Thomas Bricmont

Op het einde van het seizoen 2004/05 was de van Union Namen overgekomen Izzet Akgül nog de rookie van Charleroi. Hij tekende toen voor negen doelpunten in 27 wedstrijden. Maar dan, in juli 2005, hield de Belgo-Turk een gebroken elleboog en zes maanden inactiviteit over aan een contact met ploegmaat Thierry Siquet op training. Toen Akgül opnieuw in de picture verscheen, waren ze op Mambour al helemaal in de ban van François Sterchele. Algemeen werd geoordeeld dat Sterchele en Akgül best samen konden renderen, maar in de praktijk lukte dat niet. Akgül sloot het seizoen af met vier treffers in 17 matchen.

Hoogten en laagten maakte Akgül ondanks zijn relatief jeugdige leeftijd – hij wordt 25 jaar op 28 januari – al eerder mee. Nadat hij de jeugdrangen van Wallonia Namen, Standard en Union Namen had doorlopen, vertrok hij op vijftienjarige leeftijd naar zijn fetisjclub : Galatasaray. Maar in Istanbul haalde hij – op één vriendschappelijke wedstrijd na – het eerste team niet, al trainde hij er wel samen met sterren als Gheorghe Hagi, Claudio Taffarel, Hakan Sükür, Belozoglu Emre en anderen.

Waarop Akgül voor één seizoen naar het Zwitserse FC Sion (11 wedstrijden in de eerste klasse) uitweek en vervolgens terugkeerde naar Turkije, namelijk bij tweedeklasser Bosnaspor. Ten slotte belandde hij weer in België om er een enkelletsel te laten verzorgen.

Eind juni is Akgül einde contract bij Charleroi. Vorige zomer verkaste hij ei zo na voor een bedrag van ongeveer 350.000 euro naar het Beitar Jeruzalem van de omstreden voorzitter Arkady Gaidamak, maar de transfer ketste af op het verzet van vader Akgül. “Zijn familie heeft Izzet wel meer afgeremd”, beweert Enver Harslan, de Belgische medewerker van FIFA-makelaar Sancakli Erkan en zijn broer, ex-international Saffet. “Onlangs ontmoette ik de coach van de Turkse min-17-jarigen en die had Akgül meegemaakt bij de jeugd van Galatasaray. Volgens die man was het Akgüls vader die hem verhinderde om in Turkije door te stoten.”

Als Izzet Akgül nog een interessant contract wil versieren, mag hij dit kampioenschap niet missen. Maar daar is hij wel mee bezig : drie wedstrijden slechts speelde hij in de heenronde en hij scoorde een keer, en dan nog op strafschop. Al kan hij een nieuwe enkelblessure en een schorsing van drie speeldagen (na een rode kaart in de invallerswedstrijd tegen Lierse) als excuus inroepen.

Voor de winterstage van Charleroi (in Turkije trouwens) dacht Akgül nog aan vertrekken en diverse Turkse clubs toonden belangstelling. Harslan : “Vooral de interesse van Denizlispor, een eersteklasser uit de rechterkolom van het klassement, was concreet. Maar toen Izzet 800.000 euro netto vroeg voor drie jaar, braken de onderhandelingen af.”

En dus heeft Akgül naar verluidt weer zijn zinnen op Charleroi gezet. Vooral omdat coach Jacky Mathijssen hem er tijdens de winterstop van overtuigde dat de beste zou spelen, einde contract of niet. Dat gelooft ook Akgüls manager Didier Frenay. “Charleroi is niet het soort club dat een speler in conditie een selectie weigert, gewoonweg omdat hij einde contract is. Als Izzet aan honderd procent van zijn mogelijkheden raakt, zal Matthijssen hem opstellen, punt uit.”

THOMAS BRICMONT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content