Sinds het in 2002 promoveerde naar de Ligue 1 is AC Ajaccio er altijd in geslaagd om op de valreep de degradatie te ontlopen. Ook vorig seizoen slaagde RollandCourbis, de coach die in oktober 2004 naar de club terugkeerde als opvolger van OlivierPantaloni, erin om de club op het nippertje te redden. Dit seizoen heeft Courbis echter een heus mirakel nodig. Na een nochtans sterke start met twee zeges en vier gelijke spelen lijkt de Corsicaanse ploeg nu voorgoed in de kelderverdieping van de Franse eerste klasse te resideren. De laatste zege was een 1-0 overwinning tegen Nice op de zesde speeldag. Als voorlaatste in de stand heeft Ajaccio slechts dertien puntjes bijeengesprokkeld en amper tien keer gescoord. De 2-0 nederlaag van vorige woensdag tegen Rijsel was het achtste opeenvolgende verlies op verplaatsing (na Auxerre 2-0, Bordeaux 1-0, Lyon 3-2, Monaco 3-0, Metz 2-0, Toulouse 3-0 en Nice 1-0). De enige zege buitenshuis werd behaald op de derde speeldag : 0-2 op het veld van Nantes.

“Bij elke uitwedstrijd zie ik hetzelfde”, zegt Courbis, “alleen de kleur van de truitjes van de tegenstanders verandert. We missen kansen en we slikken vermijdbare tegengoals terwijl de tegenstrevers veel realistischer spelen. Op 52-jarige leeftijd loop ik het gevaar om voor het eerst in mijn leven jaloers te worden. Met wat geluk hadden we uit Villeneuve-d’Ascq wel een puntje kunnen meegraaien, maar veel zou dat aan onze situatie niet veranderen. Ik heb trouwens nog meer spijt van de heenmatch tegen de Noord-Fransen, want toen kwamen we drie keer op voorsprong en lieten we hen iedere keer weer gelijk maken.

“Zolang we mathematisch niet veroordeeld zijn, moeten we echter blijven hopen. Misschien wordt het wedstrijdprogramma wel onze reddingsboei, want we spelen nog tien keer thuis tegen acht keer op verplaatsing. Mocht het toch lukken om ons te handhaven, dan zal ik gelukkiger zijn dan indien ik in 1999 kampioen was geworden met Olympique Marseille.”

José Anigo, sportief manager bij Olympique Marseille, gaf vorige week te kennen dat Andres Mendoza terug moet naar Shaktar Donetsk, de ploeg uit Oekraïne die hem afgelopen zomer uitleende. Franck Ribéry zal normaal gezien zijn lopende contract openbreken en bijtekenen tot in 2009. Lilian Laslandes, die nu nog voor Bordeaux speelt, kan in de nadagen van zijn carrière op de belangstelling van Marseille rekenen.

Egutu Oliseh, momenteel nog onder contract bij La Louvière, staat in de belangstelling van Sedan.

Didier Zokora zal mogelijk de overstap maken van Saint-Etienne naar Arsenal.

Bernard Genghini zet een punt achter zijn activiteiten als sportief directeur van Sochaux en gaat nu de scoutingcel van de club reorganiseren.

Luigi Pieroni verving op het einde van de wedstrijd tegen Monaco Peguy Luyindula. Hij speelde slechts vier minuten en kon niet scoren.

Sylvain Wiltord maakte voor Lyon drie goals tegen Straatsburg.

Franse beker, 32ste finales. Eersteklasser Toulouse werd uitgeschakeld door Lyon-La-Duchère (CFA, te vergelijken met derde klasse) terwijl eersteklasser Troyes verloor van Calais (CFA). Nice moest het onderspit delven tegen tweedeklasser Brest.

Lyon toont belangstelling voor Niko Kranjcar, een Kroatische international van Hajduk Split, wiens vader momenteel bondscoach is van Kroatië.

Patrice Evra, de talentvolle linksback van Monaco, moet een dezer dagen normaal een contract tekenen bij Manchester United.

Volgende speeldag

11/01 Metz – Saint-Etienne, Toulouse – PSG, Sochaux – Nice, AC Ajaccio – Nantes, Lens – Nancy, Lyon – Marseille, Troyes – Lille, Rennes – Le Mans, Bordeaux – Auxerre, Monaco – Strasbourg

Topschutters.

1. Pauleta (PSG) 13 goals ; 2. Cousin (Lens), Wiltord (Lyon) 8 goals ; 4. Pieroni (Auxerre), Luyindula (Auxerre) 7 goals

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content