Dankzij buitenlandse invloeden werd Chelsea voor de tweede keer in zijn bestaan kampioen.

Ze wonnen al de Ligabeker, maar de hoofdbetrachting van José Mourinho en de zijnen was toch de titel. De ploeg van Roman Abramovich domineerde het kampioenschap van dag één, wat ook blijkt uit de individuele statistieken. John Terry, door Mourinho in juli tot aanvoerder gebombardeerd, werd Speler van het Jaar (overigens de eerste Chelsea-man die die eer te beurt valt), voor zijn ploegmaats Frank Lampard en Peter Cech. Naast dit trio haalde ook nieuwkomer Arjen Robben, ondanks wat blessureleed, het elftal van het jaar.

De ploeg dankt het succes uiteraard in eerste instantie aan de komst van de Russische miljonair Roman Abramovich, die in twee seizoenen tijd ongeveer een slordige driehonderd miljoen euro investeerde. Daarmee koop je aardig wat, de beste doelman ter wereld bijvoorbeeld. Een Tsjech, ook al een nieuwkomer vorige zomer en dit seizoen in de competitie slechts dertien keer gepasseerd. Hij is daarmee onderdeel van de beste verdediging van Engeland.

Met Frank Lampard, John Terry, Damien Duff, rechtsachter GlenJohn-son en de dit seizoen volledig tot ontbolstering gekomen Joe Cole een ploeg met een toch opvallende Engelse inslag. Didier Drogba en EidurGudjohnsen hielden een topper als MatejaKezman vaak op de bank. Opvallend : Drogba, Tiago, Ricardo Carvalho, Cech en Robben, de meeste zomertransfers bleken een schot in de roos.

Directeur Peter Kenyon wil de club, die op dit moment (uiteraard) verlies maakt, op termijn break even laten draaien. Vorige week haalde hij alvast een nieuwe shirtsponsor binnen. Samsung betaalde 75 miljoen euro voor de komende vijf seizoenen. Dat is het duurste contract over het Kanaal, tot nu was dat Vodafone dat voor vier jaar 55 miljoen euro betaalt aan Man. United. Volgens Kenyon staat de basis van de ploeg er nu. Mourinho zal deze zomer niet meer wild de transfermarkt opgaan. Verwacht wordt dat er vooral jong Zuid-Amerikaans talent zal bijkomen. (PTK)

Rio Ferdinand, in de belangstelling van Chelsea, heeft op vraag van Alex Ferguson gezegd dat hij zijn contract bij Manchester United wil verlengen. De Amerikaan Malcolm Glazer krijgt tot 17 mei de tijd om een nieuw bod op de club te doen. Als Glazer dan niks echt op papier zet, moet hij zes maanden wachten. De board is de speculaties rond een overname beu. Jer-maineDefoe (22) verlengde zijn contract bij Tottenham tot 2010. De spits werd bij een topclub geciteerd na een mooi seizoen waarin hij international werd. De Turkse middenvelder Kerimoglu Tugay (34) blijft een seizoen langer bij Blackburn. Sunderland kroonde zich tot kampioen van de First Division, na winst tegen West Ham. (PTK)

TOPSCHUTTERS : 1. Henry (Arsenal) 25 goals ; 2. Johnson (Crystal Palace) 20 goals ; 3. Defoe (Tottenham) 13 goals ; 4. Haisselbank (Middlesbrough), Lampard (Chelsea) 12 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content