Hannover 96 en trainer Peter Neururer gingen vorige week woensdag, na amper drie speeldagen en evenveel nederlagen, “na een gezamenlijke analyse” uit elkaar. Er was niet alleen het juk van de rode lantaarn, maar vooral de 0-3-thuisnederlaag tegen nieuwkomer Alemannia Aachen vormde de spreekwoordelijke druppel. Zijn doorsturen had niet alleen te maken met de slechte resultaten, ook al dateert de laatste competitiezege ondertussen al van 18 maart. De spelers waren Neururer beu, ze apprecieerden zijn trainingsmethoden en het strak vasthouden aan de 4-4-2-opstelling, die totaal mislukt, niet.

De flamboyante Neururer werkte nog geen jaar voor Hannover 96 en wordt voor de negende keer in zijn trainersloopbaan ontslagen. De Noord-Duitse club stelde de 51-jarige coach op 9 november 2005 aan als opvolger van Ewald Lienen, die toen moest plaatsmaken wegens een reeks van teleurstellende uitslagen. Het was volgens algemeen directeur Ilja Kaenzig de bedoeling om de ploeg weer aan successen te helpen. Neururer bleek bij zijn aanstelling een gelukkig man. “Drieënhalve maand zonder voetbal is genoeg. Ik begin mijn vrouw en kinderen op de zenuwen te werken. Alleen maar golf spelen en met de motor rondjes rijden vult de dag niet. De conclusie is simpel : voetbal is mijn leven en passie.” Zijn enthousiaste aanpak sloeg aan, want Neururer loodste Hannover 96 vorig seizoen naar de twaalfde plaats.

In het tussenseizoen moest hij lijdzaam toezien hoe er met Per Mertesacker (voor 5 miljoen euro naar Werder Bremen) een sterkhouder van de ploeg vertrok, ook al maakte Frank Fahrenhorst de omgekeerde beweging. Bovendien werden in Scandinavië de IJslandse international Gunnar Heidar Thorvaldsson (voor 1 miljoen euro weggehaald bij Halmstads BK, waar hij vorig seizoen vijftien keer scoorde) en de Zweed Christoffer Andersson (27) van Lillestrøm gevonden. Neururer hoopte ook op de Nederlander Arnold Bruggink, die overkwam van Heerenveen, als regisseur op het middenveld.

Alleen zorgde Neururer, die graag pronkte met zijn Porsche Cayenne en kon uitpakken met een maandloon van 60.000 euro, al even snel voor onrust in zijn kern, waar alle posities dubbel bezet zijn. Hij kwam al snel in aanvaring met Hanno Balitsch, passeerde Thomas Brdaric en greep zonder te waarschuwen op een bepaald moment terug naar een veldbezetting met twee verdedigende middenvelders. Neururer bleef ook maar aandringen op de komst van de Deen Peter Madsen, die verkommert bij FC Keulen. Voorzitter Martin Kind, die binnenkort Rene C. Jäggi (ex-Kaiserslautern) voorstelt als nieuwe clubleider, wil met deze drastische ingreep duidelijk maken dat iedereen zich eens moet bezinnen. De eerstvolgende opdracht is het bekerduel dit weekend tegen Regionalligateam Dynamo Dresden. Assistent Michael Schjönberg (39), een Deen, moet voor de ommekeer zorgen, want hij werd als interimcoach aangesteld.

Hans-Dieter Flick (41) is de nieuwe assistent-bondscoach. De oud-speler van Bayern München was laatst actief bij het Oostenrijkse Red Bull Salzburg. Eerder verlengde ook doelmannentrainer Andreas Köpke al zijn overeenkomst tot 2008. Voor het EK-kwalificatieduel tegen Ierland (1-0) werd met verdediger Alexander Madlung (VfL Wolfsburg) een nieuwe debutant opgeroepen door Joachim Löw.

Vincent Kompany heeft er een bekende ploegmaat bij, want Hamburg contracteerde de Argentijnse international Juan Pablo Sorín. De linksachter, die voor drie seizoenen tekende, werd voor 2,5 miljoen euro weggehaald bij het Spaanse Villarreal. Van VfB Stuttgart werd de Servische aanvaller Danijel Ljuboja (27) gehuurd.

Rafael van der Vaart (Hamburg) kreeg een nieuwe klap te verduren. De Nederlandse international zal door een spierscheur in zijn linkerdij minstens zes tot acht weken niet inzetbaar zijn.

Algemeen directeur Uli Hoeness maakte de 35-voudige Engelse international Owen Hargreaves duidelijk dat een overgang van Bayern München naar Manchester United niet aan de orde is.

De Ivoriaanse linkerverdediger Arthur Boka (23, ex-Beveren) tekende voor vier jaar bij VfB Stuttgart, dat twee miljoen euro voor hem betaalde.

Na acht seizoenen keerde de Braziliaanse international Zé Roberto (32) terug naar zijn land. De linkermiddenvelder tekende een contract bij Santos.

International Christoph Metzelder (25, Borussia Dortmund) werd geopereerd aan de knie en is zeker twee maanden niet inzetbaar.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content