Routinier Gerald Sibon trekt naar de OS in Peking.

Voor de ultieme feel goodstory van het voetbaljaar in Nederland moeten we even terugkeren naar de voorbereiding op het vorige seizoen. Een 33-jarige slungel meldde zich toen plotseling bij een wedstrijd van Oud-Heerenveen, met de vraag of hij misschien even kon meedoen, want hij zat na een weinig geslaagde passage bij het Duitse FC Nürnberg zonder club en wou zijn conditie graag op peil houden. Gerald Sibon had tussen 2002 en 2004 voor de Friese ploeg gespeeld onder toenmalig coach Foppe de Haan. In de kleedkamer werd de targetman een beetje verbaasd aangekeken door Gertjan Verbeek. Natuurlijk was hij welkom, zei de Heerenveen-trainer.

Na afloop van het oefenduel informeerde Sibon zelfs of het kon dat hij even wat zou meetrainen met de selectie van het eerste elftal. Verbeek had er geen moeite mee. Maar wat begon als een aarzelende ontmoeting tussen een schijnbaar uitgerangeerde aanvaller en zijn oude werkgever, mondde uit in een onverwacht scenario. Sibon kreeg een contract voorgeschoteld, schopte het tot basisspeler en werd zelfs topschutter van de ploeg. Hij kwam uit op zestien treffers en hielp Heerenveen aan de vijfde opeenvolgende kwalificatie voor de UEFA Cup.

Als kers op de taart werd hij door bondscoach De Haan, net als Roy Makaay, ook nog eens uitgenodigd als dispensatiespeler in de selectie van het olympische elftal, dat in China zal ontdekken wat twee opeenvolgende Europese titels waard zijn geweest. Sibon wist niet wat hem overkwam. “Ik had mijn vakantie naar Florida al een tijdje geboekt, maar diende die noodgedwongen te annuleren. Dit is een droomscenario”, verklaarde hij in de Volkskrant. Eén zaak is ondertussen duidelijk: Sibon is niet langer de dromer die hij vroeger was. De wat nonchalant ogende aanvaller ontwikkelde zich tot een leider aan wie de rest van de ploeg zich kan optrekken. Elke spits aan zijn zijde kan profiteren van zijn kopkracht en zijn vermogen om verdedigers bezig te houden.

Sibon was te licht voor Ajax en PSV, kende een mislukt avontuur bij Sheffield Wednesday, maar bevestigde vorig seizoen bij een subtopper opnieuw dat hij een fenomeen in zijn soort is. “Ik ben helemaal fit, ook al was het seizoen heel zwaar. Maar de coach weet wel wat hij aan me heeft. Dit extraatje wil ik voor geen geld ter wereld missen.”

Foppe De Haan is ervan overtuigd dat Sibon het voorbeeld is van een voetbalprof die in de herfst van zijn loopbaan, in etappes, met een karaktervolle inhaalrace vastbesloten lijkt om alle scepsis omtrent zijn spelerskwaliteiten en-gebreken te verdrijven. De meest functionele spits van de eredivisie hoopt straks in Peking ook te kunnen schitteren en een medaille te pakken.

Ondanks een eerdere afzegging wordt de Engelsman Steve McClaren (47) dan toch de nieuwe trainer van FC Twente. De voormalige bondscoach zal fungeren als technisch manager, Erik ten Hag wordt zijn assistent. Linkerverdediger Jeroen Heubach (33) verlengde zijn verbintenis bij de Tukkers tot 2010. Op doelman Sander Boschker na, staat de routinier het langst op de loonlijst.

Heerenveen en verdediger Michel Breuer (28) bereikten een akkoord voor een contractverlenging tot 2012. Met de Tsjechische jeugdinternational Milan Kopic (22) werd er een linksvoetige verdediger overgenomen van Mlada Boleslav. Hij tekende voor vier seizoenen. Timmi Johansen (21), een verdediger, wordt verhuurd aan Odense BK, dat ook een koopoptie bedong.

PSV-coach Huub Stevens wil graag Slobodan Rajkovic behouden. De Servische verdediger, die vorig seizoen werd gehuurd van Chelsea, speelde toen niet veel door een rugletsel. Stevens liet ook weten dat hij doelman Gomes wil behouden. Renato Gaucho, de zaakwaarnemer van de Braziliaan, had een gesprek met algemeen directeur Jan Reker.

Anthony Obodai, een Ghanese middenvelder die een weinig succesvolle passage kende bij Germinal Beerschot en nu onder contract ligt bij RKC, lonkt naar San José, een ploeg uit de Amerikaanse Major League.

NEC dekte zich in tegen een mogelijk vertrek van de Australische international Brett Holman, die meer dan waarschijnlijk naar AZ verhuist. Lasse Schöne (22), een Deense middenvelder van De Graafschap, tekende voor drie jaar, met een optie voor nog een seizoen. Hij was afgelopen seizoen met zeven doelpunten de beste speler van de Superboeren.

Ajax zal diep in de buidel moeten tasten om Miralem Sulejmani te kunnen losweken bij Heerenveen. De Servische aanvaller wil graag naar Amsterdam, maar is afhankelijk van zijn huidige werkgever vanwege zijn tot 2011 doorlopende overeenkomst. Donovan Slijngard (20), een linkerverdediger uit de eigen opleiding, kreeg van Danny Blind een verbintenis tot 2009.

Marc Brys (46) wordt bij FC Eindhoven de opvolger van oud-international Gerald Vanenburg. Na het afhaken van Paul Krabbe werd gekozen voor de ex-coach van Germinal Beerschot en Moeskroen, die voor twee seizoenen tekende.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content