Echte vrienden in het voetbal, ze zijn zeldzaam meneer ! Als je die vrienden ook nog eens samenbrengt, uit pure nostalgie, om een voetbalploeg te leiden, is het einde zoek of in zicht. Misschien zou het in Club Brugge wel lukken ? Toch dé club in België die ook zorg draagt voor zijn iconen.

Nee dus. En als het zoals nu verkeerd afloopt, neigt het zelfs naar broedermoord. Dan heeft ook en vooral de pater familias gefaald. De ontwapenende eenvoud en de eerlijkheid van Sterke Jan, die geen voorkeursbehandeling voor de vedetten voorzag, worden hem nu kwalijk genomen. Toch sterk dat hij trouw bleef aan zijn principes, iedereen gelijk voor de wet. Bij een topper kost dat je kop. Hij geniet nu van fietstochtjes door de Kempen met zijn echte vriend Herman Helleputte.

Emilio Ferrera zal wel eieren leggen onder die ‘vedetten’, die dan op hun beurt uitgebreid de loftrompet gaan steken over de uitzonderlijke kwaliteiten van de Belgische Mourinho. Ook dat is tactiek. De Caje komt wel terug, René Verheyen is er erger aan toe. Ceulemans vindt het ontslag van zijn assistent erger dan het zijne.

Die andere assistent, Stéphane Demol, heeft zijn zaakjes beter geregeld. Hij mag René Vandereycken gaan bijstaan, nog wel in een voltijdse baan. Germain Landsheere krijgt straks migraine als hij die lonen moet ophoesten. Maar vooruitgang heeft zijn prijs en topcoaches lijden onder de stress. Vraag dat maar aan Aimé Anthuenis, gelukkig weer springlevend.

Wie uitstekend met die stress omgaat en dat ook op zijn elftal overplant, is Dominique d’Onofrio. Geen franjes, hard werken, gefixeerd op het uiteindelijke doel : de titel. Sedert de schorsing van Conceição is de ploeg zelfs heel volwassen aan het spelen, verlost als ze zijn van een met zichzelf worstelende en het elftal destabiliserende aanvoerder. Een groot geluk bij een ongeluk.

Anders is dat bij Anderlecht en Nicolas Frutos. Die is echt wel mister vijftig procent. Hoe hard ze in Brussel ook roepen dat ze het zonder hem voor de winterstop ook al laten zien hebben. Wat dan ? Het kampioenschap wordt normaliter gewonnen tegen de kleinere ploegen. In dit ‘behekst’ seizoen ziet het ernaar uit dat wie dé topper wint, ook de titel pakt. Tenminste als AA Gent dan ook nog opzij wordt gezet, na een 31 op 39 in de terugronde. Wat een pech voor de Buffalo’s dat ze dat parcours niet konden neerzetten in de heenronde, want dan waren ze nu de sensatie van België. Ook de pretoogjes van Georges Leekens gezien ? Hij ontvangt met zijn krijgers nog Anderlecht en hij mag nog naar de Vurige Stede op de slotdag. En net met die Rouches hebben ze nog een ferm (beker)eitje te pellen.

DOOR WIM DE CONINCK, co-commentator van belgacom tv

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content