Sporting Charleroi lijkt de FIFA op de knieën te hebben gekregen. De club begon in september een rechtszaak tegen de wereldvoetbalbond wegens de maandenlange onbeschikbaarheid van haar speler Abdelmajid Oulmers. Die keerde november 2004 zwaar geblesseerd terug van een interland met Marokko. Charleroi vond dat de FIFA moest opdraaien voor de kosten. De FIFA heeft nu stappen gezet om een einde te maken aan de vordering. Tijdens de WK-loting vorige maand in Leipzig liet voorzitter Sepp Blatter aan Michel D’Hooghe, erevoorzitter van de KBVB, weten dat hij binnenkort zowel de KBVB als Charleroi in Zürich uitnodigt. Een ferme bocht, want eerder vroeg Blatter KBVB-voorzitter Jan Peeters in een brief om Charleroi dringend tot de orde te roepen. “Ik vermoed dat de FIFA vandaag beter dan in de jaren negentig beseft dat ze zich geen tweede Bosman kan veroorloven”, zegt Jean-Marie Philips, voorzitter en directeur van de Liga Beroepsvoetbal.

Charleroi wordt in zijn vordering gesteund door de G14, de groepering van achttien machtigste clubs in Europa. Zij vinden dat het niet kan dat de clubs/werkgevers hun spelers gratis moeten afstaan aan de nationale bonden, maar wel alleen verantwoordelijk zijn voor de mogelijke medische en financiële gevolgen van zo’n interland. De FIFA verplicht de bonden zelfs niet om hun internationals te verzekeren. De KBVB doet dat overigens wel, maar armere bonden, met name in Afrika, kunnen dat vaak niet. Wat dan als Didier Drogba (Ivoorkust) zwaar geblesseerd van het WK naar Chelsea terugkeert ? Voor zulke gevallen zal de FIFA deze zomer 5 procent van de WK-inkomsten in Duitsland als reserve opzijzetten. Een primeur.

Volgens de FIFA kunnen ook de bonden iets doen. Zoals : van de hoge premies die zij de deelnemende landen aan een eindtoernooi uitkeert, een spelersverzekering afsluiten en de clubs vergoeden. De KBVB doet dat laatste al, zij het alleen de Belgische clubs. Penningmeester Germain Landsheere : “Als ik het me goed herinner, heeft ons dat in Japan globaal inderdaad ongeveer 1,25 miljoen euro gekost. Voor een kwalificatie- of oefeninterland betalen wij de clubs per international 1500 euro.”

Ander discussiepunt is of de FIFA spelers kan verplichten een nationale selectie te aanvaarden. Nu mag wie een oproeping naast zich neerlegt, vijf dagen voor en vijf dagen na een interland niet voor zijn club uitkomen. De facto komt zo’n schorsing neer op een beroepsverbod. “Een speler moet vrijwillig kunnen ingaan op een selectie”, vindt Jean-Marie Philips. “Ik denk dat hij dat ook zou doen, anders krijgt hij de publieke opinie over zich heen.” l

JH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content