‘Nu is het even afkicken’

De Europese campagne van Roeselare zit erop. In de play-offs met zes had het Italiaanse Macerata na de 3-0 in de heenwedstrijd vorige week op Schiervelde genoeg aan een set om door te stoten naar de Final Four. Het pakte die onmiddellijk.

Toch oogt de balans voor de landskampioen positief na een schitterende groepsfase, waarin de West-Vlamingen negen van hun tien wedstrijden wonnen, en de overwinningen tegen Belgorod in de vorige ronde. “Nu, achteraf, ben ik een tevreden man”, klinkt het bij trainer Dominique Baeyens. “Maar ik moet toegeven dat ik na vorige woensdag wel wat gefrustreerd was. Omdat ik vond dat we niet echt op onze waarde geklopt waren door de Italianen. Al is dat misschien slecht uitgedrukt. Ik bedoel dat we – vooral tijdens de match in Macerata – gekregen kansen niet benut hebben. Je moet die positie van underdog niet blijven aanhouden. Als je een dergelijke reeks neerzet, moet je eigenlijk ook naar die Final Four. Voor mij was het duidelijk dat we in Macerata niet echt super waren. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de kwaliteit van de ploeg aan de andere kant van het net, hun uitgekookt zijn. Dikwijls speel je maar zo goed als de tegenstander toelaat.

Wat blijft je vooral bij van jullie campagne ?

Dominique Baeyens : “Dat we hierdoor naar een heel hoog niveau gegroeid zijn. Het is algemeen geweten dat we in december problemen ondervonden, voornamelijk door de blessures van Nico Freriks en Iván Contreras. Het is bijvoorbeeld via de wedstrijden in Wenen en Sofia dat we progressie boekten. We moesten in enkele matchen heel diep gaan.

“Zowel op het sportieve als op het mentale vlak speelden die confrontaties een heel belangrijke rol. Daaraan zie je hoe belangrijk de Champions League is voor een club als Roeselare. Los van het financiële aspect, de sponsoring, het publiek enzovoort. Puur sportief gezien is het bijna levensnoodzakelijk. Je moet op de toppen van je tenen spelen, telkens heel diep gaan. Je voelt gewoon dat je daar als groep veel beter van wordt.

“Anderzijds is het nu ook even afkicken, hoor. Niet te onderschatten. Na vorige woensdag besefte ik maar al te goed dat het niet evident was om ons te heroriënteren. Je komt uit een Europese campagne met veel enthousiasme, unieke wedstrijden, soms een afgeladen vol Schiervelde, zoals thuis tegen Macerata. En dan moet je naar Halen. Zoiets vergt aanpassing. Je voelt dat zoiets sporen nalaat, op training en in de wedstrijd. Maar goed, op langere termijn is een dergelijke campagne uiteraard een heel goede zaak.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content