Nino werd topscorer in tweede klasse.

Op zijn 29e werd JuanFranciscoMartínez – beter bekend onder zijn voetbalnaam Nino – de (nog actieve) speler die het vaakst scoorde in de Segunda División: 134 goals sinds het begin van zijn professionele carrière. Ook afgelopen seizoen was hij met 28 doelpunten erg doeltreffend. Het leverde hem een gedeelde titel van Pichichi op in de Spaanse tweede klasse, want ook de Braziliaan Ewerthon (28, ex-Borussia Dortmund) van het eveneens gepromoveerde Real Zaragoza scoorde 28 keer.

De slechts 1 meter 69 grote Nuno werd in Almería geboren. Hij probeerde het eerst bij de jeugd van Real Madrid. Op zijn vijftiende kreeg hij echter heimwee in de grootstad. Een verhuis naar Elche, waar hij in het seizoen 1997/98 een jaar meedraaide in het B-team in derde klasse, bracht hem dichter bij zijn familie. Daarna speelde hij met het eerste team van die club acht seizoenen in tweede klasse. In 2006 verhuisde hij naar Levante. Met die ploeg speelde Nino zijn enige seizoen in de Liga (balans: 19 wedstrijden, 1 doelpunt). Sinds het seizoen 2007/08 voetbalt de pocketaanvaller voor CD Tenerife. “Ik heb mij altijd aangetrokken gevoeld tot de goal van de tegenstander”, vertelt hij. “Als we als kind teams vormden, koos men mij altijd als eerste.”

Dat hij altijd vlot wist te scoren in de Segunda División, maar in zijn enige seizoen op het hoogste niveau mislukte, wijt hij voornamelijk aan pech. “Levante was volgens mij een goede keuze, want in zo’n ploeg uit de middenmoot had ik normaal mijn kans moeten krijgen. Na een blessure had de technische staf echter geen vertrouwen meer in mij. Dat kreeg ik wel van trainer JoséLuisOltra bij tweedeklasser CD Tenerife. Sterker nog, hij beschouwde me als het koninginnenstuk van zijn nieuwe project. Ik was dit seizoen heel goed omringd. De promotie is echter vooral een collectief succes. We probeerden zo goed mogelijk te voetballen, maar we werkten als ploeg allemaal voor elkaar. We zijn ook nooit naast onze schoenen beginnen te lopen. Voetballen in tweede klasse is trouwens niet te onderschatten, want je krijgt geen meter ruimte en de duels zijn spijkerhard. Onze coach had een belangrijke rol, net als de 20.000 fans die ons telkens aanmoedigden in het Heliodoro Rodríguezstadion”, oppert Nino.

Hij besluit met een boodschap aan het bestuur. “Voor volgend seizoen zal het erop aankomen de basis van het team van dit jaar te behouden en versterking te zoeken. We moeten ons spiegelen aan het voorbeeld van Málaga, dat afgelopen seizoen in zijn eerste seizoen op het hoogste niveau tot de laatste speeldag meestreed voor een ticket in de Europa League.”

Karim Benzema, de 21-jarige spits van Lyon die in 2007 en 2008 topscorer werd in de Franse eerste klasse, is de vierde fameuze aankoop waar Real Madrid na Kaká, Cristiano Ronaldo en Raúl Albiol mee uitpakt. Maar wellicht is de koopwoede nog niet ten einde. De Koninklijke onderhandelt nog met Liverpool over een overstap van Alvaro Arbeloa en Xabi Alonso. Ondertussen wil Real in eerste instantie ook de overgang afronden van David Silva, de linkerflankspeler van Valencia.

David Villa (27), die ook gegeerd was door Real, zou nu mogelijk verkassen naar Barcelona. De spits voerde een gesprek met sportief directeur Txiki Beguiristain. Barça wil voor Villa 40 miljoen euro betalen, plus de Braziliaanse aanvaller Keirisson (die de Catalanen willen weghalen bij Palmeiras) én verdediger Martin Cáceres.

Samuel Eto’o (28) zal vermoedelijk toch bij Barcelona blijven. Het stratosferische bod dat Manchester City op hem zou hebben uitgebracht, bestond volgens zijn makelaar enkel in de fantasie van de journalisten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

José Luis Caminero, de oud-speler van Atlético Madrid die ook 21 keer voor de Spaanse nationale ploeg speelde en erbij was op het WK in 1994, werd in het kader van een onderzoek naar drughandel aangehouden. De technisch directeur van Valladolid werd nadien op borgtocht weer vrijgelaten.

Didier Zokora (28, ex-RC Genk) blijft een belangrijk doelwit voor FC Sevilla. Tottenham weigert echter de Ivoriaan te laten gaan. Sportief directeur Monchi gaat ook op zoek naar andere versterking, daarbij goed wetend dat AC Milan ondertussen een bod van 15 miljoen euro uitbracht op Luís Fabiano, de 28-jarige spits van Sevilla die met Brazilië de Confederations Cup won en topscorer werd met vijf goals.

Daniel Güiza (28), de Spaanse international van Fenerbahçe, zou bereid zijn om te tekenen voor Atlético Madrid. De spits heeft er niks op tegen om er minder te verdienen dan in Turkije.

De crisis spaart ook het Spaanse voetbal niet: op 1 juli zaten exact 47 profvoetballers uit de Primera División zonder werk.

Kaká (27) krijgt bij Real Madrid het nummer 8. Vorige dinsdag woonden ruim 50.000 mensen zijn voorstelling bij.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content