De Franse nationale ploeg start zijn kwalificatiecampagne uiterst moeizaam.

Vorige week maakten we in deze rubriek al gewag van de onheilspellende onweerswolken die zich boven het hoofd van bondscoach Raymond Domenech samenhoopten. En het weerbericht wordt er voor hem niet rooskleuriger op na de trip naar de Faeröer. De fiere haantjes haalden het daar slechts met veel moeite en bibberden zelfs na de uitsluiting van Patrick Vieira. Op 9 oktober ontvangen de Fransen Ierland in het eigen Stade de France, de wedstrijd belooft nu al een beslissende rol te gaan spelen. Ook geen makkelijke wedstrijd om voor te bereiden. Claude Makelele gaf al te kennen dat hij liever kapt met de nationale ploeg en iedereen kan vaststellen dat Thierry Henry al tien wedstrijden droog staat.

Daarnaast leeft er nog de affaire rond Robert Pires. Die begreep niet waarom de Franse coach er, althans volgens insiders, aan dacht om hem al na tien minuten te vervangen in de vriendschappelijke partij tegen Bosnië. “Ik had die selectie moeten weigeren”, verklaart Pires nu. “Ik keerde net terug uit blessure, ik had slechts één helft in de benen, met Arsenal tegen Ajax. Maar het leek me belangrijk bij de groep te zijn, om de jeugd te helpen. Ik ben daarom gechoqueerd dat men mij verdenkt van sabotage. Er is geen sprake van dat ik mijn loopbaan bij de nationale ploeg afbreek. En mijn zwakte is dat ik weiger te geloven dat men ons naar de uitgang wil wijzen. De theorie dat de Arsenal-internationals aan de basis liggen van een boycot tegen de coach is idioot. Dit gezegd zijnde, stel ik mij wel enkele vragen bij ons spelsysteem tegen de Faeröer. Ik wil geen polemiek starten, ik wil gewoon mijn mening zeggen. Mijn eerste bekommernis is om de Franse nationale ploeg vooruit te helpen, niet om mijn eigen persoontje te gerieven.”

Het geeft aan dat de hemel steeds grauwer wordt boven het Stade de France. De Franse pers toont zich erg bezorgd over het spelniveau en twijfelt nu al openlijk aan een deelname aan het WK 2006 in Duitsland. (PB)

Claude Simonet stapt in februari 2005 op als voorzitter van de Franse voetbalfederatie. Zijn beslissing heeft in grote mate te maken met de slepende ziekte van zijn echtgenote. Juan Sorin verlaat PSG en keert terug naar zijn vroegere ploegmaats uit Cruzeiro de Belo Horizonte. Johan Radet, rechtermiddenvelder bij Auxerre, zal zes maanden van de terreinen blijven nadat hij de ligamenten van zijn linkerknie scheurde. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Frei (Rennes), Pagis (Strasbourg) 4 goals ; Chamakh (Bordeaux), Tum (Metz), Pauleta (PSG), 3 goals.

PB

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content