Nul op zes, want verlies bij Bolton en Fulham, er zat zaterdag spanning rond Arsenal voor de derby tegen Tottenham, de eerste in het nieuwe stadion. Allereerst omdat de Gunners daar in de competitie al vier keer tot een gelijkspel werden beperkt. Bovendien moest het zonder sterspeler Thierry Henry, die last heeft van zijn nek. Volgens verscheidene tabloids zit er een haar(tje) in de boter tussen de Franse spits, die vorige zomer nog een aanbieding van Barcelona naast zich neerlegde, en manager Arsène Wenger. Henry wil spelen, zijn nekletsel vindt hij geen belemmering. Wenger constateerde een bleke prestatie tegen Fulham en vond zijn spits niet fit genoeg. Maar op de achtergrond is er nog andere wrijving : Henry haalde de FIFA-shortlist van voetballer van het jaar niet – ondanks een finale in de Champions League én op het WK, en constateert dat Arsenal ook dit jaar in eigen land niet gaat meestrijden voor de prijzen. Dat wringt. Hij wil dat Wenger in januari spelers naar de club haalt, maar de Franse manager wil van geen nieuwkomers weten.

Om de druk nog wat te verhogen, gooide oud-trainer George Graham vrijdag ook nog eens wat olie op het vuur. Hij was manager van Tottenham én van 1986 tot 1995 bij Arsenal. Daar pakte hij twee titels, vooraleer wegens gesjoemel met transfergelden uit het voetbal te verdwijnen. Graham meent dat Arsenal te jong is, te veel gelijksoortige voetballers telt en een gebrek aan leiderschap toont. Wenger looft Cesc Fabregas, Kolo Touré, Robin van Persie en Johan Djourou. Volgens Graham kunnen zij de ploeg niet dragen en maakte Wenger een fout door Ashley Cole, PatrickVieira of Sol Campbell te laten gaan. Door het verdwijnen van Edu, RobertPires en Dennis Bergkamp verdween plots te veel ervaring. De jongeren, zegt Graham, kunnen thuis de druk van het presteren voor plots een dubbel aantal toeschouwers (60.000 nu in plaats van 38.000 vroeger) niet aan en zijn te weinig krachtig om het op verplaatsing in een lange zware competitie te rooien. Vandaar hun wankele resultaten. Die las je ook al vorige zomer in de interviews met Cole, die bij Chelsea constateerde dat zijn nieuwe ploegmaats veel krachtiger zijn. Leuk vooruitzicht : komende zondag is het Chelsea-Arsenal.

Wenger schudt de kritiek van zich af. Hij zag EmmanuelAdebayor zaterdag à la Henry de wedstrijd openbreken en vervolgens Gilberto twee strafschoppen omzetten. Vandaag/woensdag moet hij op zoek naar een punt tegen FC Porto (zonder de geschorste Henry) om zich te plaatsen voor de volgende CL-ronde.

Verrassende carrièrewending voor Henrik Larsson (35). De Zweedse spits, die nu nog bij Helsingborg speelt, gaat in januari voor een paar maanden voor Manchester United voetballen. Larsson ruilde vorige zomer na twee seizoenen Barcelona voor zijn thuisland, waar hij zijn ploeg naar een vierde plaats en de beker loodste. United zit tijdelijk offensief in nood, Ole-Gunnar Solskjaer is geblesseerd en Alan Smith wordt wellicht verhuurd of verkocht. Het Zweedse seizoen begint opnieuw op 12 maart.

Bij Chelsea gonst het van de geruchten over het verdwijnen van Andriy Shevchenko (30), die zo moeizaam scoort (drie goals in dertien duels). De zomertransfer van 45 miljoen euro zou vervangen worden door David Villa van Valencia. AC Milan liet al weten niet geïnteresseerd te zijn in een terugkeer van Sheva.

Jimmy Bullard, vorige zomer voor bijna 4 miljoen euro van Wigan overgenomen door Fulham, blesseerde zich in september zwaar aan de knie. Hij werd vorige week voor de tweede keer geopereerd, in een poging zijn carriè- re te redden. Woensdag won Fulham thuis van Arsenal. Eén van de twee treffers kwam van Tomasz Radzinski (ex-Germinal Ekeren en Anderlecht).

Craig Bellamy (Liverpool) bracht vorige week vijf dagen in de rechtbank door. De spits moest terechtstaan voor een vrouwenaffaire in de gang van een nachtclub. Bellamy miste woensdag door de zaak de wedstrijd tegen Ports-mouth, maar werd op basis van te veel verwarring in de getuigenissen vrijgesproken. Zaterdag nam hij sportieve wraak door twee keer te scoren op Wigan, de eerste uit-goals van Liverpool dit seizoen.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content