Onverwacht breide uw ploeg Waasland-Beveren nog een mooi einde aan een slecht 2013. Bent u opgelucht?

Dirk Poppe: “Het bewijst nog maar eens hoe snel alles in het voetbal kan gaan. Vorige week donderdag zaten we om kwart over vier nog in de hel en na de winst op Club Brugge om kwart over tien opnieuw in het vagevuur. Euforisch moeten we niet doen, we zijn ondanks een zeven op negen in december nog niet gered. Die laatste winst geeft op alle fronten wel een enorme boost. Het was een moeilijk jaar, 2013, dat geef ik toe. Een jaar waarin we hebben geleden en dat lijden op de koop toe nog eens in het belachelijke werd getrokken. Ik heb er veel van geleerd. Ook van de media. Ik dacht dat we in dit land met beroepsjournalisten te maken hadden en dat die alle kanten van een zaak zouden belichten. Maar zeker in de periode van de trainerswissel bleek dat iemand met wat naam en faam ietsje meer was. Meer dan een parttime elektromecanicien. Want zo belachelijk werd het gemaakt: dat Glen De Boeck werd opgevolgd door Danny De Maesschalck, een deeltijdse elektromecanicien.” (zucht)

Was het achteraf bekeken verstandig om op reis te verblijven in accommodaties die door een spelersmakelaar ter beschikking werden gesteld?

(zucht luidop) “Nog zoiets. Mijn vrouw zit hier naast me en schiet in een lach. Dat heeft hier thuis haast tot een echtscheiding geleid, ze vroeg waar ik dan wel was geweest. Ik heb de afgelopen twee jaar geen nacht elders doorgebracht zonder mijn vrouw en zij weet van niets. Crimineel noem ik dat, het verspreiden van zo’n verhaal. Ik sta bekend als een keiharde onderhandelaar, die er voor de club alles probeert uit te halen. Ik ben met geen enkele spelersmakelaar bevriend. Dat wij achttien transfers deden, zette in de media ook al aan tot lachen met ons, maar mensen kennen het verhaal niet. De kern waarmee we ons vorig jaar wisten te redden, was op. Het bewijs waren de play-offs, waarin we nog nauwelijks punten haalden. Er moest gewoon worden vernieuwd. Dat het dan ging om buitenlanders had met budgettaire redenen te maken. Buitenlanders zijn de helft goedkoper dan Belgen. Bob Peeters zegt nu ook: we moeten jonge Belgen zoeken. Ik kan hem volgen, maar de goeie liggen vast. Colin Coosemans hebben wij ook moeten aankopen. Niet vergeten, wij zijn een jonge club. Ik wilde graag Jordan Remacle houden, en Stijn De Smet had zelfs zijn woord gegeven. Maar dan is er nog altijd de transferprijs.”

Gaat u wintertransfers doen?

“Ik ben geen voorstander. Ik zeg hier vaak: na vijf maanden is het tijd dat de aanpassing voorbij is. Dan lachen ze met mij en hoor ik: ‘Ge kent er niks van, Poppe, dat duurt zijn tijd.’ Wat moet je dan met wintertransfers, die na twee, drie weken moeten renderen? Anderzijds: de voorbije twee jaar zijn we er goed mee geweest. Cavens en Radzinski hebben ons van tweede naar eerste gebracht. En vorig seizoen hadden we het geluk dat Michel Louwagie absoluut Lepoint terug wilde. Zo konden we De Smet en Remacle krijgen. Met welke wapens moet ik nu de baan op? We zullen uitkijken. Barak Badash wil zeer graag terugkeren, maar ons probleem ligt op het middenveld, in de omschakeling. Volk genoeg om af te werken in de zestien, maar je moet er wel geraken.”

Was het achteraf bekeken verstandig om Bas Sibum een forse boete te geven voor zijn uitsluiting tegen Lokeren? Spelers moeten aan één zeel trekken in de strijd om het behoud, niet hun boete intern aanvechten.

(bitter) “Ik heb dat genoteerd. Ik zou die boete – die moest worden geschonken aan een goed doel, niet aan de club – direct hebben betaald, uit schuldgevoel, omdat ik mijn werkgever drie weken niet ten dienste kon zijn. Maar blijkbaar denkt niet iedereen op die manier.”

U moet ook op zoek naar een nieuwe voorzitter.

“Klopt. Melchior Roossens is bezig aan zijn 21e jaar. Hij wilde eigenlijk al vorige zomer stoppen, maar we hebben hem overtuigd om nog een jaar door te gaan. Hij deed het op zijn manier, altijd beschikbaar voor mij, maar eerder op de achtergrond. We zoeken nu naar iemand die dat op een andere manier kan invullen, iets meer op de voorgrond. Dat is iets voor het voorjaar, maar nu gaat alle aandacht naar operatie redding.”

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content