Vorig jaar miste Bergen op een haar na play-off 1. Dit seizoen zijn jullie je pas gaan versterken na een compleet mislukte start. Heb je daarmee niet die minimale kans gemist om toch voor play-off 1 te gaan?

Dimitri Mbuyu: “We wilden ons vroeger versterken dan we nu deden, maar verschillende dossiers zijn mislukt toen ze bijna rond waren. Iedereen ging ervan uit dat Benjamin Mokulu bij ons zou zijn. We waren rond met Lokeren én met de speler. Tot KV Mechelen zich in extremis meldde en hem een beter salaris bood. Hetzelfde met Ernest Nfor, met wie we een akkoord hadden tot hij de voorkeur gaf aan een transfer naar Azerbeidzjan. We waren ook aan het onderhandelen met Nils Schouterden van STVV maar de financiële argumenten van de Qatarese eigenaars van Eupen waren doorslaggevend. Hetzelfde is gebeurd met Renaud Emond van Virton, die uiteindelijk voor Waasland-Beveren koos, dat hem een beter salaris bood. In al die gevallen ging het om financiële mogelijkheden van anderen waar Bergen niet tegenop kon. Vorige week hebben we ons dan toch versterkt, maar het was wel nodig, na één op twaalf.”

Telkens als Bergen in eerste klasse speelt, zakt het in zijn derde seizoen terug naar tweede. Dat is dit seizoen.

“Dat weet ik. Er is enige vorm van druk voelbaar, maar er is geen paniek. Het doel blijft hetzelfde als voor de competitiestart: tussen de achtste en de twaalfde plaats eindigen. Al wat hoger is, is mooi meegenomen, maar het moet niet. Bergen zakt dit seizoen niet. We hadden met wat meeval al drie of vier punten meer kunnen hebben.”

Dat Aloys Nong nu in de Primera División in Spanje speelt, toont dat niet aan dat een speler beter af is met een goeie makelaar dan met talent?

“Ik denk niet dat zijn makelaar die zaak geforceerd heeft. Het was vooral Levante dat Nong absoluut wilde. Ze volgden hem al toen hij nog bij Standard speelde. Maar ik geef toe dat zijn vertrek ons heeft verrast. Ook al hadden we meer van hem verwacht dan de paar goals die hij voor ons gemaakt heeft. Nong zit ingewikkeld in mekaar: hij heeft hoogtes en laagtes, en voelde zich niet altijd betrokken bij ons. Vooral dat hij niet echt een teamspeler was, heeft me ontgoocheld.”

Hebben jullie het belang van Cédric Berthelin en Tom Van Imschoot niet onderschat? Bergen wilde hen niet houden, maar vandaag is er een leemte in de kleedkamer. Op dat vlak hadden ze jullie nog van nut kunnen zijn.

“Achteraf zoiets vaststellen is makkelijk, maar het kan best dat we ze nog hadden kunnen gebruiken. Dat is mijn verantwoordelijkheid, ik geef dat ook toe. Na overleg met de technische staf heb ik beslist de samenwerking te beëindigen. Tom en Cédric waren belangrijke elementen in de kleedkamer, het waren twee monumenten bij ons.

“Elke club zoekt persoonlijkheden, dat is soms het moeilijkst van al om te vinden. Vandaag hebben we niemand die het voortouw neemt wanneer het moeilijk gaat. Ik hoopte dat Grégory Lorenzi dat zou kunnen, maar hij is nog te zeer bezig met zijn eigen spelniveau en komt daardoor op dit moment nog niet aan andere zaken toe.”

Een jaar geleden was het verhaal van Ron Jans bij Standard op. Een paar uur na de nederlaag bij Bergen werd hij ontslagen. Hebt u er bij de voorbereiding van de wedstrijd tegen Standard van afgelopen zondag niet aan gedacht of het verhaal van uw trainer nog wel aansloeg?

“Het is heel duidelijk: de positie van Enzo Scifo staat niet ter discussie. Niet bij het bestuur, ook niet bij de spelers. Hij is zelf ook niet in paniek. Maar hij beseft wel de ernst van de situatie. Het enige pluspunt is dat er een pak ploegen zijn die hun competitiestart gemist hebben, zodat we niet helemaal afgezonderd staan onder aan het klassement. Bergen kan zijn seizoen nog redden, maar dan moeten we wel dringend punten gaan pakken. Als dat lukt, laat men ons wel met rust met dit soort vragen.”

DOOR PIERRE DANVOYE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content