Gutiérrez kan voor derde keer Eneco Tour winnen.

Met een korte proloog van 4,4 kilometer in Rotterdam startte gisteren de enige meerdaagse Pro Tourwedstrijd die België (in casu samen met Nederland) rijk is. De Eneco Tour, ontstaan als opvolger van de Ronde van Nederland en voor het eerst verreden in 2005, zal die status overigens al zeker behouden tot 2012.

De huidige editie telt naast de proloog vijf ritten in lijn en een korte afsluitende tijdrit, volgende week dinsdag, in Amersfoort. Tussendoor zal de door het sportmarketingbedrijf Golazo georganiseerde wedstrijd vooral ons land aandoen, met eerst drie vlakke ritten en zaterdag de ‘Ardennenetappe’ naar Libramont. De favorieten voor de eindzege zullen zich dan moeten tonen, net als de dag nadien wanneer de renners zich voor een deel op de wegen van de Amstel Gold Race begeven met onder meer de Eyserbosweg en de Cauberg als hindernissen.

Een van de kanshebbers is zonder twijfel José Iván Gutiérrez. De 30-jarige Spanjaard van Caisse d’Epargne schreef immers de afgelopen twee edities van de Eneco Tour op zijn naam. Die overwinning dankte hij telkens aan zijn uitstekende tijdritcapaciteiten. In 2007 bleef hij in de proloog op een teleurstellende 45e plaats steken, maar hij werd wel tweede in de laatste tijdrit over ruim 29 kilometer. Vorig jaar won Gutiérrez de proloog en werd hij, ondanks het feit dat hij in de laatste kilometer zijn zadel verloor, opnieuw tweede in de slottijdrit. De ex-wereldkampioen tijdrijden bij de beloften (1999) en zilverenmedaillewinnaar op het WK tijdrijden bij de profs (2005) verklaarde na zijn tweede opeenvolgende zege dan ook terecht dat de Eneco Tour op zijn lijf geschreven is.

Concurrentie mag Gutiérrez op papier in de eerste plaats verwachten van Bradley Wiggins en Andreas Klöden. Grote namen van wie het wel af te wachten valt hoe ze fysiek en vooral mentaal gerecupereerd zijn na hun uitstekende Tour, waarin ze respectievelijk vierde en zesde werden. Andere blikvangers op de deelnemerslijst zijn het Team Columbia- Highroadduo Tony MartinMichael Rogers, maar ook Sylvain Chavanel (Quick-Step).

Zonder Sébastien Rosseler, tweede in de eindstand vorig jaar, en Jurgen Roelandts, winnaar van het puntenklassement twaalf maanden geleden, is het vanuit Belgisch oogpunt uitkijken naar wat Jurgen Van den Broeck nog vermag na zijn knappe Tour, naar diens Silence-Lottoploegmaat Greg Van Avermaet en uiteraard Tom Boonen.

Rittenschema Eneco Tour 2009

18/08 Rotterdam-Rotterdam 4,4 km

19/08 Aalter-Ardooie 185,4 km

20/08 Ardooie-Brussel 178,1 km

21/08 Niel-Hasselt 158,3 km

22/08 Hasselt-Libramont 221,2 km

23/08 Roermond-Sittard/Geleen 204,3 km

24/08 Genk-Roermond 163,3 km

25/08 Amersfoort-Amersfoort 13,1 km

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content