1 Wat is de kracht van FCV Dender en waarom werd de ploeg kampioen ?

David Destorme (27), aanvallende middenvelder:

“Vanaf de eerste speeldag staan we op kop. Het klassement liegt nooit. Die sublieme heenronde, dat kan je nooit meer evenaren. De aanpassing van de nieuwkomers verliep vlekkeloos en we groeiden. Vedetten zitten er niet in onze ploeg, we moeten het vooral hebben van ons groepsgevoel en voetballend vermogen. Zodra één speler niet honderd procent is, kunnen we niet winnen.”

Gunter Thiebaut (30), aanvaller:

“Wij waren gewoon de besten, de meest constante ploeg. Kwalitatief zijn KV Mechelen en Antwerp beter, wij zijn collectief en voetballend de sterkste ploeg. Ons spel was niet gebaseerd op kracht en gestalte, maar vooral op combinatievoetbal. Conditioneel was de onderbouw stevig. Mijn rendement ligt hoog, ook omdat de bevoorrading er was. Ik profiteerde gewoon mee van deze luxesituatie.”

David Geeroms (28), aanvoerder, linkermiddenvelder:

“Omdat wij de grootste regelmaat toonden. Wij zijn misschien niet de talentrijkste ploeg, maar compenseren dat ruimschoots met onze gedrevenheid én de ervaring van de meeste spelers in de tweede of de derde klasse. Wij teren op de Vlaamse mentaliteit : hard werken en niet klagen of zagen. En : wij brachten ook het beste voetbal van de reeks, circulatievoetbal over de grond in 4-4-2.

Steven De Petter (21), centrale verdediger:

“Omdat we, op die kleine inzinking na de winterstop na, een heel seizoen op niveau presteerden. Het resultaat van een paar jaar heel gericht werken. De zwakke plekken werden getraceerd en de nieuwkomers zorgden voor een toegevoegde waarde. Dit is het ideale moment, want we zitten met een goede mix van jong en een aantal jongens van boven de 25.”

Koen Persoons (23), verdedigende middenvelder:

“Ons overwicht was lange tijd overweldigend, we brachten heel attractief offensief voetbal. Veel doelpunten en een opperbeste sfeer. Iedereen moet een inspanning doen voor de ander. Als dat niet gebeurt, krijg je ambras met de trainer, die er echt kort op zit. Die pikt geen individualisten. Niemand is dé man bij Dender !”

2 Wat kan de club uitrichten in de eerste klasse ?

David Destorme (27), aanvallende middenvelder:

“Voor velen wordt het een stap in het onbekende. Als we deze ploeg kunnen samenhouden en in elke linie wat voor aanvulling zorgen, zullen we zeker niet misstaan op het hoogste niveau. Zolang we onze eigen identiteit maar kunnen behouden : aanvallend voetbal, altijd vooruit spelen, niet achteruit kruipen.”

Gunter Thiebaut (30), aanvaller:

“Dat moeten we afwachten. Het gaat niet te snel, de fundamenten zijn er. Het bestuur is realistisch. Het doel wordt : het behoud verzekeren met goed voetbal. En misschien af en toe eens voor een uitschieter zorgen. Opnieuw leren verliezen wordt het moeilijkste, want deze club leeft al twee seizoenen op een wolk van sportief succes.”

David Geeroms (28), aanvoerder, linkermiddenvelder:

“Bedoeling is de vaste kern van veertien, vijftien spelers te behouden. Mits een paar gerichte transfers, jongens met ervaring in eerste, moeten we ons toch vrij gemakkelijk kunnen handhaven. Na twee opeenvolgende promoties zullen we waarschijnlijk ook niet al te serieus genomen worden. Ook dat is een troef.”

Steven De Petter (21), centrale verdediger:

“Als we van onze eigen sterkte blijven uitgaan, zullen we soms met ons gezicht tegen de muur lopen maar ook mooie uitslagen behalen. De tegenstander onder druk zetten en voor diepgang zorgen op de flanken, daar staan wij voor. Wij spelen naar de middenlijn toe, laten veel ruimte in de rug van de verdediging maar wij beschikken wel over de minst gepasseerde defensie van tweede.”

Koen Persoons (23), verdedigende middenvelder:

“Dat is en blijft het grote vraagteken. Als wij ons voetbal kunnen blijven brengen, dan kunnen we aangenaam verrassen. Wij willen ons als zogenaamde kleinere ploeg zeker niet ingraven.”

3 Is er veel versterking nodig ?

David Destorme (27), aanvallende middenvelder:

“Misschien komen er drie tot vier jongens van Murcia. Die moeten toch voor een meerwaarde kunnen zorgen. In de eerste klasse heb je buitenlanders nodig. Maar de basis van alles zal toch hoofdzakelijk Vlaams blijven. Het te volgen voorbeeld is Zulte Waregem : enthousiaste Belgen die vanuit de lagere reeksen komen en zich nog willen bewijzen. We zijn razend ambitieus.”

Gunter Thiebaut (30), aanvaller:

“Sowieso in elke linie ervaring, gestalte en kracht. (lacht) We hebben nu maar een kern van zeventien spelers, in de eerste klasse mogen er achttien op het wedstrijdblad staan. Alles wordt zwaarder, we zullen meer rekening moeten houden met schorsingen en blessures.” `

David Geeroms (28), aanvoerder, linkermiddenvelder:

“Veel jongens met ervaring in de eerste klasse hebben we niet. Alleen Koen Persoons, Gunter Thiebaut en ikzelf bij Harelbeke. Dat volstaat niet. Wij hebben nood aan gasten die het klappen van de zweep kennen. Ik heb geen schrik, want ik weet dat het bestuur contacten heeft met kwaliteitsvolle voetballers. Het scenario voor eerste werd al bij de winterstop geschreven, het huiswerk is af.”

Steven De Petter (21), centrale verdediger:

“Een beetje concurrentie kan nooit kwaad, want het zorgt voor meer scherpte en alertheid. We hebben vooral nood aan jongens die al redelijk wat oorlogen in de eerste klasse meemaakten. Maar ook met onbekende spelers, vanuit de lagere reeksen, kan je veel bereiken. Dat bewijzen we al twee seizoenen.”

Koen Persoons (23), verdedigende middenvelder:

“Talent zit er genoeg. Als het eens wat slechter dreigt te gaan, hebben we nood aan iemand die de boel wakker schudt, een smeerlapke zoals Manu Karagiannis destijds. Iemand die de bal in brand steekt en de groep kwaad kan krijgen. Eerste klasse zal minstens een versnelling hoger zijn. Tegen Anderlecht ondervonden we dat we na een uur niet meer konden volgen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content