PSV-technisch directeur en trainer Guus Hiddink is klaar voor een tropenjaar.

Het zijn drukke tijden voor de 59-jarige Guus Hiddink. Als technisch directeur probeert hij al weken Salomon Kalou los te weken bij Feyenoord, iets wat vooralsnog niet lukt. Als hoofdtrainer van PSV moet hij immers het vertrek van Mark van Bommel (Barcelona), Ji Sung Park (Manchester United) en Johann Vogel (AC Milan) doen vergeten. Naast het inpassen van de nieuwkomers Timmy Simons, Mika Väyrynen en Osmar Ferreyra moet Hiddink als adviseur-bondscoach straks ook Australië voor het eerst in 32 jaar kwalificeren voor het WK.

Hiddink blijft er zelf bijzonder nuchter onder. Volgens PSV-voorzitter Rob Westerhof, die net als vorig seizoen werkt met een budget van vijftig miljoen euro, kunnen PSV en Australië van elkaar profiteren als plaatsing voor het WK door de Oceaniërs wordt afgedwongen. Zo bestaan er plannen om een kantoor van de Australische voetbalbond te openen in het PSV-stadion, terwijl er ook oefeninterlands in Eindhoven kunnen worden gespeeld.

De oud-bondscoach van Nederland en Zuid-Korea wil graag nog eens op een WK actief zijn, nadat hij zowel in 1998 als 2002 tot in de halve finales raakte. Een mooier podium is er niet voor een voetballiefhebber als Hiddink. In Sydney werd hij, als opvolger van Frank Farina (ex-Club Brugge), voorgesteld als ‘de verlosser’. Op weg naar het WK moet er in september eerst nog worden afgerekend met de Salomonseilanden, waarna in november een dubbele ontmoeting volgt met het nummer vijf van Zuid-Amerika (meer dan waarschijnlijk Colombia). Midden augustus belegt hij daarom een trainingskamp in Hoenderloo, terwijl PSV dan even onder leiding zal staan van de trouwe assistenten Fred Rutten en René Eijkelkamp.

In oktober hoopt Hiddink met PSV aan de kop van de eredivisie te staan en een ronde verder te zijn in de Champions League. Volgens Hiddink moet Australië lessen trekken uit zijn laatste mislukte WK-poging. Vier jaar geleden delfden de Aussies het onderspit in een dubbele ontmoeting tegen Uruguay. In Montevideo werden ze, vanaf het moment dat ze voet op Zuid-Amerikaanse bodem hadden gezet, dwars gezeten. Na de 1-0-thuisoverwinning gingen ze met 3-0 ten onder. “Ze waren compleet geïntimideerd”, stelt Hiddink vast. “Hun bagage was plots weg, de spelers werden bestookt bij het hotel. Dat moeten we straks voorkomen.”

De drie doelstellingen van Hiddink zijn dus duidelijk : Kalou halen, kampioen worden met PSV en zich plaatsen voor het WK in Duitsland. Het wordt voor ‘de man met drie petten’ een belastend seizoen. (FV)

Ajax veroverde vrij verrassend de Johan Cruijffschaal. PSV werd in de Amsterdam ArenA met 2-1 verslagen. De doelpunten kwamen van Wilfred Bouma (PSV), NourdinBoukhari en Ryan Babel. Door een schouderblessure zal de onfortuinlijke Ajax-doelman Maarten Stekelenburg overigens twee tot drie maanden niet inzetbaar zijn. Sparta ontbond per direct het contract van middenvelder Menno Willems (28). Met Yuri Rose (26) van Heerenveen werd de selectie alsnog aangevuld met een aanvaller. Hij kreeg een driejarig contract. AZ moet het minstens vijf weken stellen zonder international Ron Vlaar, die een pees scheurde in zijn bovenbeen. Ondertussen werd bij Go Ahead Eagles middenvelder Demy de Zeeuw (22) voor vier seizoenen weggehaald. Sander Boschker (FC Twente) liep een scheurtje op in zijn schouderblad. Het herstel van de doelman zal twee maanden in beslag nemen. Remko Pasveer vervangt hem. RKC vond met Henry van der Vegt (33) een opvolger voor directeur Marcel Brands, die per 1 september overstapt naar AZ, waar hij technisch directeur wordt. (FV)

F.V.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content