 september is er al de eerste belangrijke wedstrijd (EK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije, nvdr).

door Peter T’Kint

‘Mijn voetbalfilosofie en die van Aimé liggen kort bij elkaar.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content