DE TRAINER HUGO BROOS

We kenden een zeer moeilijk begin, met de Europese uitschakeling als dieptepunt. De reden was de onbeschikbaarheid van meerdere spelers, titularissen ook. Op een bepaald moment waren dat er zelfs tien. Toen heeft men ons een beetje te erg ver- en beoordeeld, zonder rekening te houden met de problemen waarmee we kampten. We zijn naarmate de geblesseerden, zoals Orlando Engelaar, terugkwamen beter gaan presteren, waardoor we nu staan waar we verwacht worden en met zeer goed aanvallend voetbal. Gert Claessens is zeer snel uitgevallen en dat was toch wel een belangrijk element achterin : die coaching misten we wat en je zag dat we op bepaalde momenten te gemakkelijk doelpunten tegen kregen. Eigenlijk hebben we moeten spelen met een verdediging die zonder Van- dooren, Claessens en Cornelis helemaal niet was wat je een typeverdediging zou kunnen noemen. De jongeren, met als uitschieter Defour, die presteerde als een titularis, hebben iets vroeger dan verwacht – bedoeling was na Nieuwjaar – kansen gekregen. Maar zij hebben zeker en vast niet ontgoocheld. Integendeel.

“Dat we in die mindere periode scherpte misten, is een normale evaluatie om een ploeg die sukkelt een gebrek aan agressiviteit of mentaliteit te verwijten, maar we speelden gewoon slecht. Elke week ervaren dat er wéér een weg valt, dat is mentaal heel moeilijk. Als het resultaat of het goed voetbal ondertussen blijven, is dat iets anders, maar als beiden wegblijven, krijg je het moeilijk, zeker als het elftal gedragen wordt door de schouders van onervaren jongeren. De wedstrijd tegen Litex was daar een sprekend voorbeeld van. We kregen door de omstandigheden niet de mogelijkheid te doen wat we wilden : dominant spelen. Ondertussen hebben we daar in de eerste helft tegen Club Brugge gelijk in gekregen.

“Koen Daerden en Gert Claessens zullen normaal gezien klaar zijn half februari en dat kan op het beslissende moment zijn, want competities worden meestal beslist in februari, maart. Als je ziet hoe we er nu voor staan, zie ik met vertrouwen de tweede ronde tegemoet.” l

TOP STEVEN DEFOUR

Dé Genkse ontdekking van de heenronde : wendbaarheid, vista, loopvermogen, trap- en dribbeltechniek. Was op het Europese dieptepunt degene die, als jongere nota bene, mee het voortouw nam. Kan vanuit het middenveld of als tweede spits ook een doelpunt maken, maar moet zijn inspanningen nog beter leren doseren.

FLOP SUNDAY OLISEH

Gedroomde speler voor het Vandereycken-concept maar verkeerd gecast in het Broos-systeem. Toonde daarin te weinig duelkracht en loopvermogen en bleef te dicht bij de verdediging voetballen. Wierp zich ondanks zijn grote ervaring ook te weinig op als een leider. Wel balvast met een precieze lange pass.

statistiEKEN

GEBRUIKTE SPELERS : Beslija (14), Chatelle (3), Claessens (1), Cornelis (6), Daerden (8), Defour (11), Engelaar (12), Haroun (10), Matoukou (10), Mikulic (17), Moons (18), Ogunjimi (2), Oliseh (15), Peeters (13), Priske (3), Remacle (4), Sigurdsson (16), Soetaers (16), Soley (12), Stojanovic (13), Van Goethem (6), Vandenbergh (16), Vandooren (8), Wamfor (11).

DOELPUNTENMAKERS : Beslija (2), Chatelle (1), Cornelis (1), Defour (1), Engelaar (2), Mikulic (2), Peeters (6), Sigurdsson (1), Soetaers (3), Soley (1), Stojanovic (3), Vandenbergh (7), Vandooren (1).

GELE KAARTEN : 27

RODE KAARTEN : 3

STRAFSCHOPPEN : 6 voor (3), 1 tegen (0).

HOEKSCHOPPEN : 109 voor, 81 tegen.

OVERTREDINGEN : 274 begaan, 270 tegen.

RAOUL DE GROOTE

‘ALS JE ZIET HOE WE ER NU VOOR STAAN, ZIE IK MET VERTROUWEN DE TWEEDE RONDE TEGEMOET.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content