Speurders van de gerechtelijke politie hebben vorige week woensdag een huiszoeking verricht bij Daniel Camus. Op hetzelfde moment kreeg ook zijn ex-vrouw, een mannequin, onderzoekers over de vloer. Zij zou maandag (eergisteren), bij haar terugkeer van het filmfestival in Cannes, normaal opnieuw ondervraagd worden. Camus, voetballer af sinds KV Mechelen in februari zijn contract verbrak, verruilde halverwege het seizoen 2004/05 La Louvière voor tweedeklasser Ronse. Dat stond derde en droomde van promotie toen het met Zheyun Ye in zee ging. Plots leed de ploeg opvallend zware nederlagen en na het seizoen vertrokken twee spelers met de gokchinees en Olivier Suray naar het Finse AC Allianssi.

Ook Camus zou daar begin juni 2005, in de week voor de beruchte 8-0-nederlaag van Allianssi tegen Haka, twee dagen zijn geweest. En er zou druk telefoonverkeer tussen hem en Ye hebben bestaan. Althans, zo staat het in een anonieme e-mail die een tijd geleden opdook. De e-mail bleek afkomstig te zijn van Camus’ ex-vrouw, met wie de ex-speler in een zware echtscheiding is verwikkeld. “Zij probeert mij kapot te krijgen en heeft alles verzonnen”, luidt zijn versie. “Ik ben nooit in Finland geweest. Dat van die telefoongesprekken is wel waar. Ye moest mij nog 10.000 euro : daar heb ik hem ik-weet-niet-hoeveel-keer voor gebeld. Om die reden ben ik maanden geleden al een rechtszaak begonnen tegen Ronse en Ye.”

Volgens Camus verdenkt de politie hem niet van wedstrijdmanipulatie. “Ze hebben vastgesteld dat er niet abnormaal is gegokt op de wedstrijden van Ronse. Dus wilden ze van mij weten waarom Ye daar eigenlijk was en hoe hij te werk ging. Waarom van mij ? Omdat ik zijn eerste aanspreekpunt was en ik hem ook een keer of vijf, zes in Brusselse nachtclubs heb ontmoet, telkens met mooie meisjes en champagne in de hand. De politie wilde kopieën van al mijn contracten. Ik was een van de weinige spelers in Ronse die alles op papier had laten zetten. Ye was ons voorgesteld als de nieuwe sterke man, maar omdat ik geen vertrouwen had in die man, wilde ik absoluut dat mijn contract was gedekt met een waarborg. Ye heeft voor die borg getekend, dat heeft de politie allemaal gecheckt.”

Camus zegt zelf alle belang te hebben gehad bij een promotie naar de eerste klasse. “In mijn contract stond een clausule voor als we naar eerste gingen. Ik zou dan twee keer zoveel gaan verdienen als de beste speler van Anderlecht. Dat is wat de politie ook zo vreemd vindt : dat er tot nu toe is gepraat over 5.000 of 10.000 euro per wedstrijd, maar dat in mijn contract cijfers stonden van een absolute topspeler in België.”

JH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content