De uitlatingen die Jean-Jacques Eydelie, ex-Marseille, deed in L’Equipe Magazine zinderen nog na. De oud-middenvelder, die nu in een flatje in de Charentes Maritimes van een uitkering leeft, beschuldigt Marseille en toenmalig voorzitter Bernard Tapie ervan dat bedrog in het begin van de jaren negentig gewoon deel uitmaakte van de huiscultuur.

“Bedriegen was voor de clubleiding een tweede natuur”, verklaarde Eydelie. “Gedurende jaren kwamen bezoekers in Marseille voetballen met spelers die in de slag zaten, zodat OM gemakkelijke zeges haalde. Soms werden ook smerige praktijken uitgehaald, zoals tegen CSKA Moskou in de Champions League. Onze clubleiding had de waterflessen onderschept. Terwijl wij er stonden op toe te kijken, spoten ze grijnzend met een dunne naald een of ander vies goedje dwars door het deksel. De Russen waren niet in staat om te voetballen, want ze moesten echt om de haverklap naar het toilet, nadat ze van dat vergiftigd water hadden gedronken. Voor ons was dat allemaal heel bizar. Het was alsof Tapie helemaal geen vertrouwen in ons had. Maar we konden eigenlijk niet anders dan aan die cultuur meedoen.” Eydelie rakelt ook nog een dopingverhaal op. “Vóór de CL-finale in München tegen AC Milan moesten we allemaal op een rij gaan staan om een injectie in de bil te krijgen. Rudi Völler is de enige die weigerde. Hij schold iedereen verrot in het Duits, zodat we niet begrepen wat hij precies zei.”

Sommige oud-ploegmaats reageerden al furieus. “In alle clubs krijg je via een injectie producten om te recupereren of vitaminepreparaten. Dat heeft niets met doping te maken”, legde Marcel Desailly uit. Ook Bernard Tapie schreeuwde zijn onschuld uit. “Als bedriegen de gangbare praktijk was geweest, dan hadden we ook de finale van 1991 op die manier naar onze hand gezet. Het is niet moeilijker om Rode Ster om te kopen dan Valenciennes.” De UEFA besliste ondertussen om geen oude koeien uit de gracht te halen en geen onderzoek te openen naar de manier waarop de finale van 1993 is verlopen.

Arsène Wenger reageerde op de volgende manier op de uitlatingen van Jean-Jacques Eydelie. “Ik wist dat. Veel mensen waren daarvan op de hoogte. Het gaat om de ergste periode uit de geschiedenis van het Franse voetbal. Het was ten prooi aan een kanker die werd veroorzaakt door de methodes van Tapie bij Marseille en door zijn grote invloed op de rest van het Franse voetbal.” Op het ogenblik van de feiten was Wenger trainer bij Monaco. “Ik probeerde toen ook om waarschuwingen de wereld in te sturen. Ik zei dat we moesten opletten. Maar ik kon niets bewijzen. Alle ingewijden wisten dat er doping en corruptie in het spel was. Het was bijzonder moeilijk om te leven met de gedachte dat de dobbelstenen vervalst waren.”

Patrick Müller verruilt FC Basel voor Lyon. De Zwitserse verdediger speelde er al tussen 2000 en 2004.

Grafite (27), een Braziliaanse spits van Sao Paulo tekende een contract bij Le Mans, dat drie miljoen euro veil had.

Bordeaux haalde de Portugese verdediger Beto (27) weg bij Sporting Portugal. Hij tekende een contract voor tweeënhalf jaar.

Jonathan Lacourt(19), een verdedigende middenvelder, tekende zijn eerste profcontract bij Lens.

Frédéric Piquionne (Saint-Etienne) had een ontmoeting met de supporter aan wie hij een klap verkocht. Zijn club strafte hem wel door 3,3 procent van zijn loon in te houden.

VOLGENDE SPEELDAG

4/02 Lens – Strasbourg, PSG – Saint-Etienne, Toulouse – Nantes, Metz – Nancy, Rennes – Monaco, Troyes – Marseille, Nice – Lille, Sochaux – Le Mans, AC Ajaccio – Auxerre, Lyon – Bordeaux

TOPSCHUTTERS

1 Pauleta (PSG) 14 goals; 2. Wiltord (Lyon) 8 goals; 3. Cousin (Lens), Luyindula (Auxerre) 8 goals; 5. Pieroni (Auxerre) 7 goals.

SVV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content