De Duitse bondscoach zegt niet te lijden onder de bijna nationale discussie over zijn functioneren. “Ik laat me mijn plezier, optimisme en overtuiging nooit afnemen”, verklaarde de 41-jarige oud-aanvaller vorige week in een interview met Kicker. Jürgen Klinsmann meent zelfs dat alles “perfect” loopt en dat zijn ploeg bij de 4-1-afgang bij de laatste oefeninterland in en tegen Italië na de snelle 2-0-achterstand een “knak” kreeg en vooral individuele fouten maakte.

Van een veel te offensieve en naïeve speelwijze wil Klinsi dan ook niets weten. “In de andere duels waren de tegenstanders verdedigend ingesteld, wij werden gedwongen zelf het initiatief te nemen. Wij gaan geen zelfmoordvoetbal spelen op het WK in eigen land.” Klinsmann wordt vooral verweten dat hij te veel in de Verenigde Staten verblijft en zijn spelers te weinig van dichtbij ziet. “Na de winterstop was ik drie van de vijf weken in Duitsland. Ik heb in de Verenigde Staten Costa Rica tegen Zuid-Korea bekeken. Ik hoef me niet schuldig te voelen met zo’n drukke agenda.”

Klinsmann sluit zelfs een contractverlenging nog altijd niet uit. “Dat hangt ervan af hoe de komende maanden verlopen, in hoeverre wij ons werk kunnen doen. En van het resultaat op het WK. Maar in ieder geval blijft mijn woonplaats in Amerika.” Klinsmann maakt zich niet al te druk over zijn imago en haalt Aimé Jacquet aan, de gewezen bondscoach van Frankrijk. “Hij wilde op het EK in 1996 alles goed doen en een goede indruk bij iedereen achterlaten. De nationale ploeg had geen succes. Twee jaar later hield hij zich alleen met voetbal bezig. Zijn imago was catastrofaal, maar ze werden wel wereldkampioen.”

De Duitse voetbalbond sprak ondertussen zijn onvoorwaardelijke steun uit voor Jürgen Klinsmann. Bondsvoorzitter Theo Zwanziger weerlegde alle kritiek van buitenaf, onder andere ook geuit door WK-organisator Franz Beckenbauer. “Hij behoudt ons volledige vertrouwen. We zijn er nog altijd van overtuigd dat Klinsmann de juiste man is om de ploeg klaar te stomen voor het WK.”

Bayern München verlengde de overeenkomst van de Iraanse middenvelder Ali Karimi (27), momenteel buiten strijd met een enkelblessure, tot 2007. Hij moet een eventueel vertrek van Michael Ballack proberen op te vangen. Ook Mehmet Scholl (35) kan zijn contract verlengen.

Drie maanden voor de start van het WK werd Duitsland opgeschrikt door een nieuw omkoopschandaal. Er werden vorige week vier mensen gearresteerd in verband met manipulatie van duels in de tweede Bundesliga en in enkele regionale liga’s. Volgens het Openbaar Ministerie in Frankfurt werden spelers benaderd om in ruil voor duizenden euro’s de uitslagen van ten minste vijf wedstrijden te beïnvloeden. Sportfreunde Siegen en de 1. FC Eschborn kwamen in het vizier van justitie. Centrale figuur is Adnan Masic, een Bosniër van Siegen.

Voor Carsten Jancker (31) is er geen toekomst meer bij Kaiserslautern. De 33-voudige international, wiens contract nog doorloopt tot 2007, past net als Thomas Riedl niet meer in de plannen van trainer Wolfgang Wolf. Sinds hij eind november de ploeg leidt, loosde hij al Jochen Seitz (Hoffenheim), Lucien Mettomo (Kayserispor) en Christian Nerlinger (gestopt).

Uli Stielike (51) besloot in onderling overleg met de Duitse voetbalbond om zijn contract als verantwoordelijke voor de selectie onder twintig jaar na deze zomer niet te verlengen. De oud-international zoekt een club in Spanje. Horst Hrubesch en Paul Schonemann blijven een jaar langer in dienst als jeugdverantwoordelijke.

Frank Baumann (Werder Bremen) is door een knieblessure minstens twee weken niet inzetbaar.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content