Net zoals een stad, een streek of een land kent ook een voetbalvereniging vette en magere jaren. Dat is niet anders voor de vierde cultclub uit deze reeks. Na Nottingham vorige week reizen we verder naar het noorden. In hetzelfde land – officieel toch, want in werkelijkheid is het een andere wereld. Dundee ligt aan de oostkust van Schotland, een kleine stad die in het begin van de vorige eeuw een van de meest welvarende van het Verenigd Koninkrijk was. Het was de bloeitijd van de spoorwegen, de scheepswerven en de walvisvaart, al was Dundee vooral een belangrijke textielstad, het centrum van het juteweefsel. Hoewel de textielindustrie vandaag de dag op een laag pitje draait, wordt Dundee nog altijd de stad van de drie J’s genoemd: de J van jute, van jam (hier ontstond de marmelade) en van… journalistiek. De stad kon vroeger bogen op verschillende uitgeverijen en DC Thompson is nog altijd de grootste werkgever hier aan de rand van het graafschap Angus.

Dundee mag de laatste jaren dan al flink opgeknapt zijn, een toeristische stad is het nog altijd niet. Maar zegt men niet dat zijn inwoners tot de charmantste en meest gastvrije van Schotland behoren? Het mag dan ook niet verbazen dat twee clubs – rivalen, maar niet overdreven – hun thuisbasis hebben in dezelfde straat. De stadions van Dundee United (Tannadice) en Dundee FC (Dens Park) liggen maar 500 meter van elkaar en delen één parking. Op luchtfoto’s kun je die absurde situatie goed zien. In geen enkele andere stad liggen twee stadions zo dicht bij elkaar en je vraagt je dan ook af waarom de stad Dundee de twee clubs niet gepusht heeft om één onderkomen te delen. “Traditie!”, zou ongetwijfeld het antwoord zijn.

Elk van beide clubs heeft haar five minutes of fame gekend, zij het al een hele tijd geleden en dan zeker voor Dundee FC, dat vaker in de tweede klasse speelde dan in de Scottish Premier League. Maar volgend seizoen neemt Dundee FC weer zijn plaats bij de elite in, want het speelde kampioen in The Championship. Dromen van de successen uit de golden sixties doen ze evenwel nog lang niet.

In 1962 werd Dundee FC voor de enige keer in zijn bestaan kampioen van Schotland. Dat gebeurde onder Bob Shankly, broer van Bill, de legendarische manager van Liverpool. Bij de Dees speelde toen Gordon Smith, de enige Schot die kampioen werd met drie clubs (Hibernian, Hearts en Dundee) die niet behoren tot The Old Firm (Celtic en Rangers). Het jaar daarop werkten de Dark Blues een uitstekende campagne af in Europacup I. Na eliminatie van FC Köln, Sporting CP en… Anderlecht werden ze pas in de halve finale gewipt door AC Milan. In het seizoen 1967/68 kwamen ze even ver in de Jaarbeursstedenbeker.

Het laatste decennium moeten de supporters zich verwarmen aan de herinneringen eerder dan aan nieuwe heldendaden. Tot twee keer toe werd Dundee FC wegens financiële problemen onder curatele gesteld.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content