De eigenzinnige ‘Teamchef’ Jürgen Klopp loodst revelatie Mainz 05 naar subtop.

Eigenlijk moet Jürgen Klopp (37) nu al gefeliciteerd worden met de realisatie van zijn droom. Van zodra de sportief verantwoordelijke van promovendus Mainz 05 over zijn leven begint te vertellen, dreigt het gevaar meegezogen te worden in zijn enthousiasme. “Alles wat ik momenteel doe of onderneem, daar beleef ik 24 uur per dag plezier aan. Dat is niet alleen een groot geluk, maar vooral een echt privilege”, verklaarde de eeuwige optimist onlangs in die Welt.

Jürgen Klopp is een buitenbeentje. Hij laat zich het liefst aanspreken als ‘Teamchef’, omdat hij van oordeel is dat het begrip trainer niet genoeg het geheel van zijn bevoegdheden weergeeft. Over een diploma beschikt Klopp nog steeds niet. Zijn trainingsmethoden haalt hij evenwel liever uit de psychologie, waarbij hij gebruik maakt van bijzondere motivatietechnieken om de teamgeest aan te wakkeren. Hij stelt daarbij zijn spelers en eigen technische staf danig op de proef. Zo wist afgelopen zomer niemand waar het oefenkamp plaatsvond. Uiteindelijk trok de volledige groep naar Zweden, naar een locatie zonder stroom of douche. Twee jaar later trok Klopp dan weer naar een bejaardentehuis in het Zwarte Woud, waar een kamer werd gevuld met dertien personen. De vaste thema’s die aan bod komen : problemen, oplossingen, groepsbeleving. Niemand die een dergelijk avontuur licht vergeet, zo weet Klopp. “Op een bowlingavond kan je aan zulke zaken niet werken.”

Ondertussen draait het nietige Mainz 05 probleemloos mee in de subtop. Klopp beschikt over een selectie van onbekende spelers die met het gevechtsvoetbal uit de tweede Bundesliga goede resultaten behalen. “De mensen zullen nog raar opkijken”, zo voorspelt Klopp. “We moeten ons nog wat aanpassen aan het niveau. Ik merk dat veel van mijn jongens nog niet aan hun limiet zitten. We kunnen nog veel beter.” (FV)

Dick Advocaat (57) is de nieuwe trainer van Borussia Mönchengladbach. De stugge Nederlander tekende een overeenkomst tot 2007 bij de ploeg van Nico Van Kerckhoven en Joris Van Hout. De kleine generaal zal jaarlijks twee miljoen euro opstrijken. Eugen Hach (44) is de nieuwe trainer van RW Oberhausen. Hij tekende tot 2007. Voor Duits international Andreas Görlitz (22) zit het seizoen erop. De speler van Bayern München scheurde tegen Juventus de kruisband in zijn linkerknie. Hij zal zeker zes tot acht maanden niet inzetbaar zijn. Hertha BSC kan voorlopig geen beroep doen op Arne Friedrich (25), die door een knieblessure minstens een maand de roulatie is. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Mintal (Nürnberg) 9 goals ; 2. Buckley (Arminia Bielefeld), Neuville (Mönchengladbach) 8 goals ; 4. Cacau (Stuttgart), Klose (Bremen) 7 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content