Met dit schrijven willen wij Dusan Belic een hart onder de riem steken. Wij noemen hem een ‘offensieve keeper’, in tegenstelling tot zijn opponent afgelopen seizoen, Bram Castro, die een ‘defensieve keeper’ of, zoals dat in de volksmond heet, ‘een lijnkeeper’ is. Bram, die ongetwijfeld begenadigd is met veel kwaliteiten net als zijn voorganger Davy Schollen, zal het mij niet kwalijk nemen als ik zeg dat Dusko het verdient om het nummer één van Staaien te zijn.

Waarom dan wel ? Omwille van zijn coaching op het veld, van zijn schitterende mentaliteit, van zijn loyaliteit, van zijn groepsgevoel (soms moeilijk bij doelmannen maar bij hem geen probleem), van zijn verantwoordelijkheidszin. Kortom van zijn innerlijk goed-mens-zijn. Als vrienden van Dusan en als supporters van STVV danken wij de mensen die in hem zijn blijven geloven. En geloof ons, hij is ons vertrouwen waard. Daarom ben ik blij dat hij als een van de mentale en morele overwinnaars uit dit onwaarschijnlijke seizoen tevoorschijn is gekomen.

Tenminste als hij niet gaat overdrijven : als je als doelman een strafschop eist te nemen (zoals tegen GBA), shot hem dan binnen. Dusan Belic heeft moeilijke maanden achter de rug, die uitsluitend te wijten waren aan extrasportieve problemen. De zogenaamde omkoopaffaire heeft hem slapeloze nachten gekost, heeft hem het vertrouwen in bepaalde personen doen verliezen, maar hij heeft ook zijn echte vrienden leren kennen. Degenen die rechtstreeks en zelfs onrechtstreeks de oorzaak zijn geweest van onze moeilijke privé-momenten, zullen er zich rekenschap van moeten geven dat wij ons voorbereiden op een ’tegenaanval’ die in het voetbaljargon doorgaans bestempeld wordt als ‘niet te verdedigen’.

Deze brief kan ons misschien opnieuw een verplichte invitatie bij de GDA opleveren, wat niet verwonderlijk is vermits onze en andere telefoongesprekken toch al afgeluisterd werden of nog worden. Geen probleem : wij hebben niets te verbergen ! De wet op de privacy en ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer is dan in ons geval toch wel van weinig waarde gebleken. Ik kan de speurders evenwel helpen met een aantal tips en een aantal door hen intern te beantwoorden vragen. De overexposure van de GDA Hasselt naar alle waarschijnlijkheid in opdracht van hun onderzoeksrechter, die ikzelf aan den lijve heb mogen ondervinden, getuigt van weinig efficiëntie (‘Doen we de juiste dingen ?’) en effectiviteit (‘Doen we de juiste dingen ook nog eens juist ?).

Belic staat altijd wel iets meer uit zijn goal dan dat jullie als voetbalanalfabeten verwachten, maar hij is niet corrupt. Moeten Peersman, Zitka, Proto, Herpoel, Habran en anderen na elke door jullie of door derden vermeende fout ook de revue bij een GDA-dienst passeren ? Of alleen maar als STVV tegen Charleroi gespeeld heeft (omdat daar Jacky Mathijssen trainer werd) of wanneer Antwerp de hond in het kegelspel is ?

Vinden jullie het normaal dat David Paas van Westerlo niet durfde te spelen tegen STVV omdat hij na een ‘verkennend transfergesprekje met STVV’ vreesde om uit zijn huis gehaald te worden ? Elke vorm van corruptie moet aangepakt worden, maar efficiëntie en effectiviteit, weet je nog wel ? Onze ondervrager zou zich deze termen uit zijn opleiding moeten herinneren en deze moeten kunnen omzetten in de praktijk. Voor de rest heb ik geen enkel probleem met deze maatschappelijk assistent-criminoloog. Job has to be done, isn’t it ?

Danny, Chris, Jolien, Jonas en Boja(novic) Strauven, Sint-Truiden

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content